IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAGAN Bursać o Vučiću: Ponaša se kao da je tenkovima ušao u Prištinu ili Prizren (VIDEO)

Ovim će Vučić pokušati da povuče zahtjeve u zamjenu da se povuče potjernica za Radojičićem

Srbija se ponaša hegemonistički u regiji Zapadnog Balkana. Posljednja dešavanja odnosno prijedlog uvođenja vojnog roka su samo podgrijali već uzavrelu situaciju u regiji. Zbog toga ne čude reakcije na ove najave.

Pored vojnog roka, Vučić je predstavio zahtjeve koje upućuje liderstvu Kosova kako bi došlo do deeskalacije. Ponaša se, kako Bursać kaže, kao da je tenkovima ušao na Kosovo ali da nije jasno kome se obraća. Podsjeća kako je upravo Srbija oborila pregovore iz 2018. a kako sada žele da se vrate tamo odakle su izašli.

-Priština neće prihvatiti zahtjeve Beograda. Ono što smo očekivali je izjava Vučića da je Kosovo okupirano. Ali upozoren je od Zapada da to ne čini. Ponašao se kao da je ušao tenkovima u Prištinu ili Prizren. Nije jasno da li on to govori Kurtiju ili odbjeglim teroristima ili Srbima na sjeveru Kosova. Drugo, imate jedan promašaj gdje on kaže da će se vratiti na status pregovora od 2018. Ali Srbija je bila ta koja je oborila pregovore kako bi ucijenila Kurtija. To se neće ništa realizovati. Ovim će Vučić pokušati da povuče zahtjeve u zamjenu da se povuče potjernica za Radojičićem. Što se tiče regiona Vučićeva konferencija nije bila upućena nikome u regiji – navodi Bursać, profesor filozofije i novinar.

Čitaj još:   DRAGAN Bursać: Proslava 9. januara MILORADA Dodika, kao priprema za otcjepljenje RS- a... (foto)

izvor: hayat.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more