IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HAOTIČNO U SUSJEDSTVU: Skup u Dubrovniku uz visoke mjere sigurnosti, Aleksandar Vučić promijenio odluku… (foto, video)

Danas je učenicima dviju obližnjih srednjih škola najavljeno da neće imati nastavu. Sva vozila koja su u krugu hotela odvođena su i njih danas tamo nema.

U Dubrovniku će se danas održati summit Ukrajina – jugoistočna Europa. Tim povodom u Hrvatsku prvi put dolazi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Uz njega i hrvatskog premijera najavljen je dolazak i predsjednika Crne Gore, predsjednice Kosova te premijera Grčke, Bugarske, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Sudionici summita trebali bi prihvatiti zajedničku Dubrovačku deklaraciju o čijem se tekstu još pregovara, ali ona bi trebala biti na tragu ranijih deklaracija sa summita u Ateni i Tirani.

Glavne tačke deklaracije, kako se doznaje, trebale bi uključiti osudu ruske agresije, podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine uključujući i poluotok Krim, podršku mirovnom planu predsjednika Zelenskog, zahtjev za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini, podršku eurointegracijama Kijeva i članstvu u NATO-u kad se za to steknu uvjeti te podršku energetskoj sigurnosti i obnovi Ukrajine nakon završetka rata.

Na marginama summita Plenković i Zelenski trebali bi potpisati sporazum o suradnji Hrvatske i Ukrajine kojim bi se formalizirale aktivnosti dviju zemalja koje već postoje, osobito na području humanitarne pomoći, razminiranja i procesuiranja ratnih zločina. Kako se doznaje od izvora iz Vlade, sporazumom bi se “pomoć koju Hrvatska već pruža Ukrajini stavila na dugoročne osnove.

Čitaj još:   Humanitarna organizacija ”Sevap” podijelila 800 humanitarnih paketa... (foto i video)

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske potvrdilo je za da će srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić biti na samitu u Dubrovniku. Srbija je mogla na samit poslati premijera, ali kako javljau hrvatski mediji, ipak dolazi sam Vučić.

Prvotno je umjesto Vučića trebao doći najavljen ministar vanjskih poslova Marko Đurić, no situacija se večer prije samog summita promijenila.

Kako kažu stručnjaci, prvi put u Dubrovnik dolazi osoba kojoj prijeti atentat. Stoga zahtjeva posebne sigurnosne mjere. Već jučer, tokom jutra, počelo su se odvoziti kante i ograđivati parkinzi oko ovoga dijela grada. Danas je učenicima dviju obližnjih srednjih škola najavljeno da neće imati nastavu. Sva vozila koja su u krugu hotela odvođena su i njih danas tamo nema.

BONUS VIDEO: Vučić: Za Srbiju važna saradnja u regionu, treba da razgovaramo i kada nismo saglasni

Čitaj još:   RADNIKA NI ZA LIJEKA: Njemačka u panici i očajničkoj potrazi za kvalificiranom radnom snagom, najviše se traže ova zanimanja… (foto, video)

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more