IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dan nakon katastrofe u BIH: Pogrešno izbrojani mrtvi – ukupno 16, 13 u Jablanici i Konjicu

Nastavlja se potraga za nestalima u poplavama koje su pogodile područje Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice u BiH. Prema posljednjem bilansu, poginulo je 16 osoba, iako je ranije saopštavano da je preko 20.

Na press konferenciji Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona objašnjeno je da su pogrešno izračunali broj žrtava i da je na području Jablanice ukupno 13 poginulih.

Jedna osoba je pronađena mrtva u Buturević Polju u Konjicu, a preostalih 12 su pronađeni u Donjoj Jablanici, gdje je situacija najkritičnija. Tri osobe su smrtno stradale i u Fojnici, stoga je zvanično ukupan broj nastradalih u poplavama u BiH do sada 16.

Ukupno je 10 osoba na području HNK za kojima se traga, od čega je njih četvoro u Konjicu, a šestoro u Jablanici.

Darko Juka, portparol Vlade HNK, potvrdio je da je trudnica, koja je juče izgubila bebu, danas u stabilnom zdravstvenom stanju.

Stanje infrastrukture

Kako je za N1 rekla Majda Kovač iz Federalne uprave civilne zaštite, za područje Konjica i Jablanice napravljen je plan za korišćenje teške mehanizacije i od ranih jutarnjih sati se počelo sa radovima.

Više od 80 trafo stanica je van funkcije na ovom području.

Čitaj još:   TRUMP PONOVO PRIJETI, SADA ŽELI IZAĆI IZ SVJETSKE TRGOVINSKE ORGANIZACIJE: Taj potez bi pogodio cijeli svijet...

Kada je riječ o Varešu, prema informacijama s kojima Kovač raspolaže, rijeka Stavnja se povukla u svoje korito.

,,Lokalni putevi koji su bili juče blokirani su rašćišćeni. Tunel koji je bio zatvoren pušten je u saobraćaj oko 18 sati. Sve putne komunikacije su prohodne. Ostalo je da se očisti jedna zgrada od nanosa”, kazala je.

Prema informacijama CZ Kiseljak stanje u Kiseljaku se popravlja. Vodostaj rijeka se snizio, te se voda polako povlači.

,,Trenutno padavina nema. Klizišta koja su bila aktivna u Rotilju i prema naselju Višnjica se saniraju. Oko 50 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pomažu pri čišćenju i saniranju klizišta i putnih komunikacija. Životi ljudi nisu ugroženi. Pored pripradnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na terenu su i službe Civilne zaštite Kiseljak i vatrogasci Vatrogasnog društva Kiseljak”, kazala je Kovač za N1.

Stanje u Kreševu se popravlja, vodostaj rijeke se povlači.

,,Najviše su ugrožena mjesta Crnački kamenik, Vranci i Deževice. U mjestu Deževice putna komunikacija je totalno odsječena. Voda nije preporučljiva za piće. Na terenu su službe Civilne zaštite Kiseljak, kao i vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kreševo”, navela je Kovač.

Prema informacijama Civilne zaštite Fojnica, stanje u Fojnici se popravlja. Vodostaj je opao. Rijeka Fojnica se vraća u svoje korito. Rijeka Željeznica je malo kritična.

izvor: standard.me

Čitaj još:   Granit DŽAKA: "Srbi su tri godine mučili mog oca u maloj ćeliji", slavio urlikom "Granit Kosovo"
BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more