IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EKSKLUZIVNO „The Franchise“: Kako se pravi urnebesna filmska kobasica… (foto, video)

EKSKLUZIVNO „The Franchise“: Kako se pravi urnebesna filmska kobasica
Daleko je manje prljava i bezobrazna ova serija od kultne pečobraznice „Veep“. No, lako je zavoljeti njene likove. Svi točkići u velikom ludilu zvanom „kako preživjeti snimanje filma“ – beskrajno su smiješni i zabavni. I faliće vam žestoko nakon što skrckate nepuna četiri sata druženja sa njima

EKSKLUZIVNO „The Franchise“: Kako se pravi urnebesna filmska kobasicaFoto: HBO
Apsolutno neodoljiva ekipa filmadžija na ivici nervnog sloma

Daleko je manje prljava i bezobrazna ova serija od kultne pečobraznice „Veep“. No, lako je zavoljeti njene likove. Svi točkići u velikom ludilu zvanom „kako preživjeti snimanje filma“ – beskrajno su smiješni i zabavni. I faliće vam žestoko nakon što skrckate nepuna četiri sata druženja sa njima

EKSKLUZIVNO „The Franchise“: Kako se pravi urnebesna filmska kobasicaFoto: HBO

Novinarstvo je sjajna profesija, ali samo ako se blagovremeno napusti – govorio je Vinston Čerčil koji je, prije nego što je postao jedan od najznačajnijih državnika u (britanskoj) istoriji, radio kao ratni reporter. I nije da se njegove cinične opaske ne sjetimo kad god rokovi krenu da stiskaju i/li upadnemo u „najmračnije časove“ ovog posla, ali fakat je da je ova njegova ocjena primjenljiva na većinu stresnih profesija.

Zavisnost od kamera

Sa tim bi se, recimo, bez ikakve sumnje složile mnoge filmadžije, i domaće i bjelosvjetske, a naročito unezvijerena filmska ekipa iz HBO serije „The Franchise“.

E, da je njima, crnim kukavcima što snimaju „Tecto“ – superherojski film o tipu koji može da izazove intergalaktičke zemljotrese koristeći nevidljivu rukavicu (?!) – da svijet filma napuste, da ih neko kenseluje, da konačno odmore od svjetlosti reflektora, kamera i anksioznosti. Pa, svaki bi im dan bio subota. Ponovo bi se rodili!

No, jedna od prvih stvari koje ćete zaključiti u vezi sa junacima serije, čija prva sezona u ponedeljak, 7. oktobra startuje na televiziji HBO i dolazi u ponudu striming servisa Max, jeste da je ta priča oko „preporođenja“ i želje za napuštanjem posla – totalna laž. Jer, ovi ljudi su prosto zavisni od tih reflektora, kamera i anksioznosti.

„Let's eat shit. Amen!“ Ma, ne da asistent režije Danijel (savršeno-zbunjeni Himeš Patel) ne bi svoj posao mijenjao; ne da mu izlazak iz šou-biznisa nije opcija; ne da želi da nastavi da gasi požare na svakom koraku i boravi u svijetu u kojem se konstantno „mjeri čiji je veći“ – nego čak izgleda kao da se nada da će mu svaki naredni filmski projekat izručiti još veću gomilu sranja na tanjir… Čisto, eto, da dokaže da je rođen spreman. Da sve to može da proguta i pobijedi. I da na svaki izazov može da odgovori.

Bons video: The Franchise | Official Trailer | Sky

Nije Danijel jedina takva faca u novom projektu (pazite sad, kakva ekipa!) Armanda Janučija („Veep“), Sema Mendesa („1917“, 2019) i Džona Brauna („Succession“). Svi koji ga okružuju satkani su od sličnih tripova, a teško je razlučiti ko na stres reaguje urnebesnije. Stoga, standardni zahtjev od HBO, da se držimo van spoiler zone i pazimo da ne otkrijemo previše o osam epizoda (27 min) prve sezone, nikad nam nije teže pao. Jer, sve što želimo jeste da pričamo o njihovim sumanutim karakterima, fascinacijama, požarima koje gase svakog božjeg od čak 117 snimajućih dana… pokazujući nam kako se pune i prave „filmske kobasice“.

