IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BALŠA Knežević- BEOGRAD I DOMAĆI POMAGAČI: „Srpskom svetu“ je prihvatljiva samo ekonomski razorena i „kriminalizovana“ Crna Gora… (foto)

Dok navodna intelektualna i medijska elita koja se dovodi u vezu sa BEMAX-om, uzima na sebe ekskluzivno pravo da određuje ko je patriota, a ko ne, pobornici ”srpskog sveta” zadovoljno trljaju ruke jer u samoj Crnoj Gori ima onih koji, svjesno za apanaže, ili iz neznanja, obavljaju njihov prljavi posao kompromitacije državnog suverniteta…

Piše: Balša Knežević

Nakon katastrofalnog rezultata političkih filijala srpske vlasti na izborima u Podgorici i popisnog debakla, Beograd je shvatio da ni krađa, manipulacije i stotine miliona uloženih u hegemonističke napore nijesu dovoljni da se Crna Gora integriše u projekat „srpski svet“.

Stoga su perjanice profesionalnog srpstva u Crnoj Gori Andrija Rajo Mandić i Milan Pipun Knežević najavili sledeće korake u pokušaju realizacije velikosrpske agende – ustavnim pučem promijeniti Zakon o državljanstvu i proglasiti srpski jezik kao službeni.

Najamnici velikosrpstva uz podršku formalnog premijera, marionete američko-srpskih lobija Milojka Spajića već uveliko razmatraju kako da proguraju ove najnovije naloge Beograda.

U međuvremenu kriminogena hegemonija čiji je sinonim psihotični srpski autokrata Aleksandar Vučić ne prestaje da djeluje u dva dobro uhodana pravca u pokušajima obesmišljavanja crnogorske državnosti – ekonomsko urušavanje i kriminalizacija Crne Gore. 

Od Pipunovih lubenica, do ozbiljnog plana ekonomske destrukcije

Zvanični Beograd želi da po svaku cijenu Crnu Goru predstavi kao ekonomski neodrživu i politički disfunkcionalnu državu, čija ”stabilna budućnost” može biti osigurana samo u okvirima ”srpskog sveta”.

Ovakva subverzivna matrica sprovodi se već decenijama iz Beograda, a napori se kreću od patetičnog zahvaljivanja prvog Vučićevog poltrona Milana Kneževića zbog toga što je njegov gazda obećao da će da „otkupi zetske lubenice“, pa sve do mnogo ozbiljnije štete koja se već godinama planski nanosi crnogorskoj ekonomiji.

Fotografija 1: BEOGRAD I DOMAĆI POMAGAČI: „Srpskom svetu“ je prihvatljiva samo ekonomski razorena i „kriminalizovana“ Crna Gora

“A reci mi Mića moj, koliko je Aca plaćao one lubenice što je otkupljivao u Mojanoviće?”

Ekonomska destrukcija posljednje tri vlade je neprocjenjiva za zvanični Beograd i njegove hegemonističke napore. Investitotri, koji su do famoznog 30. avgusta predstavljali stub razvoja Crne Gore su rastjerani, jer se pod uticajem korumpiranih medijskih i političkih krugova, ali i neizmjernog populizma, tretiraju kao neprijatelji, a ne partneri države.

Rezultat agende za ekonomsko urušavanje koju po nalogu Beograda više od četiri godine sprovode tri uslužne Vlade je impresivan – ugašen Montenegro Airlines, Novi Duvanski, Kombinat auliminijuma, otjeran Aman, a tadašnji ministar finansija Aleksandar Damjanović ukinuo je podsticajnu mjeru za ulazak mega jahti u crnogorske marine što je donijelo ogromnu štetu Crnoj Gori.

Uz to, vlast je partijskim zapošljavanjem, korupcijom, nepotizmom i nesposobnošću maltene uništila najbolje državne firme.

Pijani Milan Lekić, paradigma nesposobnosti i uhljebništva, koji je imao problema da potrefi vrata kada je ulazio u zgradu Rudnika uglja, ozbiljno je ugrozio poslovanje RUP- a. Njegov koalicioni partner iz Bečićevih Demokrata Vladimir Čađenović CEDIS je nakon 15 godina pozitivnog poslovanja, poveo u debeli minus.

