IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ministri iz manjinskih partija napustili sjednicu Vlade zbog spomenika Amfilohiju

Ministri iz manjinskih partija Albanaca i Bošnjaka napustili su današnju sjednicu Vlade zbog njene namjere da da saglasnost za podizanje spomenika pokojnom mitropolitu MCP Amfilohiju u Beranama, saznaje CdM.

Sjednicom Vlade danas ne predsjedava premijer Milojko Spajić koji je u Briselu na radnom ručku kod predsjednice Evrospke komisije Ursule fon der Lajen, već ga mijenja potpredsjednik Vlade iz redova Demokrata Aleksa Bečić.

Ranije danas ministarka kulture i medija Tamara Vujović, kojoj je Bečić partijski šef, uputila je Vladi Predlog za davanje prethodne saglasnosti za podizanje spomen-obilježja mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju, prije isteka roka.

Na objavljenom dnevnom redu sjednice Vlade nije navedeno da je uvršten predlog ministarke Vujović.

Nakon što je Eparhija budimljansko nikšićka juče saopštila da je nezadovoljna jer je Ministarstvo kulture i medija odbilo njihov zahtjev, nekoliko sati kasnije javila se resorna ministarka Vujović koja je najavila da će MKM zatražiti prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore na zahtjev za podizanje spomen-obilježja mitropolitu Amfilohiju u Beranama.

Ona je u izjavi dostavljenoj medijima pojasnila da je rješenje kojim se odbija zahtjev predsjednika Opštine Berane poništila, jer u Ministarstvu kulture i medija nije sproveden postupak u skladu sa odredbama Zakona o spomen-obilježljima.

Čitaj još:   GORAN ČERKEZ:„Moramo izdržati, vakcina nema, ako se situacija pogorša ide POTPUNO ZATVARANJE GRADOVA…“ (foto i video)

“Propisano je da se spomen-obilježje ne može podići prije isteka roka od 20 godina od dana kada je lice umrlo, a da se izuzetno spomen-obilježje može podići prije isteka ovoga roka uz prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore”, kazala je Vujović.

Međutim, istakla je da Ministarstvo kulture i medija nije od Vlade zatražilo prethodnu saglasnost.

“Iz tog razloga upućujemo izvinjenje građanima i građankama Crne Gore i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj”, kazala je Vujović.

“Mitropolit Amfilohije je izuzetno značajna ličnost za Crnu Goru i jedan od najuglednijih episkopa i teologa u čitavom pravoslavnom svijetu. MKM će u skladu sa Zakonom o spomen-obilježjima zatražiti prethodnu saglasnost Vlade u odnosu na zahtjev za podizanje spomen-obilježja dostavljen od strane Opštine Berane, u skladu sa ovlašćenjima Vlade”, zaključila je Vujović.

Opština Berane zatražila je da se se u centru tog grada kod Hrama Simeona Mirotočivog podigne spomenik Amfilohiju.

M.Dušević

izvor: cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more