IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TURISTIČKI BUM NA SJEVERU CRNE GORE: Gusinje, Plav, Kolašin i Žabljak na vrhuncu popularnosti, ali i dalje velik broj neregistrovanih turista… (foto)

Ljetnja turistička sezona pokazuje na sjeveru Crne Gore impresivan porast posjete. Gusinje, Plav, Kolašin i Žabljak bilježe sve veći broj turista, potvrđujući status atraktivnih destinacija. Uprkos sve većem interesovanju, značajan broj turista ostaje neregistrovan, što otvara pitanja o kontroli i evidenciji registracije turista kao i plaćanje boravnišnih taksi u ovim atraktivnim destinacijama.

Prirodne ljepote, bogata kulturna baština i raznolika turistička ponuda privukli su turiste iz različitih dijelova svijeta, doprinoseći ekspanziji lokalnog turizma.

GUSINJE: Mala tajna raja

Gusinje, skriveni dragulj u srcu Prokletija, doživljava blagi, ali konstantan porast broja turista.  Prema podacima dobijenih od lokalne TO Gusinje tokom maja je registrovano 165, a u junu 237 turista. U julu je broj porastao na 302, sa ukupno 1.510 noćenja.

Gosti iz Albanije, Srbije, Kosova, Rusije, SAD-a, BiH, Poljske i Švedske dolaze u ovu mirnu destinaciju, a prosječna dužina njihovog boravka je 2.58 dana. Ovaj podatak govori da privatni smještaj na meri za prijavu turista, a da je stvarni broj turista u Gusinju daleko veći zahvaljujući vidljivom prisustvu dijaspore i neregistrovanih posjetilaca na ulicama.

Sa boravišnom taksom od samo 1 EUR dnevno, Gusinje se pokazuje kao sve atraktivnija destinacija.

Foto: TO  Gusinje

KOLAŠIN: Uspon na visoke ture

Kolašin se ponosno diči nevjerojatnim rastom turističkog broja. U maju, broj turista dostigao je zavidnih 3.797, dok su podaci za jun u jul još uvijek u pripremi. TO Kolašin kaže da očekuje da će broj posjetilaca dodatno rasti, zahvaljujući ljetnoj sezone. Posjetioci dolaze iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Rusije, Njemačke, Poljske, Belgije i Francuske.

Čitaj još:   Vatrogasci spašavali djecu i odrasle u Baru... (foto i video)

Prosječna dužina boravka varira između dva i tri dana, a kontrole smještajnih jedinica u Kolašinu obavljaju se svakodnevno.  U poređenju sa prošlom godinom, u maju je Kolašin zabilježio 20% više turista.

Foto: TO Kolašin

ŽABLJAK: Rastuća popularnost
Žabljak, poznat po spektakularnim prirodnim ljepotama, bilježi impresivan porast broja turista, kazali su iz lokalane Turističke organizacije.

U maju je registrovano 11.700 posjetilaca, u junu je taj broj skočio na 20.294, dok iz TO Žavljak zvanične podatke za jul još uvijek nemaju.
Turisti dolaze iz Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Belgije, Holandije, Poljske, Češke, Ukrajine i Rusije, a prosječna dužina boravka iznosi 3 dana.

Na Žabljaku prednjače gosti iz Srbije i Hrvatske.

Foto: TO Žabljak

PLAV: Skriveni dragulj

Plav je destinacija koja neprestano privlači sve veći broj turista. Turistička organizacija Plav je u maju registrovana 52 dolaska i 867 noćenja, dok je u junu broj porastao na 155 dolazaka i 1.355 noćenja. Iako za jul nemaju tačne podatke, iz lokalne TO kažu da broj turista konstantno raste.

Posjetioci iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Češke, Francuske, Holandije, Hrvatske, Kosova, Kanade, Njemačke, Poljske, Rusije, SAD-a, Slovenije, Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i domaći uživaju u dužem boravku, koji u prosjeku traje devet dana. Kontrole smještajnih jedinica se obavljaju jednom mjesečno, dok je boravišna taksa 1 EUR.

Foto: TO Plav

Sjever Crne Gore sve je primamljiviji za putnike u koji tragaju za iskustvima.

Ove naše turističke destinacije Sjevernog regiona svojom raznovrsnošću nude pokrivaju široka interesovanja gostiju: Gusinje je oaza mira u planinskom zelenilu, Kolašin mjesto za uzbudljive avanture, Žabljak idealno polazište za obilazak spektakularnih prirodnih ljepota Durmitora, Plav neotkriveni raj vazda skriven od mnogih očiju.

Čitaj još:   BIJELO POLJE: UŽAS- Djevojčica iz PLAVA i dalje kod muškarca koji je prijavljen za OBLJUBU

Iako statistike pokazuju pozitivne trendove, precizno praćenje broja turista ostaje izazov. Bolja digitalizacija i organizacija mogla bi unaprijediti turističku ponudu sjeverna Crne Gore, omogućavajući efikasnije praćenje i bolje planiranje budućih sezona.

izvor: standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more