IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Penzionisao se sa 59 godina i prima PET PENZIJA! U, SAD ne može da živi od istih mirovina, zato iz Njujorka se preselio u Njemačku… (foto)

Geri Hoenštajn se penzionisao sa 59 godina i sa suprugom se preselio u Njemačku. Ima ukupno pet penzionih primanja i kaže da je njegov novac vredniji u Njemačkoj nego u SAD. On je iz Njujorka, ali ne misli da bi mogao da priušti da se tamo penzioniše.

Geri Hoenštajn (73) živi skromnim životom u Majsenu, gradu blizu Drezdena u istočnoj Njemačkoj. Hoenštajn je tokom svoje karijere radio skoro desetak poslova i rekao je da je uložio maksimalan iznos u svoju individualnu penzionu štednju.

Hohenštajn prikuplja pet penzija, uključujući više od 1.000 dolara mjesečno u socijalnom osiguranju, 600 dolara mjesečno od penzije u državi Njujork, 291 dolara mjesečno u penziji od rada u bolnici i oko 250 dolara mjesečno od dvije penzije radeći u vatrogasnoj službi i kao EMT u Njujorku.

Hohenštajn je takođe rekao da je počeo da uzima potrebnu minimalnu raspodjelu iz svojih planova za penzionisanje, koji uključuju 401 (k) i 457 (b).

Penzionisao se sa 59 godina i već 14 godina živi u Majsenu sa suprugom Korinom. Dok se mnogi bejbi bumeri bore da finansiraju svoje penzionisanje, Hohenštajn je primer Amerikanca koji se penzionisao u inostranstvu da bi svoj novac dodatno rastegao.

Izgradnja karijere uz penzione benefite

Hohenštajn je rođen u Elmherstu u Kvinsu i proveo je većinu svoje karijere radeći na raznim poslovima širom Njujorka, Delavera i Konektikata.

Radio je u tri fabrike, bio je direktor inženjeringa u bolničkom centru “Putnam” i bio je direktor zdravlja i bezbednosti na “SUNI Vestchester Communiti College”, između ostalih poslova.

Hohenštajn je rekao da mu je uloga u SUNI bila korisna jer je bio državni službenik, što znači da je bio u njujorškom penzionom sistemu. Dao je doprinos na penzioni račun 457(b), koji je plan koji sponzoriše poslodavac za neke državne službenike ili radnike u određenim organizacijama oslobođenim poreza.

Čitaj još:   VUČIĆ PRITISNUT UZ ZID, NEMA KUD: Beograd na korak od uvođenja sankcija Rusiji... (foto, video)

Za to vreme, Hohenštajn se takođe uključio u lokalnu vatrogasnu službu u Brusteru u Njujorku i volontirao kao hitni hitni hitni u Karmelu, Njujork; oba posla su mu obezbedila malu penziju.

“Pomislio sam: ‘Možda ću, kada se penzionišem, imati pristojan novac za penziju u banci'”, rekao je Hohenštajn, misleći na različite penzione račune koje je prikupio tokom decenija rada.

U međuvremenu, tokom svoje rane karijere, oženio se svojom prvom ženom i imali su troje dece. On i njegova supruga su se razveli 1990- ih, međutim, i rekao je da su sudski troškovi oštetili bogatstvo koje je izgradio.

Gledajući u Njemačku za novu budućnost…

Dok je radio kao volonter hitne medicinske pomoći 1990-ih, Hohenštajn je pozvan na mesto saobraćajne nesreće. Žrtva, koja je bila u stabilnom stanju, bila je nemačka državljanka po imenu Korina.

Hohenštajn je rekao da su on i Korina imali sjajnu hemiju i da su se venčali ubrzo nakon sastanka. Pomogao joj je da dobije zelenu kartu, a ona se zaposlila kao čuvar parka u okrugu Putnam u Njujorku.

Hohenštajn i Korina su radili na raznim poslovima tokom 1990- ih i 2000- ih. Međutim, nakon Velike recesije, ona je 2009. godine otpuštena sa posla. Na raskrsnici, razmišljala je o traženju posla u Njemačkoj.

Hoenštajn je tada imao 59 godina i rekao je svom šefu da odlazi u prevremenu penziju i da se seli u Nemačku. Rekao je da mu šef nije verovao, ali je dao otkaz za mesec dana i spakovao stvari za odlazak u inostranstvo.

Kada su stigli u Nemačku 2010. godine, Hohenštajnov jedini prihod bila je njegova mesečna penzija od 291 dolara od rada u bolničkom centru “Putnam”, rekao je on. Odlučio je da uzme penziju sa 55 godina za smanjenu mesečnu naknadu.

Čitaj još:   VIC DANA: ĐETIĆ krenuo u pekaru gladan kao vuk, uđe u radnju da kupi kilu bureka… (foto)

Korina je ušla u Berufsschule, nemački program obuke studenata, da bi postala asistent u medicinskoj ordinaciji. Program joj je obezbedio oko 500 evra, ili oko 556 dolara, mesečno, koje su uparili sa Hohenštajnovom štednjom kao svojim prihodom.

Oni mogu da žive od svojih penzija, a Hoenštajn kaže da je njihov svakodnevni život u Majsenu prilično miran, ispunjen baštovanstvom i uživanjem u nemačkom pivu i narezacima.

Iako mu nedostaju deca u SAD, Hoenštajn kaže da je krenuo u život u Majsenu, jer misli da ne može da priušti Njujork. I kaže da bi izabrao Nemačku ako bi morao da odlučuje između povratka u SAD ili ostanka u Evropi.

Izvor: Biznis Insajder

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more