IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ljubomir Filipović: Što Hoće Francuzi Na Balkanu?

Dobro jutro! Francuska se baš nešto aktivirala na Balkanu. Istorijski gledano, to je razlog da se Srbija raduje. Ipak, angažman Francuske u našem regionu djeluje dosta nejasno, nedefinisano i ciljevi su mu ili zabludni ili sebični.

Ne zaboravite da se priključite našoj Viber zajednici u kojoj dijelimo informacije u realnom vremenu i direktno odgovaramo na vaša pitanja. Potražite nas na ovoj aplikaciji.

Što hoće Francuzi na Balkanu?

Francuska se u mandatima dva posljednja ambasadora u Crnoj Gori odlučila za vidljivije priustvo u našoj zemlji. Ambasador Timonije je bio prilično vidljiv, a najviše u konfliktima i naoštrenosti prema “crnogorskim nacionalistima”. Srpski i ruski uticaj u zemlji nije vidio kao prijetnju. Ili bar to u javnom prostoru nismo mogli da prmijetimo. Ipak, Timonije nije otišao toliko daleko da otvoreno i javno podrži srpsko-ruski uticaj u Crnoj Gori. Ambasadorka Maske je to uradila, svojim intervjuom rusko-srpskom glasilu Borba, kojim je upravljao ekstremni srpski nacionalista Dražen Živković, a od skoro ga je, kako se priča, navodno preuzeo srpski tabloid Alo. Borba raste i jača. IN4S postaje marginalizovan.

Ali da se vratimo na Francusku. Da li se radi o površnosti, ili samo o pukoj sebičnosti, koja gleda samo da stvori profit Francuskoj industriji. Za sada smo preplatili brodove, kojima možda neće niko moći da upravlja. A i Srbi su debelo platili francuske avione.

Ipak, kakva god da nam je vlada, i ko god da nam je ministar odbrane, mi smo NATO članica, i prodaja unutar saveza je dobra i poželjna. Ipak, u slučaju Srbije, Francuzi pokazuju izuzetnu neodgovornost, posebno imajući u vidu da Srbija nikad neće biti dio NATO-a, a i da bi u slučaju velike krize oportunistički stala na stranu potencijalnih neprijatelja.

Čitaj još:   LJUBOMIR Filipović: Luksuz braće Abazović izaziva sumnju o vezama sa državnim vrhom Srbije i odlukama koje su više u interesu Beograda nego Crne Gore... (foto)

Ali Francuzi nikad nisu bili gadljivi na naoružavanje potencijalnih neprijatelja. Da nije bilo pritisaka saveznika, danas bi Rusi kidisali na Ukrajinu sa dva francuska nosača helikoptera. Nakon što je Sakrozi posredovao da se završi rat u Gruziji, zamrzavanjem konflikta i de fakto okupacijom 20% gruzijske teritorije od strane Rusije, Francuzi su 2011. sa Putinom dogovorili posao vijeka.

Sada Srbiji prodaju avione, koji sjutra mogu biri korišćeni za napad na Kosovo, ili na nas ili Bosnu. Sve je moguće.

Dugo sam lomio glavu zašto je ambasadorka Maske dala intervju Borbi, da bi mi se neđe raščistilo onda kada sam je vidio pored Milutina Đukanovića, sada kada se potpisivao memorandum o saradnji crnogorkse i francuske energetske kompanije. Milutina Đukanovića, političara proruskog DF-a.

Ne znam što je strategija Francuza. Da li sebe saboobmanjuju da će prodajući oružje okrenuti Srbe od Putina? Da li samo koriste situaciju i bore se za svoje interese?

Ako je ovo drugo u pitanju, to je potpuno legitimno. Ne voli niko nikoga u međunarodnim odnosima. Dosta toga je interes.

Ali Zapad počiva još na nečemu. Na nekim poveljama i konvencijama. Okupljeni smo oko nekih vrijednosti. Bar bi trebali da jesmo.

Npr. i SAD i Velika Britanija, Njemačka, EU, pa i neke manje zemlje poput Norveške, Holandije i Švedske, godinama pomažu civilnom društvu, i ulažu novac i vrijeme za jačanje demokratije i vladavine prava u ovoj zemlji.

Nisam vidio da se Francuska nešto ponijela na tom polju. Nešto malo kulturne razmjene i to je to. Ispraviću se ako griješim.

I sad se odjednom pojavljuju i na Balkanu staju na stranu onim političkim snagama koje dijele vrijednosti sa onima protiv kojih su se ovog ljeta na francuskim izborima svi ujedinili u toj zemlji. Da, Le Pen je loša, ali kako je onda Milutin Đukanović dobar.

Čitaj još:   NOVE MJERE ZA Ulazak i izlazak iz Crne Gore i posebne kategorije... (foto)

Da, Valuers Actuelle i Boulevard Voltaire su problematični, ali je Borba dobra.

Eto takve poruke šalje Francuska diplomatija u ovoj našoj zemlji. A ne bi trebalo, posebno nakon sramne uloge koju je Francuska imala u nestajanju naše zemlje 1918. godine.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi kolumnista nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

izvor: http://cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more