RUP i CEDIS su postali meka pratijskog zapošljavanja, sumnjivih tendera, ogromnih reprezentacija, a poslovanjem ovih preduzeća bavi se i Specijalno tužilaštvo. Ništa bolja situacija nije ni u EPCG, a da ne govorimo o Željezari, famoznoj Solar gradnji…

Fotografija 2: BEOGRAD I DOMAĆI POMAGAČI: „Srpskom svetu“ je prihvatljiva samo ekonomski razorena i „kriminalizovana“ Crna Gora

Za ekonomsko razvaljivanje države zaduženi su Milojko i njegova vlada koja je jedino sposobna za uhljebljavanje partijskih kadrova i uništavanje državnih preduzeća

Kada uzmemo u obzir da apsurdni i neodrživi program Evropa sad 2 tek treba da zaživi, postaje jasna sva ozbiljnost ekonomske propasti crnogorskog društva koje se još uvijek nije oporavilo ni od Evrope sad 1 i svih nepočinstava „oslobodilaca“.

Čitaj još:   PLJAČKA: Šef banke, iz sefa pokupio tri miliona maraka i pobjegao u BiH, ZNATE LI GDJE SE KRIJE...

Kriminal kao „jedina prava ekonomska djelatnost“

Drugi pravac hegemonističkog djelovanja je da nakon što se ekonomski uruši, agresivna beogradska propaganda plasira priču kako je „Crna Gora održiva samo kao kriminalna država“.

I zaista, već decenijama sa manjim ili većim intenezitetom, kako na „mainstream“ tako i na „undergrund“ propagandnim glasilima u Srbiji, slušamo laži kako je jedini način da Crna Gora opstane, a da ne bude kriminalna država, da se integriše u granice, ranije Velike Srbije, sada „srpskog sveta“.

Propaganda o Crnoj Gori kao kriminalnoj državi nije ništa novo, ona traje decenijama. Kulminaciju doživaljava nakon što je bivša državna sekretarka SAD Madlen Olbrajt pokušala 2000. godine da nagovori tadašnjeg premijera Mila Đukanovića da izađe na crtu Slobodanu Miloševiću kao protivkandidat na izborima za predsjednika Jugoslavije.

Nakon što to Đukanović nije prihvatio jer je već u planu imao pripreme za vraćanje crnogorske nezavisnosti, Amerikanci su ”zamrznuli” komunikaciju sa njim, a afere su krenule, o čemu smo već pisali.

Fotografija 3: BEOGRAD I DOMAĆI POMAGAČI: „Srpskom svetu“ je prihvatljiva samo ekonomski razorena i „kriminalizovana“ Crna GoraKristofer Hil

Aleksandar Vučić: Američka diplomatija nikad nije bježala od podrške velikosrpskoj propagandi po kojoj je Crna Gora “kriminalna država”

Kao što je bilo prije dvije i po decenije, tako je i danas – bauk „kriminalne države“ propaganda „srpskog sveta“ i dalje koristi da kompromituje Crnu Goru i prikaže „kako je kriminal jedina prava ekonomska djelatnost“.

Ovo je vrhunac ironije i licemjereja, jer propaganda o „kriminalnoj državi Crnoj Gori“, dolazi iz države čiji je režim neraskidivo povezan sa kriminalnim krugovima, što je konsenzus gotovo čitave globalne stručne javnosti koja se bavi politikom u regionu.

Milivoje Katnić – resurs velikosrpske hegemonije

Neprocjenjivi resurs „srpskog sveta“ kada je u pitanju propaganda o „kriminalizovanoj“ Crnoj Gori je uhapšeni, bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, u čiju odbranu je stala čitava „intelektualna elita“ povezana sa kontroverznom kompanijom BEMAX.

Fotografija 4: BEOGRAD I DOMAĆI POMAGAČI: „Srpskom svetu“ je prihvatljiva samo ekonomski razorena i „kriminalizovana“ Crna Gora

Milivoje Katnić bivši glavni specijalni tužilac poznat po silništvu i zloupotrebama, tereti se za teška krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije

Sredinom septembra osnovan je Forum za zaštitu ljudskih prava Katnića, koji, kako su saopštili osnivači, sačinjava sto trideset dvoje intelektualaca iz Crne Gore i inostranstva.

