IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SAMIR Begović- P(R)OČETNIČKA GREŠKA: Ulazak Bošnjačke stranke u Vladu Crne Gore, ulazak je u političko minsko polje, posljedice će biti dugotrajne! (foto)

Bošnjačka stranka od svog osnivanja 2006. godine bila dio i vlasti i opozicije, u zavisnosti od izbornih rezultata i koalicionog kapaciteta, ali baš nikada nije činila vlast zajedno sa prosrpskim partijama.

Sinoć kasno, nešto prije ponoći, završena je sjednica Glavnog odbora Pokreta Evropa sad (PES), vladajuće stranke u Crnoj Gori čiji lider Milojko Spajić obavlja funkciju premijera.

Upravo je on nakon sinoćnjeg burnog sastanka u kojem je morao pomiriti različite stranačke interese objavio da je Glavni odbor njegove stranke jednoglasno glasao za rekonstrukciju Vlade Crne Gore.

Time je skoro priveden kraju jedan duži proces priprema rekonstrukcije Vlade Crne Gore u koju ulaze dvije, činilo se donedavno, nepomirljive političke stranke – Bošnjačka stranka i Demokratski front.

Bošnjačka stranka je nacionalna stranka Bošnjaka Crne Gore, dok je Demokratski front savez tri izrazito nacionalističke prosrpske i proruske partije formiran sa ciljem rušenja sa vlasti dugodišnjeg prvog čovjeka na političkoj sceni Crne Gore – Mila Đukanovića. Predvodi ga četnički vojvoda Andrija Mandić

BOŠNJAČKA STRANKA U POLITIČKOM MINSKOM POLJU

Međutim, Bošnjačka stranka na čelu sa predsjednikom Ervinom Ibrahimovićem ovakvim potezom doslovno ušla u političko minsko polje iz kojeg je izlazak neizvjestan, a cijena prevelika.

Naime, Bošnjačka stranka od svog osnivanja 2006. godine bila dio i vlasti i opozicije, u zavisnosti od izbornih rezultata i koalicionog kapaciteta, ali baš nikada nije činila vlast zajedno sa prosrpskim partijama.

Prema informacijama do kojih je došla Slobodna Bosna iz vrha Bošnjačke stranke, razlog da se sada napravi presedan leži izričito u ličnim pobudama i ličnim interesima Ibrahimovića i uskog kruga ljudi oko njega.

Ibrahimović je na čelo BS-a došao u nepovoljnim okolnostima za stranku uslijed smrti njenog osnivača i prvog predsjednika Rafeta Husovića 2021. godine, kada je Crna Gora prolazila možda i najdramatičniji period od izglasavanja nezavisnosti.

Sada Ibrahimović po svaku cijenu želi politički preživjeti novi kongres BS- a koji će se održati u junu naredne godine te zadržati moć i poziciju prvog čovjeka BS- a. To, kako se sada čini, može učiniti samo davanjem povlastica uskom krugu pojedinaca iz vrha stranke.

Čitaj još:   Ranko Đonović: Izbori su jedino moguće rješenje, MILO Đukanović povukao potez koji je u skladu sa Ustavom

POTPUNA PROMJENA POLITIČKOG KURSA

Ulazak u novu Vladu Crne Gore značit će potpunu promjenu političkog kursa BS-a kojeg se stranke gotovo dvije decenije držala. Sada će činiti vlast sa onima koji negiraju genocid u Srebrenici, koji ne priznaju državu Kosovo, koji hoće da izmjene Ustav Crne Gore, koji hoće da srpski jezik bude službeni jezik u Crnoj Gori, oni koji dobijaju instrukcije za svoju političku agendu iz Beograda itd…

Ovu požudu u vrhu BS-a za sinekurama prepoznao je vjerovatno i premijer Crne Gore i lider PES-a Milojko Spajić, pa je po uzoru na Aleksandra Vučića preslagivanjem ministarstava došao računice koja će zadovoljiti sve. Tako će umjesto dosadašnjih (nepotrebnih) 19 ministarstava i 23 člana, Crna Gora ubuduće imati čak 31 člana.

Do te brojke došlo se tako što su podijeljena ministarstva koja su do sad objedinjavala dva ili više resora. Naprimjer, rad i socijalno staranje je do sada bio jedan resor a sada će ga podijeli na dva dijela. Do sada je Crna Gora imala ministarstvo energetike i rudarstva a ubuduće će imati dva – Ministarstvo energetike i Ministarstvo rudarstva nafte i gasa. Umjesto dosadašnjih pet, Vlada Crne Gore će ubuduće imati sedam ili osam potpredsjednika. Za zemlju od tek nešto više od pola miliona stanovnika, zaista je previše.

SUPROTNO VEĆINSKOM RASPOLOŽENJU BOŠNJAKA

Iako je Ibrahimović svojim pregovaračkim vještinama i izdašnim ponudama pridobio Glavni odbor stranke na svoju stranu, to, prema saznanjima Slobodne Bosne, je daleko od raspoloženja ukupnog bošnjačkog naroda u Crnoj Gori.

Bošnjačka stranka crpi tek nešto oko 30 posto volje bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, dok ostatak glasa za neke druge građanske partije. Kakvo je većinsko raspoloženje Bošnjaka u Crnoj Gori najbolje se vidi na primjeru Islamske zajednice, dijela predstavnika Bošnjačkog vijeća, bošnjačkih intelektualaca Crne Gore, ali raspoloženja na društvenim mrežama. Svi su odreda protiv, a posebno u tome prednjači reisul-ulema Crne Gore Rifat Fejzić.

Čitaj još:   Deda žrtva prevare: Dvije žene rekle rečenicu, zbog koje je ostao bez 66.000 EURA... (foto)

Ovakve odluke vrha BS- a sigurno će dovesti do gibanja unutar ove stranke, a prema informacijama Slobodne Bosne, nije nemoguća i podjela unutar same stranke i napuštanje njenih redova te formiranje novog političkog pokreta. No, to je za sada na dugom štapu.

U svakom slučaju, sutra u 11 sati, kada počne sjednica Skupštine Crne Gore, mnoge stvari će biti jasnije. A past će i mnoge maske pod kojima su se pojedinci krili, pa i onih koji su tvrdili da “ne smijemo pristati da nam se oni koji baštine vrijednosti retrogradnih ideologija prije podne prodaju kao Evropejci, a da popodne ‘tjeraju Turke i i bule da kukaju i leleču'”.

Piše: Samir BEGOVIĆ

izvor: SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more