Anksiozne vibracije

No, što vam o Janučijevoj ekipi smijemo reći: uz Danijela, tu je Erik (genijalni Danijel Bril), režiser koji je, molimo lijepo, uzeo Zlatnog leoparda u Lokarnu i koji ima „viziju“ u vezi s onim superherojem sa nevidljivom rukavicom. To što nema nikakvu kontrolu nad filmskom ekipom i što nikako ne voli da talasa na setu, pak, ipak će biti mnogo bitnije za gro radnje. I za potcrtavanje jedne od ključnih teza njegovog asistenta režije, da „dobre vibracije ne prave dobre filmove“. Možda ne, ali barem su urnebesno dobre i smiješne za nas sa druge strane ekrana.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 25. jul 2020. godine...

Danijel Bril igra art režisera koji snima ‘trivijalni’ superherojski film (FOTO: HBO)

Glavnog lika u Erikovom filmu, pak, igra Adam (simpatični Bili Magnusen), totalni nesigurnjaković od glumca, čiji će napadi panike ko zna koliko puta gurnuti filmsku ekipu na rub provalije. Ali, i koji je jedna duša od čovjeka, čija će vas nesigurnost u svijetu u kojem je Kit Harington ključna mjera lajkabilnosti, na trenutke baš raznježiti. I natjerati vas da za Adama navijate, iako je pravi-pravcati šmokljo.

Uz Adama, u filmu „Tecto“ igra i Patrik (fenomenalni Ričard E. Grant), apsolutna ladovina i bezobraznik koji je toliko dugo u šou-biznisu, da mu najveću zabavu predstavlja prženje cijele ekipe. Naročito Adama. E, to kako „broj dva“ pršti i u glavu sprckava „broja jedan“ – donijeće vam i najveću vrisku. Ričard E. Grant je, ukratko, bog! I biće vaša najjača doza serotinina kroz svih osam epizoda; skoro da ne postoji kadar u kojem će se pojaviti, a da nećete krepnuti od smijeha. Čovjek sa takvim žarom i štetnim smiješkom iznosi na vidjelo licemjerje, duple standarde i kontradikcije u filmskoj industriji, da padate na koljena. Grant je, prosto, neodoljiv.

Traktor u svemiru

Dio filmske ekipe su i Stefani (Džesika Hajns, britansko blago, motor kultne serije „Spaced“ i majstorka za awkward momente), zadužena za superviziju scenarija i šmekanje jednog od tipova u „zelenim odijelima“ koji se svakodnevno šeću po setu, a ima ih mali milion. No, ovaj je njen dasa baš poseban, pa tu nema „nikakvih priznavanja prepreka i par svađa sa stražarima“. Čak ni to činjenica da se za vikend ženi nije neka pretjerana prepreka za Stef.

Dag (Loli Adefop) je, pak, priča za sebe. Nema te čorbice u koju se neće uvaliti cura koja je tek zakoračila u šou-biz, te koja je stigla na set da pomogne Danijelu oko logistike i šta-ti-ja-znam poslova u vezi sa produkcijom. Njene reakcije, savjeti, potezi i cjelokupno ponašanje kad nastane gungula, daju seriji potpuno novu dimenziju. A tek kada vidite sa kakve će dvije zvijezde proćaskati dok se ostatak mnogo iskusnije ekipe zbog treme bude krio iza prikolice – neće vam biti dobro.

Ričard E. Grant (skroz lijevo) kao glumac Piter, najšarmantniji izvor Janučijevog sarkazma (FOTO: HBO)

Sa produkcijske strane, neprocjenljiv dodatak seriji i ekipi su i nova producentkinja Anita (Aja Keš iz „The Boys“), njen šef Pet (sjajni Daren Goldstin) i njegov asistent Brajson (Ajzak Kol Pauel). Kroz njihovu dinamiku Januči i njegov tim možda i najuspjelije kanališu neke od ključnih tema u vezi sa franšiziranjem Holivuda, ali i serviraju najubojitiji sarkazam.

