IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA U SARAJEVU: Na ahiret preselila ALMA Suljević, umjetnica i profesorica na ALU- Dženaza će se klanjati sutra u haremu Begove džamije… (foto)

Bosanskohercegovačka umjetnica Alma Suljević preminula je u 62. godini.Dženaza će se klanjati sutra poslije podne namaza u haremu Begove džamijea ukop ce se obaviti u 14 i 30 sati na Gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Brojni prijateji i poznanici od ove umjetnice opraštaju se na društvenim mrežama, a među njima je i Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

– Napustila nas je Alma Suljević, umjetnica i profesorica na ALU u Sarajevu. Bila je prava raja, topla i srdačna, maštovita, zanimljiva, kao i njeni umjetnički radovi. Kao da je juče bilo kada je na hodniku ASU nama kandidatima režije držala najzanimljiviji kratki kurs istorije umjetnosti pred susret sa komisijom. Nek‘ su anđeli s tobom draga Alma, poručio je Mustafić.

Bila je kandidat za Nobelovu nagradu, kolektivnu. Petog aprila 1992. godine Alma je bila na mostu koji se danas zove Most Suade i Olge. 

Čitaj još:   POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA: Haos po Banjaluci, kreću na Dodika???

Ona, kipar, koja rukama stvara umjetnost, prva je pritekla u pomoć ranjenim / ubijenim – Suadi i Olgi.

– Ova ruka je vajala kipove. Na ovim rukama je sada krv. Ruke vajara u Bosni vajaju krv – rekla je Suljević.

Inače, Suljević je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek kiparstvo i postdiplomski studij savremene filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Od 1997. godine radila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Tokom svoje karijere stvorila je brojna umjetnička djela, među kojima se posebno ističe kinetička skulptura Kentauromahia.

izvor: agencije.

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more