IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

GI 21. maj: Cjelokupno Amfilohijevo djelovanje nedvosmisleno potvrđuje da se radi o ličnosti koja ne zaslužuje spomenik

Vlada Crne Gore je očekivano podržala podizanje spomenika Amfilohiju Radoviću u Beranama. Dominirajući dio izvršne vlasti koji je pod kontrolom Vučićevog režima ili je posluga njegove crkve u Crnoj Gori postupio je u duhu kolaboracionizma i gnjilog revizionizma, saopšteno je iz Građanske inicijative 21. maj.

Kako su ocijenili, stranke manjinskih naroda su izbjegle da podrže inicijativu ali će nastaviti da podržavaju nesuverenu i klero-populističku vlast.

“Inicijativi se bezrezervno pridružio i Milatović čime je još jednom potvrdio iz kakve politike je došao i koliko je udaljen od državničkog integriteta. Pritom, samo ćemo ukratko podsjetiti na javno djelovanje Amfilohija Radovića”, navode u saopštenju.

Početkom devedesetih godina iz Banata je poslat na Cetinje od strane vrha SPC kako bi širio velikosrpsku ideologiju, rehabilitovao izdajničko četništvo i osporavao tekovine antifašističkog i slobodarskog partizanskog pokreta predvođenog od strane komunista.

“Bio je pripadnik najekstremnijeg dijela SPC, pristalica srpske agresije na Hrvatsku i BiH, branitelj i jatak srpskih ratnih zločinaca, mrzitelj crnogorske nacije i protivnik crnogorske nezavisnosti. Bio je poznat po čestim šovinističkim i diskriminatorskim ispadima, netrpeljivošću prema građanima islamske vjeroispovjesti i odlučni protivnik EU i NATO pakta”, kazali su iz GI 21.maj.

Čitaj još:   GI “21. maj”: ANDRIJA Mandić pokušava da po svaku cijenu zadrži postojeće namještenje... (foto)

Decenijama je, dodaju, trgovao sa Đukanovićem i DPS-om, predvodio je uzurpaciju crnogorskih crkava i manastira u korist SPC i bio protagonista postavljanja nezakonite i razdorne metalne crkvice na Rumiji.

“Nakon nezavisnosti Crne Gore postepeno je gradio personalnu autonomiju Mitropolije crnogorsko-primorske, da bi se nakon propalog pokušaja da preuzme mjesto patrijarha SPC konfrontirao sa Vučićevim režimom”, navode u saaopštenju.

Poslije njegove smrti, ocjenjuju, svi obrisi crkvene autonomije su ukinuti čime su se eparhije SPC ponovo svele na propagandno i političko oruđe srpskih vlast

“Cjelina njegovog javnog, političkog i klerikalnog djelovanja nedvosmisleno potvrđuje da se radi o ličnosti koja ne zaslužuje spomenik u Crnoj Gori”, zaključuju iz Građanske inicijative 21. maj.

izvor: cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more