Snažni ženski likovi i clam jam kao opozit za sausage party; što bi „negator Marvela“ Skorseze rekao da vidi „Tecto“ i smiju li se superherojski filmovi uopšte svrstavati u sedmu umjetnost; kako odraditi product placement za kineski traktor (!) u saj-faj filmu čija se radnja odvija u dubokom svemiru – samo su neke od tema koje fenomenalno iznose.

„The Franchise“ je mnogo manje prljava i bezobrazna satira u odnosu na Braunov „Succession“ i Janučijev „Veep“, ali je i mnogo bolja od neujednačene serije „Avenue 5“ sa Hju Lorijem. Armando je i tamo dobro počeo, gradeći vrhunsku sprdnju na račun kapitalizma, eksploatacije svemira, ljudskog licemjerja i sklonosti padu čim u igru uđu novci. No, nije uspio da ojača humanu stranu svojih likova, većina njih završili su kao karikature.

Čitaj još:   UZNEMIRUJUĆE SCENE IZ SRBIJE: Grad u dimu, odjekuju eksplozije... (foto)

U seriji „Franchise“, pak, glumački ansambl je perfektan, a skoro je takva i karakterizacija. Svi točkići u velikom ludilu zvanom „kako preživjeti snimanje filma“ – beskrajno su smiješni i zabavni, ali ni u jednom trenutku ne zaliče na karikature. Grešni su, prosto, nesigurni i sluđeni, nesavršeni kako to samo ljudska bića mogu biti. Zbog toga se nikad ne smijete njima, nego uvijek i od srca sa njima. I zato ih i zavolite i poželite više zajedničkog vremena, mnogo duže od ova nepuna četiri sata prve sezone.

Frka sa Kinom

Situacije u koje članovi ove filmske ekipe upadaju najslikovitije se mogu opisati kao vožnja vozom po gusto načičkanim gradskim ulicama. Kad god očekujete kuršlum, nekako ga izbjegnu; kad pomislite da će se izvući – kukavci se skrkaju. Malo je tu ičega potpuno očekivanog, pa čak i u postcredits scenama na kraju svake epizode, sa promo intervjuima članova filmske ekipe.

Ti djelovi samo su višnjica na torti većinom sjajnih epizoda, poslije kojih ćete potpuno drugačije zamišljati producentsku „palicu“ za kontrolu budžeta, ili koncept režisera koji se opire studiju, ili odustaje od svojih kreativnih izbora da ne bi postao „slijepo crijevo u kofi“. Ili da ga ne bi zamijenio neko manje uvrnut i mračan, recimo, Ron Hauard!

Fantastična sprdnja na račun „zelenih ekrana“, odijela i franšiziranja superheroja (FOTO: HBO)

Golgote i štucavice kroz koje prolazi ova ekipa biće po meraku najširoj publici i ljubiteljima lagane, štosne satire, ali posebni merak donijeće ljudima koji se na ovaj ili onaj način – bave filmom. Bili režiseri, producenti, glumci, scenaristi, kamermani, motači kablova, nebitno, sigurno će uživati gledajući kako se drugi „pate“ i proživljavajući njihov i/li svoj PTSP udobno zavaljeni na kauču ili fotelji.

– Imam glavobolju i srećna sam što ću je podijeliti sa vama – kaže u jednom trenutku, neđe u prvoj polovini sezone, Anita dolazeći na snimanje, dok svi čekaju da ih najede sa znate-već-čim poslije ko zna koje frke. U tom trenutku, i ne sluti da će u njen život ući i jedan šiš-miš koji je morao biti „ubiven“, i rušenje mosta (na Neretvi), i štucavica zbog Kristofera Nolana, i frka sa Narodnom Republikom Kinom, i policija sa psima koji provjeravaju ima li podmetnute bombe na setu…

Ne znate za sve te detalje u datom trenutku ni vi, ali ono što već tada osjećate jeste da je „The Franchise“ serija koja tjera sve glavobolje. Teško da možete ispratiti išta zabavnije ove televizijske jeseni od ovog urnebesnog recepta za pravljenje „filmske kobasice“.

BOUS VIDEO: The Franchise | Official Trailer | Max

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more