IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Abdićevi ,,dobri moji“ uzdrmali Vladu, vlast zavisi od JAKOVA Milatovića i DRITANA Abazovića

Upravo je dr Nermin Abdić pokazatelj da funkcionerska kampanja, skupi spotovi sa statistima i dronovima ne znače ama baš ništa. Abdiću je bio dovoljan obični smartfon i video-klipovi iz dnevne sobe i automobila objavljeni na Instagramu da ubjedljivo pobijedi svoju političku konkurenciju uz sada prepoznatljiv identitet kampanje ,,dobri moji“. Ipak, to i dalje ne znači da će DPS biti u vlasti jer je sada loptica u dvorištu Milatovića i Abazovića koji, ako se budu držali zajedno, bukvalno odlučuju o tome ko će biti vlast u Podgorici. Dalji razvoj događaja u glavnom gradu daće i odgovor na pitanje da li postoji antivladin blok ili je u pitanju bila samo medijska interpretacija

Rezultati lokalnih izbora u Podgorici pokazali su da stranke vladajuće koalicije nemaju većinu u glavnom gradu, zatim stabilnost i rast biračkog tijela DPS-a, ali i okrnjen politički legitimitet dvije ključne institucije u državi – vlade Milojka Spajića i aktuelnog predsjednika države Jakova Milatovića.

Premijeru Spajiću predstavlja veliki problem da njegova dvotrećinska koalicija u državnom parlamentu ima podršku svega 43 odsto izašlih birača u glavnom gradu što je trećina ukupnog biračkog tijela. Još veći problem sa legitimitetom ima šef države Milatović koji je na predsjedničkim izborima u drugom krugu osvojio nevjerovatnih 65 odsto, da bi sada sa Abazovićem zajedno premašio jedva 10 odsto.

Prema preliminarnim rezultatima, DPS je osvojio 19 mandata u gradskom parlamentu, odnosno 30 odsto ili 24.310 glasova, PES i Demokrate imaju 14 mandata, odnosno 21,77 odsto ili 17.672 glasova, ZBCG – 13, odnosno 20,16 odsto ili 16.362 glasova, koalicija Milatovića i Abazovića je osvojila šest mandata, odnosno 10,52 odsto ili 8.537 glasova, Evropski savez – tri, odnosno 5,43 odsto ili 4.411, a Preokret i SEP Duška Markovića po dva mandata.

Ispod cenzusa ostalo je šest lista – pokret Naprijed Vuka Kadića, Podgorička lista Andreja Milovića, Crnogorska evropska partija Novaka Adžića, Pokret podstanara, Crnogorska građanska akcija i, što je veliko iznenađenje, Bošnjačka stranka Ervina Ibrahimovića koja nije dostigla cenzus nakon odličnog izbornog rezultata u Gusinju. Skupština glavnog grada broji 59 odbornika, za formiranje vlasti neophodno je obezbijediti podršku najmanje 30 njih.

KOMBINATORIKA

Trenutno su u igri dva moguća scenarija formiranja vlasti. Po prvom – ako se, pod pritiskom dijela javnosti, savezu sa državnog nivoa PES-Demokrate i ZBCG priključe Milatović i Abazović onda bi ta nova koalicija imala laganu večinu od 33 odbornika za formiranje vlasti u Glavnom gradu. Međutim, problem za formiranje takve većine su ambicije Milatovića i Abazovića da imaju gradonačelnika Podgorice, što je zahtjev koji je neprihvatljiv za vrh PES-a i Demokrata. Drugi još veći problem jeste najave nosioca liste Saše Mujovića uoči glasanja da neće pregovarati sa Milatovićem, što je značajno suzilo manevarski prostor sa koaliciju Spajić-Bečić.

Čitaj još:   Profesor Đorđije Blažić: Ustav je jasan, bez novih izbora nema izbora novog premijera... (foto i video)

Po drugom scenariju do vlasti može i DPS, sa Evropskim savezom, Markovićevim SEP-om i naravno Milatovićem i Abazovićem ukoliko oni odluče da pregovaraju sa Abdićem i Živkovićem. Ta opcija bi izazvala politički zemljotres u Crnoj Gori i u dogledno vrijeme vjerovatno opasno i ugrozila trenutnu vladajuću koaliciju i formalno označila nove političke vjetrove u Crnoj Gori.

Treća opcija koja u ovom momentu takođe izgleda realno jeste ponavljanje izbora kao u slučaju Budve, što malo kome odgovara, izuzimajući DPS.

