IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PROCEDURE, LAŽI I VIDEO PRIJENOS: Andrija Mandić se bez postojanja zakona o Skupštini Crne Gore, može do mile volje izrugivati s parlamentom… (foto)

Sadašnjoj opoziciji u vrijeme kada je suvereno vladala i kada je mogla da donese propis kakav je htjela nije padalo na pamet da pripremi i donese propise kojima bi bio uređen rad Skupštine i Vlade. Identično se ponaša sadašnja vladajuća većina.

Zašto nam se ovo događa? Zašto predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić može da otkaže Premijerski sat iako su se stekli uslovi za njegovo održavanje?

I Zašto prije toga premijer Milojko Spajić može da nipodaštava parlament podređujući obavezu odgovora na pitanja poslanika svojim drugim aktivnostima?Ponašaju se ovako jer im, što bi se reklo, može bit, odnosno zato što su procijenili da za sada niko iz parlamentarne većine nema interes da sruši vladu, i pogotovo da izazove prijevremene izbore.

Kad već nemaju konkretnih pokazatelja za pohvalu, osim neuhvatljivih obećanja o povećanju zarada i penzija, u floskula o ne znam kakvoj demokratiji koju sada uživamo, zašto bi propustili priliku da na ovaj način pokažu moć.

LICEMJERJE I MANIPULACIJA

Rečenica kojom je predsjednik Skupštine Andrija Mandić zaključio jučerašnji rad obrazlažući da time „čuva značaj i uticaj parlamenta“ vrhunac je licemjerja i manipulacije. Njegova „obrazloženja“ da je više puta slao generalnog sekretara i „razne izaslanike“ predsjedniku Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Mirsadu Nurkoviću s zahtjevom ili molbom da završe sjednicu odbora smiješna su i predstavljaju vrijeđanje inteligencije.

Nije bilo neophodno da sjednica Odbora bude završena, da bi počeo Premijerski sat. Nije bilo neophodno ni da poslanici koji su na sjednici Odbora budu u plenarnoj sali. Poslovnik o radu Skupštine Crne Gore propisuje u članu 187 da za sjednicu na čijem su dnevnom redu pitanja poslanika nije potreban kvorum.

Dakle, nije bilo potrebe da Mandić šalje Nurkoviću emisare koji mu prenose kako predsjednik Skupštine navodno očekuje i traži od njega da završi sjednicu Odbora. Predsjednik Vlade je bio u Skupštini zbog više obaveza među kojima i Premijerskog sata. Njegovim dolaskom u Skupštinu je bio ispunjen dovoljan uslov za početak Premijerskog sata. Mogao je da u sali ne bude ni jedan jedini poslanik. Predsjedavajući bi to onda konstatovao i zaključio rad.

Čitaj još:   EFEKTI posjete PEŠTERI od strane Vučića: Doliće dobilo četiri puta jaču struju... (foto i video)

Zato je jasno da su u pravu opozicione DPS, SD i URA kada jučerašnji događaj nazivaju predstavom odnosno režiranim događajem.

Ovakvi postupci predsjednikâ Skupštine i Vlade značajan su doprinos urušavanju državnog sistema na čemu dio posttridesetoavgistovske vlasti radi u kontinuitetu već gotovo četiri godine. Stvar je utoliko ozbiljnija što je ovdje riječ o derogaciji i degradaciji parlamenta!

Skupština Crne Gore je vjerovatno jedina državna institucija čiji su rad i uloga nakon promjene vlasti 2020. unaprijeđeni u gotovo svim sferama. Nakon parlamenta kao glasačke mašine i razdoblja zvanog parlamentarnom diktaturom imali smo period u kojem se politički život doista odigravao prvenstveno u parlamentu, u kojem je parlament uvažavan i u kojem je ostvarivao svoju ustavnu ulogu.

Sadašnja karikaturalizacija parlamenta nije samo veliki korak unazad nego i opasan politički eksperiment.

GDJE JE RJEŠENJE?

Slaba je šansa da će se sadašnja parlamentarna većina preko noći preodjenuti u demokratsko ruho ili da će podići stepen sopstvene odgovornosti prema državi. Još je manje izgledno, makar za sada, da se dio vladajuće većine priključi opoziciji odnosno da otkaže poslušnost. Pa neki su se upravo privlastili, treba tek da počnu da izvlače korist.

Rješenje je, kao i uvijek, u propisima i u njihovom dosljednom poštovanju.

Ali propisa za ovu situaciju nema. Crna Gora nema ni zakon o Vladi ni zakon o Skupštini. Sadašnjoj vlasti su, kada je preuzimala dužnost, bila puna usta obećanja o tome kako će, demokrate kakve je l’ te već jesu, čim prije donijeti te zakone. Ministarstvo javne uprave je odavno pripremilo tekst zakona o Vladi, ali je očito da nedostaje politička odluka da zakon krene u parlamentarnu proceduru. Sa zakonom o Skupštini je još gora situacija. Kako stvari stoje na njemu nije ni započet rad. Makar javnost o tome nije obaviještena.

Čitaj još:   DRAGAN Bursać: ANDRIJA Mandić, se patološki plaši svojih, beogradskih mentora... (foto)

Slaba je utjeha da je nekakva kosmička pravda da sadašnja opozicija ispašta i zato što joj u vrijeme kada je suvereno vladala i kada je mogla da donese propis kakav je htjela nije padalo na pamet da pripremi i donese ova dva zakona. Identično se ponaša sadašnja vladajuća većina.

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more