IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

JOVANKA BROZ JE IMALA SAMO JEDNU ŽELJU PRIJE SMRTI: Umrla je u bijedi, ispraćena ovom pjesmom… (foto, vidio)

Poslije Titove smrti, Jovankin život se potpuno promijenio. Cijela njena imovina je nacionalizirana, a stavljena je i u kućni pritvor.

Jovanka i Tito (Foto: Guliver image)

Jovanka Broz preminula je prije jedanaest godina, a na vječni je počinak ispraćena je uz taktove pjesme “Bella, ciao”, što je bila njena posljednja želja, piše Dnevno.hr.

Žarko Jokanović, koji je napisao i knjigu o Jovanki Broz “Moj život, moja istina”, osvrnuo se na odabir pjesme kojom je Jovanka željela biti ispraćena.

“I dok su je iz grobnice života spuštali u novi dom nezaborava, muzika iz pjesme talijanskih partizana, pjesme koja je postala simbol otpora, pratila je na tom posljednjem putu.

Pjesma je nastala šezdesetih godina prošlog vijeka, u vrijeme kada je Jovanka imala nepunih 40 godina, a njen autor do danas je ostao nepoznat. Pjevali su je svi anarhistički, komunistički i socijalistički borci, kao i čitav ljevičarski antifašistički pokret otpora u Italiji”, napisao je Jokanović.

Čitaj još:   NOVI PAZAR, BIZARNO: U sudnicama se prevodi sa srpskog na bosanski jezik... (foto i video)

“Bella, ciao” bila je “himna partizana”, ali je širom svijeta vrlo brzo prepoznata kao simbol borbe protiv nepravde ili kako su je mnogi opisali “pjesma slobode duha, želje za sveopćom slobodom”.

Život poslije Tita

Podsjetimo, poslije Titove smrti, Jovankin život se potpuno promijenio. Cijela njena imovina je nacionalizirana, a stavljena je i u kućni pritvor. Živjela je u staroj i zapuštenoj vili na Dedinju, u kojoj je krov prokišnjavao, a grijanja nikada nije bilo.

Jovanka je preminula 2013. godine i sahranjena je uz vojne počasti u Kući cvijeća u Beogradu, uz prisustvo državnog vrha, diplomatskog kora, nekoliko desetina izaslanika antifašističkih udruženja iz cijele bivše Jugoslavije, kao i više tisuća građana koji su željeli odati počast udovici nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita.

BONU VIDEO: Jovanka Broz | Život nakon Tita – izolacija | EPIZODA 2

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more