POBJEDNICI

Najveći pobjednik izbora je svakako Demokratska partija socijalista koja je nakon Andrijevice i Budve ušla u seriju odličnih rezultata osvojivši 30 odsto u glavnom gradu, što je, imajući u vidu opozicioni staž, nemogućnost zapošljavanja po ,,širini i dubini“, nemogućnost bilo kakve funkcionerske kampanje – izvanredan rezultat.

DPS-U SE RIZIK ISPLATIO 

DPS je uoči početka kampanje za lokalne izbore povukao brojne rezove i prilikom odabira izborne liste rizikovao mnogo, ali na kraju se isplatilo. Izbor harizmatičnog i uglednog ljekara dr Nermina Abdića za nosioca liste i potpuno nova garnitura odborničkih kandidata bez ijednog poslanika na listi se na kraju pokazalo kao pun pogodak.

DPS je u nedjelju sam osvojio 24.310 glasova i porastao je u odnosu na parlamentarne izbore čak pet hiljada glasova. Kada je u pitanju broj mandata, Živkovićeva stranka je zadržala zajedno sa partnerima isti broj mandata, kao u odnosu na prošle lokalne izbore u koje je ušla sa pozicije vlasti.

Upravo je dr Nermin Abdić pokazatelj da funkcionerska kampanja, skupi spotovi sa statistima i dronovima ne znače ama baš ništa. Abdiću je bio dovoljan obični smartfon i video-klipovi iz dnevne sobe i automobila objavljeni na Instagramu da pobijedi svoju političku konkurenciju uz sada prepoznatljiv identitet kampanje ,,dobri moji“. Ipak, to i dalje ne znači da će DPS biti u vlasti jer je sada loptica u dvorištu Milatovića i Abazovića koji, ako se budu držali zajedno, bukvalno odlučuju o tome ko će biti vlast u Podgorici. Dalji razvoj događaja u Glavnom gradu daće odgovor na pitanje da li postoji antivladin blok ili je u pitanju bila samo medijska interpretacija.

PES-DEMOKRATE (NE)ZADOVOLJNI

Koalicija PES-Demokrate imaće u novom sazivu podgoričkog parlamenta 14 odbornika i najjača je opcija vladajuće većine. Ta činjenica treba da raduje nosioca liste Sašu Mujovića koji je uložio sav svoj politički i lični kredibilitet u ipak samo solidan rezultat. Nakon kraha u Budvi i Andrijevici, koalicija predvođena PES-om je vraćena u glavne kolosijeke politike. U PES-u ne kriju da su očekivali koji procenat više i ravnopravnu trku sa DPS-om, ali rat sa Jakovom Milatovićem je uticao da dio njihovih birača ostane kod kuće, razočaran nemogućnošću da se postigne bilo kakav dogovor u Podgorici sa bivšim saveznicima i izbjegnu vanredni izbori.

Čitaj još:   NERMIN Abdić: DPS neće praviti neprincipijelne koalicije, nećemo sa onima koji ne misle dobro građanima Podgorice

Zadovoljni rezultatima izbora moraju biti u koaliciji ZBCG koja je osvojila 16.361 glas ili nešto preko 20 odsto. Izbor Jelene Borovinić-Bojović za nositeljku liste se pokazalo kao dobro rješenje koje su birači nagradili jer je osvojeno čak dva mandata više u odnosu na parlamentarne izbore i dobra pozicija da se sačeka ishod pregovora.

Lista Milatovića i Abazovića osvojila je u nedjelju 8.538 glasova – više od dvije hiljade glasova manje nego Abazović prošle godine sa Bečićem. Međutim, ta lista će imati pet odbornika manje nego što su do sada imali GP Ura, PZPG i PZP, koji su u lokalnom parlamentu nastupali kao Blok 11. Razočaravajući rezultat za Abazovića i Milatovića čija očekivanja su bila od 15 do 17 odsto. Ipak njihov ključni cilj je ispunjen jer su došli u poziciji ,,tasa na vagi“ da odlučuju sa kim će da formiraju vlast. Od izbora Milatovića i Abazovića zavisiće dalji politički tokovi u državi uključujući i potencijalno ozvaničenje antivladinog bloka.

Pokret Preokret Srđana Perića, poznatog po kreativnim idejama, ušao je iz drugog pokušaja u podgorički parlament, osvojivši 2.705 glasova, što je dodatni kvalitet ponude građanima.

Prema zvaničnim podacima izlaznost na jučerašnjim izborima iznosila je 56,34 odsto što je najmanja izlaznost u posljednjih 20 godina, pa se može govoriti o uočljivoj apstinenciji birača koji su, očigledno prezasićeni čestim izbornim ciklusima, dali novi žuti karton političarima.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more