IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“Bošnjačka stranka” BAR: Preispitati odluku o puštanju maloljetnika osumnjičenog za ubistvo da se brani sa slobode… (foto)

“Pozivamo resorne ministre da hitno osnaže saradnju između sistema obrazovanja, socijalne i dječje zaštite, zdravstva, policije i pravosuđa na prevenciji nasilja i pružanju djelotvornog odgovora na njega, kroz procedure koje su prilagođene djeci”

Opštinski odbor (OO) Bošnjačke stranke (BS) Bar saopštio je danas da poziva Viši sud u Podgorici i predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore da se preispita odluka o puštanju maloljetnog A.K. (17) da se brani sa slobode.

A.K. je osumnjičen da je 7. oktobra, u dvorištu barske Gimnazije “Niko Rolović”, nožem pokušao da ubije godinu starijeg učenika te škole Darisa Mujića.

A.K. je 18. oktobra pušten da se sa slobode brani optužbi, a prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, takvu odluku donio je Viši sud u Podgorici. Jedan od izvora kazao je listu da se Više državno tužilaštvo u Podgorici žalilo na tu odluku.

“Posljednji u nizu slučajeva vršnjačkog nasilja u Baru, u kojem je ispred barske Gimnazije ‘Niko Rolović’ teško povrijeđen jedan učenik te škole koji je još uvijek u teškom zdravstvenom stanju, izaziva ozbiljnu uznemirenost i zabrinutost građanki i građana Bara, posebno roditelja i učenika.

Čitaj još:   BOJAN Đuranović: Možemo li nas trojica na dvije fotelje? (foto)

Učestalost slučajeva teškog vršnjačkog nasilja i sve teže posljedice tih slučajeva ukazuju da je vršnjačko nasilje ozbiljan izazov na koji, očigledno je, kao društvo nemamo efikasan odgovor i da nam treba novi pristup u borbi protiv ove pojave”, ističe se u saopštenju BS Bar.

Iz te partije su dodali da je “puštanje na slobodu osobe koja je osumnjičena za ovaj pokušaj ubistva, izvršen u sred dana, u centru grada – ispred gimnazije, na očigled velikog broja djece, na veoma svirep način – ne ide u prilog prevenciji i smanjenju pojave vršnjačkog nasilja, naprotiv”.

“S toga, podržavamo protest građana, nezadovoljstvo porodice ovakvom odlukom smatramo opravdanom, danas smo prisustvovali protestu građana i koristimo priliku da pozovemo Upravu policije da bez odlaganja poveća stepen bezbjednosti u školama i školskim dvorištima, jer škole moraju biti bezbjedno okruženje za djecu”, kazali su iz BS Bar.

Porodica Darisa Mujića, organizovala je danas u Baru protest protiv nasilja, sa kojeg su zatražene hitne izmjene zakona za maloljetnike, kako bi se takvi napadi spriječili u budućnosti.

Čitaj još:   Dnevni horoskop 9. septembar 2022. godine

izvor: vijesti.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more