IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Denis BEĆIROVIĆ IZ ISTANBULA: “Saglasni smo da treba ojačati saradnju u oblasti odbrane, Gaza je možda i najveća sramota čovječanstva” (VIDEO)

Bećirović je iskoristio priliku da pozove turskog predsjednika da u narednom periodu posjeti Sarajevo i BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je nakon sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipiom Erdoganom da su odnosi između dviju zemalja prijateljski, saveznički i veoma uspješni.

Bećirović je zahvalio turskom predsjedniku na podršci njegove zemlje BiH. Također je zahvalio Erdoganu i svim turskim zvaničnicima na podršci prilikom usvajanja Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, koja je usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinih nacija.

“Današnji razgovor sa uvaženim predsjednikom je bio jako sadržajan, prijateljski, a za BiH veoma ohrabrujuć’. Odnosi između dvije prijateljske države, Republike Turske i Bosne i Hercegovine, su prijateljski, saveznički i veoma uspješni. Želimo da ta saradnja u narednom periodu bude dodatno osnažena. Naše dvije države vežu neraskidive veze. One su historijske, kulturne, duhovne, a u zadnje vrijeme i sve jače ekonomske veze približavaju naše dvije prijateljske države. U tom smislu, konstatirali smo da od potpisivanja prvog trgovinskog sporazuma između naše dvije države do danas vanjsko-trgovinska razmjena između Bosne i Hercegovine i Turske ima ogroman rast. Zajednički smo se složili da je taj potencijal još veći i da u narednom periodu želimo da ta ekonomska saradnja i razmjena bude na još većem nivou. Ukupna vanjsko-trgovinska razmjena je od početnih stotinu i nešto miliona eura, danas dosegla gotovo jednu milijardu, a vjerujemo da u narednim godinama ta saradnja može biti i puno veća”, rekao je Bećirović tokom zajedničkog obraćanja novinarima sa predsjednikom Erdoganom.

Čitaj još:   Erdogan, poruka iz ANKARE: Da je ponuda SAD bila bolja kupili bismo "Patriot", a ne S- 400...

Dodao je da su konstatirali da treba dinamizirati i ubrzati aktivnosti na projektu autoputa Beograd – Sarajevo, kao i na drugim projektima u Bosni i Hercegovini.

Bećirović je iskoristio priliku da pozove turskog predsjednika da u narednom periodu posjeti Sarajevo i BiH.

“Posebno je za mene važno da smo saglasni da treba ojačati saradnju u oblasti odbrane. Tu imamo dobru saradnju između naših ministarstava, a razgovarali smo i o nekim konkretnim stvarima koje mogu biti od koristi i za Republiku Tursku i posebno za Bosnu i Hercegovinu. Predsjednik Erdogan je s pravom ukazao i na važnost Rezolucije o Srebrenici. Iduće godine, 11. jula 2025. godine, obilježavamo 30. godišnjicu počinjenog genocida u Bosni i Hercegovini. O tome i o pripremama vezano za obilježavanje 30. godišnjice razgovarali smo, također. I u narednom periodu ćemo o tome govoriti, a podsjećam, prvi put iduće godine Ujedinjene nacije će organizirati u svom sjedištu u New Yorku obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na počinjeni genocid nad Bošnjacima. Naša politika nije politika mržnje. Mi želimo da djelujemo preventivno kako se genocid nikada i nikome više ne bi ponovio”, rekao je Bećirović.

Dodao je da je s Erdoganom također razgovarao o stradanju nedužnih civila u Gazi.

“Zastrašujuće je što se događa djeci, ženama i civilima u Gazi. Gaza je jedna ili, slobodno ću reći, možda i najveća sramota čovječanstva. Zato treba hitno zaustaviti ubijanja nedužnih civila, doći što prije do mira i pravde”, kazao je Bećirović.

Čitaj još:   VREMENSKA PROGNOZA- JUTROS ZAKOVALO NA MINUS 10: Najniže temperature izmjerene u... (foto, video)

Na kraju je poručio kako je uvjeren da će se dobri i prijateljski odnosi između dviju zemalja u narednom periodu dodatno ojačati i u oblasti ekonomije, turizma, obrazovanja, zdravstva.

U nastvku pogledajte kakko je uz državne i vojne počasti, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića dočekao je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan u Dolmabahče palati u Istanbulu.

izvor: SB

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: Erdogan položio svečanu zakletvu, dočekan ružama…

Redzep Tajip Erdogan položio je svečanu zakletvu za mandat prvog Read more

ANKARA Erdogan predstavio kabinet od 16 ministara…

Predsjednik Turske Redzep Tajip Erdogan je, nakon što je prethodno Read more

Erdogan: Zauvijek smo zatvorili poglavlje vojnih udara u Turskoj

Dvije godine nakon gadnog napada u noći 15. jula, Turska Read more