IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VATRA SE ŠIRI NA DVA FRONTA: Plameni gutaju sve pred sobom u okolini Splita- 250 vatrogasaca gasi požare… (foto, video)

Vatrena stihija se širi na dva fronta – prema Sitnom Gornjem i Sitnom Donjem, a teren je jako nepristupačan, pa su prisiljeni gasiti požar s ceste…

SPLIT: Hrvatska, Crna Hronika, vijesti, petak, 30. VIII 2024… 09: 33… VATRA SE ŠIRI NA DVA FRONTA: Plameni gutaju sve pred sobom u okolini Splita- 250 vatrogasaca gasi požare… (foto, video)

Sinoć iza 21 sat došlo je do pogoršanja požarišta između Gornjeg i Donjeg Sitnog te se ponovno aktivirao požar. Požar u Gornjem Sitnom bio je ugašen tokom dana no aktivirao se navečer nešto južnije i to zbog jačanja bure, izvijestila je Dalmacija danas.

Požar se nalazi svega 200 metara od mjesnog groblja, dok je u mjestu Lolići bio tek 15 metara od kuća. Ljudi su bili u panici, a s obzirom na to da se vijest o požaru proširila, turisti otkazuju svoje rezervacije, piše Dalmacija danas.

Vatrogasci su sinoć izvijestili da je situacija prilično ozbiljna. Vatra se širi na dva fronta – prema Sitnom Gornjem i Sitnom Donjem, a teren je jako nepristupačan, pa su prisiljeni gasiti požar s ceste. Kazali su da nije bilo ugroze za kuće ni građane.

“Formirana je vatrogasna linija za obranu kuća. Noćas će opet prioritet biti na zaštiti domova. Nakon što su jučer i prekjučer zaštićene u Donjem Sitnom i u Žrnovnici, vatra se rasplamsala u Gornjem Sitnom, odakle večeras prijeti”, rekli su vatrogasci za Dalmatinski portal.

Čitaj još:   Pazarci, imaju nove muke, rijeke se polako povlače u korita, ali sad...
Vatrena stihija guta sve pred sobom u okolini Splita: 250 vatrogasaca gasi požare

Sinoć je na požarištu 250 vatrogasaca s 80 vozila bilo raspoređeno po prioritetima.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je za HRT rekao da je konfiguracija terena na području Žrnovnice vrlo teška zbog vrlo velike zapuštenosti površina.

“Trave ima puno i visoka je. Zbog grmljavinskog nevremena su se površine zapalile”, rekao je Tucaković. Na istom području je u posljednjih nekoliko godina požar izbio par puta.

Tucaković je rekao da je izgorjelo 700 hektara te istaknuo da bi eventualni požar na nekom drugom terenu vatrogasci mogli podnijeti uprkos tome što je golema koncentracija vatrogasnih snaga na području Žrnovnice.

“Aktivirao se požar na predjelu Grabovac, Sitno Donje. Radi se o nepristupačnom terenu, gdje nema puta ni za ljude ni za vozila. To je neprohodno, daleko, puše vjetar, napravit ćemo što možemo, puno nas je na terenu, čekat ćemo ga na putevima, ali je zbog nepristupačnosti ovo veliki problem”, kazao je za Radio Dalmaciju vatrogasni zapovjednik Marinko Bogdan.

Vatrena stihija guta sve pred sobom u okolini Splita: 250 vatrogasaca gasi požare

Nino Ordulj vlasnik vile Nino u Sitnom Gornjem kaže za Dalmaciju danas kako su mu gosti koji su trebali doći krajem septembra otkazali rezervaciju jer se boje požara.

Još prije dva dana se moglo vidjeti da sve više turista odlazi i napušta iznajmljene apartmane u Žrnovnici i obližnjoj Podstrani u strahu od širenja požara, prenosi Index.hr.

Čitaj još:   Kenana Strujić- Harbić: Srebrenica je za nas crvena linija... (foto i video)
izvor iBalkan.net/ Hayat.ba
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more