IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RUKOMETNA BOMBA: Didije DINAR novi selektor Crne Gore… (foto)

Didije Dinar, legendarni član zlatne generacije koja je dominirala svjetskim rukometom i bivši selektor Francuske, preuzeo je funkciju selektora crnogorske rukometne reprezentacije.

Ovo veliko rukometno ime donosi sa sobom impresivnu karijeru i kao igrač i kao trener, postavši najtrofejniji stručnjak koji je ikada vodio crnogorski nacionalni tim, ne samo u rukometu, već vjerovatno i u svim ekipnim sportovima od obnove nezavisnosti.

Dinar je postao deseti selektor “lavova” nakon što je Vlado Šola podnio ostavku u maju, poslije eliminacije od Italije u baražu za Svjetsko prvenstvo 2024. godine. Njegov debi na klupi crnogorskog tima očekuje se 6. novembra protiv Finske, u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2026. godine.

Dinar je jedan od najboljih defanzivaca u istoriji rukometa, prepoznatljiv pod nadimkom “Stijena”. Osvojio je sve što se moglo osvojiti u ovom sportu – dva puta olimpijsko zlato, tri puta titulu svjetskog šampiona, i dva puta postao prvak Evrope. Njegova riznica medalja obuhvata čak 10 zlatnih odličja sa najvećih svjetskih i evropskih takmičenja, kao i niz bronzanih medalja.

Čitaj još:   Pljevljak štrajkuje glađu u holu ministarstva u Podgorici... (foto, video)

Osim impresivne igračke karijere, na klupskom nivou osvojio je četiri titule EHF Lige šampiona i 11 titula nacionalnog šampiona, od kojih je šest osvojio u Francuskoj, a pet u Španiji.

Dinar i Kapisoda, Foto: Privatna arhiva

Poslije igračke karijere, Dinar je započeo trenerski put kao pomoćnik selektora Francuske od 2013. do 2016. godine, osvojivši zlatne medalje na EHF Euro 2014 i Svjetskom prvenstvu 2015. Godine 2017. kao selektor Francuske, predvodio je ekipu do titule svjetskog šampiona, a uz to je dva puta osvajao bronzu na evropskim prvenstvima 2018. i 2019. godine. Dva puta je bio proglašen za trenera godine od strane Svjetske rukometne federacije (2016, 2018).

Svi ovi rezultati govore o njegovoj veličini i stručnosti.

Crnogorska reprezentacije  je bila njegov gost na Gvadalupeu, ljeta 2023. godine.

izvor: standard.me

GRK KOJI JE IZBACIO NOLETA: Sebi rekao MRTAV SAM, otac ga spasao SIGURNE SMRTI

OVO JE Životna priča tenisera Stefanos Cicipasa 19- godišnjaka je Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more