IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TIJANA Lopičić: Da li će konačno biti razotkrivena organizovana pedofilska grupa u Crkvi Srbije? (foto)

Javnost će po prvi put imati uvid u dokumenta koja dokazuju saučesništvo u prikrivanju pedofilije od strane tadašnjih članova Svetog Sinoda, kao i samog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Takođe, razotkriće se i saučesnici iz Crne Gore…

PODGORICA: Crna Gora, Kolumne, vijesti, nedelja, 04. VIII 2024… 18: 53… TIJANA Lopičić: Da li će konačno biti razotkrivena organizovana pedofilska grupa u Crkvi Srbije? (foto)

Pedofilija je mentalni poremećaj u kojem odrasla osoba osjeća seksualnu privlačnost ka djeci i vrši nedozvoljene radnje na štetu žrtava ostavljajući im životne traume.

Piše: Tijana Lopičić

U Srbiji mnogi slučajevi pedofilije od strane sveštenika Crkve Srbije nikad nijesu procesuirani niti im je pružena medicinska pomoć, što one odgovorne stavlja u položaj saučesništva. Paradoksalno, umjesto da budu razriješeni dužnosti, mnogi od ovih sveštenika su dobili počasna priznanja.

Ni stanje u Crnoj Gori nije ništa bolje, jer smo svedoci namjernog odugovlačenja suđenja za predmet pedofilije u crnogorskim manastirima, što jasno ukazuje na dehumanizaciju žrtava i zaštitu sveštenika pedofila.

Javnosti je već poznato da se u predmetu nalazi izveštaj koji je svojeručno napisao i potpisao sadašnji mitropolit Crkve Srbije Joanikije Mićović, čime se on direktno dovodi u vezu sa saučesništvom, jer je imao saznanja o nedozvoljenim radnjama sveštenika, a iste nije prijavio nadležnim organima.

U zemljama sa funkcionalnim pravosudnim sistemom, takav dokument bi sam po sebi bio dovoljan da se Mićović liši slobode.


Šef pedofilskog lanca u SPC Vasilije Kačavenda i njegov zaštitnik Joanikije Mićović

Kada zakažu državni organi, jedino kontinuirana borba i upornost u ostvarivanju pravde mogu donijeti rezultate. To je dokazao bivši đakon Bojan Jovanović, koji je, u saradnji sa nevladinom organizacijom iz SAD- a, 19. jula dopunio registar pravoslavnih sveštenika osuđenih ili optuženih za pedofiliju i seksualno zlostavljanje.

Čitaj još:   TIJANA Lopičić: Velikosrpska indoktrinacija kroz negiranje crnogorskog jezika... (foto)

Registar će uskoro biti dostupan, a na spisku se nalaze desetak imena sveštenika Crkve Srbije koji su osuđeni ili optuženi za pedofiliju, kao što su episkop Gačić Pahomije, episkop Vasilije Kačavenda, monah Ilarion Mišić, sveštenik Slavko Maksimović, sveštenik Milovan Đokić…

No, Bojan Jovanović je otišao korak dalje.

”Pored toga što će ovaj registar imati preventivni karakter, ali i podsticaj da se žrtvama pedofilije i seksualnog zlostavljanja od strane sveštenika pruži podrška, na predstojećim konferencijama u nekoliko država će se razotkriti stravična istina da nijesu u pitanju izolovani pojedinačni slučajevi, već da se radi o organizovanoj grupi koja decenijama vrbuje djecu, štiti pedofile i to sve pod zaštitom države”, istakao je Jovanović.


Bojan Jovanović

Tako će javnost po prvi put imati uvid u dokumenta koja dokazuju saučesništvo u prikrivanju pedofilije od strane tadašnjih članova Svetog Sinoda, kao i samog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Takođe, razotkriće se i saučesnici iz Crne Gore.

Na kraju, izvjesno je da će ovo u određenoj mjeri razotkriti pravo lice Crkve Srbije, ali i onih na državnim funkcijama koji su bili direktni saučesnici ovih monstruoznih djela, sa nadom da će ovog puta biti procesuirani u skladu sa zakonom, a žrtve dobiti zasluženu pravdu.

Organizovano zataškavanje pedofilske mreže

Podsjetimo, portal Aktuelno već gotovo dvije godine piše o pedofiliji u SPC i ulozi Joanikija Mićovića i njegovih funkcionera u prikrivanju pedofilije.

Portal Aktuelno je 2020. godine objavio seriju od tri teksta u kojima smo predočili javnosti kako je SPC u Crnoj Gori na čelu sa pokojnim Amfilohijem i aktuelnim mitropolitom Joanikijem prikrivala slučajeve pedofilije, pokušavala da ih koristi za političke obračune unutar crkve.

Čitaj još:   TIJANA Lopičić: Visoki oficir četničke ideologije i rehabilitacija zločinaca... (foto)

Takođe smo pisali kako su se na teritoriji Crne Gore skrivali opasni članovi pedofilske grupe, na čelu sa svešetnikom Nikolajem Stamatovićem.

Bivši đakon SPC Bojan Jovanović, u maju 2022. godine na promociji svoje knjige “Ispovest Kako smo ubili Boga” je otvoreno optužio Joanikija Mićovića da je prikrivao slučajeve pedofilije. 

izvor Portal Aktuelno.mr

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more