IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ispred crkve u Štitaricama za crnogorske zastave „nema mjesta“… (foto)

Kako bi provjerili sve češću priču o pomirenju i bratskoj ljubavi postavili smo i crnogorske zastave, ali su trajale su samo jedan dan– naveli su mještani

Odluka Crkve Srbije da ispred mjesne crkve u mojkovačkom selu Štitarice postavi jarbol sa srpskom trobojkom izazvala je, kako smo objavili prije dvije sedmice, revolt dijela mještana, ali proizvela i „tihi rat“, jer su prije nekoliko dana kao odgovor postavljene, na ogradi ispred crkve i drvetu– crnogorske zastave, koje su, međutim, „preko noći“ uklonjene.

– Kako bi provjerili sve češću priču o pomirenju i bratskoj ljubavi postavili smo i crnogorske zastave, ali su trajale su samo jedan dan – naveli su oni u obraćanju Portalu ETV.

Kategorični su kako je „postavljanjem trobojki po grobljima i crkvenim objektima, Crkva Srbije jasno iskazala svoj nacionalizam“.

– Ipak, ponekad im se u izlaganjima omakne izjava o građanskoj državi, sa ciljem da dokažu da u tome što forsiraju svoje nema ničeg lošeg, jer oni ne mrze tuđe i ne smetaju im druge nacije i njihova obilježja. Ali, evo, vidimo da smetaju – ogorčeni su mještani Štitarice.

Poručuju da iako smatraju da na grobljima nije mjesto za nadgornjavanje zastavama, „jer tu počivaju i jedni i drugi, Srpska pravoslavna crkva je preko svojih poslušnika pokazala da na crnogorskim grobljima ima mjesta samo za srpske trobojke, dok je zvanična zastava države Crne Gore nepoželjna“.

– Da li je to poruka i za grobove, hoće li uskoro doći dani da se iza zastava iz groblja i mrtvi „nesrbi“ iseljavaju, ili pak, oni kojima trobojka nije pri srcu se neće moći sahranjivati na groblju predaka? Ako ste uzeli crkvu, groblje nijeste, ono je i dalje vlasništvo Crne Gore i toga morate biti svjesni – poručuju oni.

Naglašavaju da su „na seoskom groblju u Štitarici sahranjeni mnogi koji su svoje živote uzidali u temelje suverene, nezavisne, multinacionale, multilonfesionalne države“, te da je ono što „sada sprovodi Crkva Srbije direktan udar na sve ono što su nam preci ostavili u amanet“.

Čitaj još:   UHAPŠEN Ronaldinjo, zbog pokušaja ulaska sa lažnim dokumentima... (foto)

– Da li i dalje, poslije progona crnogorskih obilježja, ima naivnih koji vjeruju vojvodinim, popovskim i seoskim pričama o pomirenju?

Ako SPC nema ništa sa skidanjem državnih zastava, neka vrati uklonjene, pa da im nešto i vjerujemo ili barem pokušamo do nekog novog nasrtaja na crnogorska obilježja i vrijednosti, koji su u zadnje vrijeme gotovo svakodnevni– zaključili su mještani u obraćanju Portalu ETV.

„Takozvani temeljni ugovor koji je bivši premijer Dritan Abazović potpisao sa Crkvom Srbije 3. avgusta 2022. godine, odnosno patrijarhom srpskim Porfirijem Perićem, oduzeo je pravo Državi Crnoj Gori da raspolaže svojom imovinom na svojoj teritoriji, konkretno svojim kulturnim i sakralnim nasljeđem, a što potvrđuje i slučaj mjesne crkve u Štitaricama“, piše Portal ETV.

Nakon što je nedavno Svetozar Baković, porijeklom iz ovog sela, ušao u polemiku sa Crkvenim odborom Mojkovca, a nakon što je reagovao zbog toga što je na mjesnom groblju postavljen jarbol sa srpskom trobojkom, odgovorili su mu da je „između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve – potpisan – Temeljni ugovor, kojim je zagarantovana sloboda vjeroispovijesti“.

Istakli su i kako „Crna Gora sve više pribavlja demokratske norme, i na putu je prema ujedinjenoj demokratskoj Evropi“, te da je „na tom putu ostvarivanja demokratskih formi sa garantovanjem svih prava i institucija i pojedinaca, osnovno bilo potpisivanje Temeljnog ugovora između države i crkve“.

Crkva u Štitaricama, kako je tada rekao Baković, napravljena je prije 128 godina.

– Pomisliste li kako se niko za skoro vijek i po ne śeti da postavlja bilo kakve zastave? Groblja bi trebalo pošteđeti od političkih i vjerskih nadgornjavanja. Zakoni su zakoni, za neke vjerski, za neke sekularni, ali postoje i oni treći, a oni su ljudski, upravo tim zakonima i crkva i država trebaju kapu skinuti – poručio je on tada mojkovačkom crkvenom odboru Crkve Srbije.

Čitaj još:   Policija uhapsila policijske službenike NIKOLU Boljevića i DRAGANA Šćekića: Upotrijebili prekomjernu silu, osumnjičeni za zlostavljanje državljanina Albanije...(foto, video)

Istakao je i da ga kao agnostika „ne zanima niti jedna vjerska organizacija, kao ni njihovi objekti“, ali mu je „vrlo jasno šta je bilo 1896. godine“, kako kaže, „u mojoj Štitarici, a što je iznad ulaznih vrata u kamen uklesano prilikom izgradnje za vječnost dostupno ‘OVI SVETI HRAM ARHI STRATIG MIHAILA VOZDVIŽE OPŠTINA ŠTITARIČKA POD VLADOM KNJAZA NIKOLE I NJ. 8. J.1896. G.'“.

– Za mnoge je ova poruka naših predaka svetinja, koji kao da su znali kakvi će im potomci biti, pa u kamen za vječnost uklesaše kao testament, a što ipak malo više znači od bilo kakvih promjenjivih katastarskih papira – naglasio je tada Baković.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more