Suvišno je govoriti da je ovo jedini poznati slučaj u novijoj istoriji da ovoliki broj intelekutualaca stane u odbranu jednog, sa istorijske i državotvorne tačke gledišta, beznačajnog državnog aparatčika, koji je, kako se sumnja, umiješan u najteže kriminalno-koruptivne radnje.

Kredibilitet tih intelektualaca i novinara je ukaljan i obesmišljen čim su stali u odbranu ove krajnje kotroverzne figure, čiji je mandat obilježila bahatost, neznanje i zloupotreba položaja, o čemu smo nebrojeno puta pisali.

Upravo je to cilj centrale „srpskog sveta“, a Milivoje Katnić i BEMAX garnitura koja stoji iza njega, su učinili ono što zvanični Beograd nikad sam ne bi mogao – kompromitovali veliki dio crnogorske intelektualne elite.

Fotografija 5: BEOGRAD I DOMAĆI POMAGAČI: „Srpskom svetu“ je prihvatljiva samo ekonomski razorena i „kriminalizovana“ Crna Gora

Hotel Podgorica koji važi za centralni štab klana BEMAX i bivši političar Milan Roćen koji važi za njihovog političkog pokrovitelja:

Grupa ljudi koja se povezuje sa najtežim krivičnim djelima godinama je imala monopol nad crnogorstvom i krila se iza priče o lažnom patriotizmu nanoseći nemjerljivu štetu Crnoj Gori, što je konačno ofirano. Time su najviše doprinijeli potkrjepljivanju subverzivne velikosrpske propagande

Čitaj još:   MIODRAG Vlahović pisao rektoru VLADIMIRU Božoviću: Žao mi je što moji komentari uznemiravaju vašu specijalnu misiju u Crnoj Gori... (foto)

S tog aspekta Katnić je najdragocjeniji resurs velikosrpske hegemonije, pa nije ni čudo što se tabloidi u Srbiji nijesu, na njima prepoznatljiv način, bavili bivšim GST-om, niti su ga ikada nazivali „komitom“ i „braniteljem separatističke Crne Gore“.

Čak i kada je vodio slučaj poznat kao „državni udar“, koji je sa svojim saradnicima upropastio, nije bilo ličnih napada na njega, a nakon hapšenja Katnića nije bilo likovanja u srpskim tabloidima. Naprotiv, sada uglavnom prenose izjave onih koji staju u njegovu odbranu.

Potpuna kompromitacija crnogorskih „intelektualaca“

Stoga se da zaključiti da beogradskoj centrali „srpskog sveta“ nije bitan Katnić, niti „državni udar“, njima je bitno da u Crnoj Gori ne bude poražen kriminal da bi i dalje promovisali propagandnu nebulozu „kako je Crna Gora neodrživa osim kao kriminalna država i da je jedina prava Crna Gora u srpskom svetu“.

Fotografija 6: BEOGRAD I DOMAĆI POMAGAČI: „Srpskom svetu“ je prihvatljiva samo ekonomski razorena i „kriminalizovana“ Crna Gora

Bilo da pojedini medijski, politički i intelektualni djelatnici u Crnoj Gori brane optužene za teški kriminal po nalogu i uz pozamašne apanaže, ili zato što su izmanipulisani, jedno je jasno – direktno djeluju u korist operative i propagande srpske BIA-e i njoj bliskih službi

Nažalost, i danas smo svjedoci da pojedini medijski, politički i kvazintelektualni krugovi iz petnih žila brane Katnića i optužene za najteže kriminalne i koruptivne radnje.

Bilo da to rade za apanaže, ili zato što su izmanipulisani, jasno je da osim što su se potpuno kompromitovali, direktno koriste operativi i propagandi srpske BIA- e i njoj bliskih službi. Jer odbranom jednog beznačajnog aparatčika koji je godinama tužilaštvo držao zarobljeno u okovima korupcije i strahovlade, direktno se radi u korist Vučićevog režima čij je cilj da kriminalizuje pojam crnogorstva.

I dok navodna intelektualna i medijska elita koja se dovodi u vezu sa BEMAX-om, uzima na sebe ekskluzivno pravo da određuje ko je patriota, a ko ne, pobornici ”srpskog sveta” zadovoljno trljaju ruke jer u samoj Crnoj Gori ima onih koji, svjesno za apanaže, ili iz neznanja, obavljaju njihov prljavi posao kompromitacije državnog suverniteta.

izvor aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more