IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PERSONE NON GRATA: Andriji Mandiću, Aleksi Bečiću i Milanu Kneževiću zabranjen ulazak u Hrvatsku, može im se zabraniti dolazak i u države Šengena… (foto)

Odluka o proglašenju dvojice visokih zvaničnika Crne Gore i lideru DNP za persone non grata objavljena je jutros…

ZAGREB- PODGORICA: Regija, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 25. 07. 2024… 09: 33… PERSONE NON GRATA: Andriji Mandiću, Aleksi Bečiću i Milanu Kneževiću zabranjen ulazak u Hrvatsku, može im se zabraniti dolazak i u države Šengena… (foto)

“Zbog sistemskog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom i kontinuiranog zloupotrebljavanja Hrvatske u unutrašnje političke svrhe”

Vlada Republike Hrvatske odlučila je da zabrani ulaz u tu državu predsjedniku Skupštine Crne Gore Andriji Mandiću, potpredsjedniku Vlade Aleksi Bečiću i predsjedniku DNP, poslaniku Milanu Kneževiću.

Odluka o proglašenju dvojice visokih zvaničnika Crne Gore i lideru DNP za persone non grata obnarodovana je jutros.

Zvanični Zagreb tako je nastavio da sankcioniše usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu koju je Skupština Crne Gore, po širokom uvjerenju na mig iz Beograda, donijela na Vidovdan, 28 juna.

U nastavku prenosimo saopštenje hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova:

„Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske danas je notom koja je upućena Ambasadi Crne Gore u Zagrebu, izvijestilo Crnu Goru da je Republika Hrvatska proglasila Andriju Mandića, predsjednika Skupštine Crne Gore, Milana Kneževića, poslanika u Skupštini Crne Gore, te Aleksu Bečića, potpredsjednika Vlade Crne Gore, nepoželjnima u Republici Hrvatskoj zbog sistemskog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom i kontinuiranog zloupotrebljavanja Republike Hrvatske u unutrašnje političke svrhe.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova žali što je većina u Skupštini Crne Gore odlučila zanemariti kontinuirane pozive Republike Hrvatske da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i evropski put Crne Gore. U tom kontekstu, djelovanje pomenutih političkih zvaničnika posebno se izdvaja, a njihovo postupanje nikako se ne može smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku niti je u skladu sa deklarisanim ciljem članstva Crne Gore u Evropskoj uniji.

Čitaj još:   HAJKE TABLOIDA IZ SRBIJE: Krivokapićeve kćerke u strahu za vlastitu sigurnost- "Protjeruju nas iz Srbije"... (foto)

Dobrosusjedski odnosi su jedan od ključnih elemenata procesa proširenja kao i procesa stabilizacije i pridruživanja te jedan od ključnih kriterija za ocjenjivanje napretka u pristupnom procesu Crne Gore, u skladu sa Pregovaračkim okvirom Evropske unije za Crnu Goru.

Hrvatska podržava evropsku Crnu Goru, podržava proces pristupanja Evropskoj uniji i zalagala se za napredak na evropskom putu Crne Gore. Republika Hrvatska očekuje da će se Crna Gora ponašati u skladu s europskim vrijednostima i u evropskom duhu te da će svoje napore usmjeriti na daljnje ispunjavanje uslova i mjerila u pristupnom procesu.“

Hrvatska može zabraniti Mandiću, Bečiću i Kneževiću ulazak u države Šengena

Diskreciono pravo države Hrvatske je da li će u SIS (Schengen Information System) ubaciti ubaciti imena Andrije Mandića, Alekse Bečića i Milana Kneževića kao osoba kojima je zabranjen ulazak u Hrvatsku, čime bi trojici crnogorskih političara automatski bio zabranjen ulazak u sve države članice Šengena.

Ekspert za ovu oblast koji je želio da ostane anoniman objašnjava za portal Antena M da zvanični Zagreb može da ograniči zabranu ulaska predsjedniku Skupštine, potpredsjedniku Vlade i lideru DNP samo na teritoriju države Hrvatske, tako što neće njihova imena procesuirati u SIS.

Čitaj još:   SVE MIRIŠE NA DUNJE: One, ublažavaju kašalj, umiruju stomačne tegobe, tjeraju nesanicu...

Nezvanična saznanja Antene M su da će Hrvatska odabrati rigorozniju varijantu i da će Mandiću, Bečiću i Kneževiću biti zabranjen prelazak granica zone Šengena. Zvaničnu potvrdu te informacije, međutim, još uvijek nijesmo uspjeli da dobijemo.

(Antena M)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more