IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PROVOKACIJE U NOVOM PAZARU: Zastave Republike Srpske i Srpske Krajine kao sramna poruka mržnje Bošnjacima

Novi Pazar se danas našao u centru opasnih i sramnih provokacija, koje su nedvosmisleno usmjerene ka izazivanju etničkih sukoba. U naselju Lug, grupa pojedinaca, predvođena bivšim policajcem – osobom koja bi trebala biti garant mira i sigurnosti – prošla je noseći zastave Republike Srpske i Srpske Krajine, simbole genocida i etničkog čišćenja nad bošnjačkim narodom. Ovaj gnusni čin nije bio slučajan, već jasno orkestriran napad na dostojanstvo Bošnjaka, s namjerom da izazove strah, bijes i podjele.

Ovo nije samo provokacija, već direktna prijetnja Bošnjacima. Simboli pod kojima su stotine hiljada ljudi protjerani iz svojih domova, a hiljade brutalno ubijeni, sada se ponovo koriste u srcu Novog Pazara, s očiglednim ciljem da se ponovo podsjete i zastraše oni čiji su sunarodnici preživjeli najgore zločine. Da li ovakvi pojedinci žele ponoviti te stravične događaje? Sramna parada zastava koje oličavaju najgore moguće namjere prema Bošnjacima jasno poručuje da među nama i dalje postoje oni koji sanjaju o novim sukobima i ponižavanju jednog naroda.

Još šokantnije je da je glavni provokator bivši policajac, osoba koja je nekada nosila uniformu i bila zadužena za zaštitu građana. Danas, umjesto da služi kao primjer poštovanja zakona i mira, on svjesno raspiruje mržnju.

Čitaj još:   Biševac zahvalio Džaferoviću : Konzulat BiH u Novom Pazaru mehanizam za jačanje saradnje... (foto)

Incident je momentalno uzburkao javnost, a društvene mreže su eksplodirale od bijesa. Građani s pravom postavljaju pitanje: koliko daleko će ovakve provokacije ići prije nego što nadležni organi konačno reagiraju? Da li čekamo da situacija eskalira u nasilje? Ovo nije prvi put da se Bošnjaci suočavaju s ovakvim prijetnjama, ali je krajnje vrijeme da se odgovorni suoče s posljedicama svojih sramnih djela.

„Ovo je nedopustivo! Provocirati narod koji je preživio genocid, nositi simbole koji pozivaju na krvoproliće, to je dno dna“, izjavio je jedan od ogorčenih stanovnika Novog Pazara. „Ako nadležni ne reaguju, mi ćemo morati da se sami zaštitimo od ovakvih napada.“

Ovo je opasan trenutak za Novi Pazar i cijeli Sandžak. Ovakve provokacije ne smiju proći nekažnjeno od strane zakona. Bošnjaci su narod koji je preživio teške godine rata, i ne smiju dozvoliti da ih ovakvi incidenti gurnu nazad u mržnju i strah. Lokalne vlasti moraju hitno preduzeti mjere kako bi zaustavile ove opasne pokušaje destabilizacije grada, dok je za provokatore jedina pravedna kazna – suočavanje s pravdom za svoja sramna i destruktivna djela.

izvor: sandzakdanas.rs

Čitaj još:   Kazne zatvora 60 dana za Užičane zbog fašističkog divljanja u Pazaru... (foto)
Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Šerif Gurdijeljac-Sve će biti gotovo pre kraja šeste runde

Mladi IBF svetski prvak u superpero kategoriji Šerif Gurdijeljac rekao Read more