IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BALŠA Božović: Sluganska politika, produžena ruka režima u Srbiji, pokušava da destabilizuje Crnu Goru

Sluganska politika, produžena ruka režima u Srbiji, ogrezla u fašizaciji, pokušava da destabilizuje Crnu Goru ne bi li spriječila njen put u Evropsku uniju, kazao je za centralnoj informativnoj emisiji 24 Sata na Televiziji E, predsjednik Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović.

“Jasan je zadatak koji oni imaju, i ta politika će nastaviti da destabilizuje Crnu Goru sve dok budu imali taj broj glasova na izborima. Mislim da na sljedećim izborima i u Podgorici, i na nekim narednim opštim izborima oni neće moći da očekuju podršku kakvu su imali, koja je neka vrsta inercije od 2020.godine do danas, ali ni u Nikšiću, ni u mnogim drugim dijelovima, ta politika i ti huškači iz redova Vučićevog režima u Crnoj Gori i produžene ruke neće moći u takvoj mjeri da zadobiju podršku građana”, ocijenio je Božović.

Komentarišući izjavu predsjednika Skupštine, Andrije Mandića, koji je nacionalistički performans u Tuzima nazvao slobodom, kaže da je to slobodakoja od Crne Gore pokušava da napravi samo jednu izbornu jedinicu Aleksandru Vučiću.

“To je ono što zabrinjava i region, i mnoge partnere na zapadu, i to je ono što građani moraju da zaustave u Crnoj Gori na svakim narednim izborima. Dakle, naravno da oni relativizuju, to je njihova politika, to su njihove vrijednosti. U pitanju je duboko ukorijenjen fašizam, i ono što je rekao jednom prilikom Aleksandar Radoman, kao dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, da se ovdje ne radi zapravo o podjelama koje su etničke prirode, naprotiv, ovdje se radi o etičkim podjelama i one su izuzetno zastupljene u crnogorskom društvu. Nadamo se, da će po etičkom principu, takva politika koju predstavlja Mandić završiti zauvijek u istoriji”, naglasio je Božović.

Režim iz Beograda je, kako kaže, uzeo dijelove sistema pod kontrolu i dodaje da su to isti oni sistemi koji su prodavali rudarska bogatstva Crne Gore Srbiji ispod svake cijene.

Čitaj još:   TRAMP O CRNOGORCIMA: Mala država, ali ako oni postanu agresivni - eto trećeg svjetskog rata! (VIDEO)

“Radi se o jednom te istom paternu, koji se ponavlja iz krizne situacije u kriznu situaciju, oni, naravno finansiraju sve te paramilitarne grupe, huliganske i druge, koje pokušavaju na svaki način da zastraše građane Crne Gore, da naprave nove podjele u društvu i da Crnu Goru zauvijek sklone sa evropskog puta. Interes i crkve Srbije i režima u Beogradu jeste da se Crna Gora zaustavi na tom putu, i na svakoj stanici će se truditi da naprave što veći problem za Crnu Goru i za crnogorsko društvo”, istakao je Božović.

Svako ko nije vjerovao, dodaje Božović, sada se uvjerio da je posle 30.avgusta 2020.godinenastupila prosrpska, proruska, antievropska i kako kaže “vučićevska garniture”, koja ruši sve institucije.

“U pitanju je jedna, izuzetno velika, politička osveta, i Beograd nemilosrdno traži sve one koji mogu da ugroze interes režima Aleksandra Vučića u Crnoj Gori”, poručio je Božović.

To je, dodaje on, politika koja vodi razgrađivanju građanskog društva, politika koja sve građane gura u nacionalne tabore, a na kraju svega je raspodjelaplijena.

“To imate kada je u pitanju sukob premijera i predsjednika,to imate kad je u pitanju broj ministarstava u Vladi Crne Gore. Dakle, jedna podjela plijena, sukob samo za vlašću i u tom smislu manjinski narodi, niti te partije mogu da računajuda će ta Vlada u nekom narednom periodu ili takva politika donijeti bilo šta dobro za njihove građane. Mislim da su izvjesni, nakon podgoričkih izbora, i parlamentarni izbori i ja se nadam da će ti izbori donijeti jednu potpuno drugačiju sliku u Crnoj Gori, i da će uspjeti da formiraju pravu istinsku pro evropsku Vladu”, poručio je Božović.

Do prije nekoliko nedjelja predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović se, kako kaže Božović, trudio da pokaže kako je onnepristrasan, pravi crnogorski predsjednik koji zastupa interese crnogorskih građana. Lični sukob,dodaje on, dva nekadašnja druga će nanijeti štetu Crnoj Gori u budućnosti.

Čitaj još:   PODGORICA: Vojnicima nije mjesto na litijama, ako prisustvuju, biće udalejni iz službe... (foto)

“Njegovo (Milatovićevo) gostovanje sa Vučićem, kada su i jedan i drugi negirali crnogorski jezik i pokušavali da od tog jezika naprave isključivo srpski jezik, do toga da je prva dama Crne Gore išla na moleban za početak školske godine. Mislim da tu nema nikakvih političkih sukobljavanja, vrijednosnih ili ideoloških. U pitanju je, očigledno, sukob dva stara drugara, koji su, kao što su i sami rekli, vratili se u Crnu Goru da jedan dio svoje mladosti posvete boljitku Crne Gore, ali i od toga očigledno odustali. Ovdje se radi o tome da više jedan drugom zavide, nego što se ne slažu. Stvar je u tome da su oni, očigledno, posvađani oko partijskog ili političkog plijena, oko vlasti, a suštinski i vrijednosno nema velikih razlika između njih”, zaključio je Božović.

izvor
portalanalitika.me

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more

PODGORICA: Iz Crne Gore na hadž u Mekku otputovala 82 vjernika…

Buduće hadžije i hadžinice, ukupno njih 82, okupili su se Read more