IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ODLAZAK Džo Bajden (81) i ko je KAMALA Harris: Može li pobijediti Donalda Trumpa? Ima samo tri mjeseca za kampanju… (foto, video)

Predsjednik Džo Bajden je podržao potpredsjednicu Kamalu Harris kao kandidatkinju Demokratske stranke za predsjednicu SAD- a.

VAŠINGTON: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 22. 07. 2024… 00: 33… ODLAZAK Džo Bajden (81) i ko je KAMALA Harris: Može li pobijediti Donalda Trumpa? Ima samo tri mjeseca za kampanju… (foto, video)

Godine 2021. Harris je ušla u historiju kao prva žena i prva crna i južnoazijska Amerikanka koja je služila kao potpredsjednica SAD- a…

Sjedinjene Američke Države nikada nisu izabrale ženu za predsjednicu, a Harris je tokom svog mandata kao potpredsjednica imala težak zadatak da se istakne u ulozi koja je po definiciji podržavajuća.

Harris je svoju karijeru započela u Uredu okružnog tužioca u okrugu Alameda, a 2003. godine postala je okružna tužiteljica San Francisca. Kasnije je izabrana kao prva žena i prva crna osoba koja je služila kao glavni tužilac Kalifornije, najviši pravni i zakonski zvaničnik u najnaseljenijoj američkoj državi.

Roditelji su joj bili imigranti

Rođena u Oaklandu, Kalifornija, od roditelja imigranata – majke rođene u Indiji i oca rođenog na Jamajci – Harris je doživjela razvod svojih roditelja kada je imala pet godina i većinu svog djetinjstva provela je s majkom Shyamala Gopalan Harris, istraživačicom raka i aktivisticom za ljudska prava.

Kamala Harris je imala cilj da postane prva žena predsjednica SAD-a kada se kandidirala za nominaciju svoje stranke 2020. godine. Međutim, povukla se iz utrke nakon što je kampanja bila pogođena njenim neodređenim stavovima o zdravstvenoj zaštiti.

Njen biracialni identitet i odgoj omogućili su joj da se poveže s mnogim američkim identitetima. Odrasla je povezana sa svojim indijskim naslijeđem, često posjećujući Indiju sa majkom, ali je također usvojila crnu kulturu Oaklanda, u kojoj su ona i njena mlađa sestra Maya odrasle.

Čitaj još:   MILE, ARLAUČE I JADIKUJE, KOD MARIĆA:"RS nije formirana da bi bila u BiH..."

U svojoj autobiografiji “The Truths We Hold”, Harris piše: “Moja majka je vrlo dobro razumjela da odgaja dvije crne kćeri. Znala je da će je usvojena domovina vidjeti kao crnu ženu i bila je odlučna da nas odgoji u sigurne i ponosne crne žene.”

Hoće li njena rasa i pol biti problem? Apsolutno

U više od dva stoljeća demokracije, američki birači su izabrali samo jednog crnog predsjednika i nikada ženu. Ova statistika dovodi u pitanje može li Harris probiti najteži krov u američkoj politici.

“Hoće li njena rasa i pol biti problem? Apsolutno”, izjavila je LaTosha Brown, politička strateškinja i suosnivačica Black Voters Matter Fund- a.

Harris će se suočiti s velikim izazovima: ako bude unaprijeđena na vrh liste, imat će samo tri mjeseca za kampanju i ujedinjenje stranke i donatora. Međutim, mnogi demokrati su uzbuđeni zbog njenih šansi. Harris, koja ima 59 godina, dvije je decenije mlađa od Trampa i liderka stranke u oblasti prava na abortus, tema koja odjekuje među mlađim biračima i progresivnom bazom Demokratske stranke.

Zagovornici tvrde da bi mogla energizirati te birače, konsolidirati crnu podršku i donijeti oštre vještine u debati kako bi se politički optužio bivši predsjednik. Njena kandidatura bi ponudila kontrast s Trumpom i njegovim potpredsjedničkim kandidatom, senatorom J.D. Vanceom, dvojicom bijelih muškaraca na republikanskoj listi.

Međutim, uprkos pohvalama u posljednjim tjednima zbog njenog snažnog zalaganja za Bidena, neki demokrati su i dalje zabrinuti zbog Harrisovih nesigurnih prvih dvaju godina na funkciji, kratkotrajne kampanje za nominaciju 2020. godine i – možda najviše – dugog istorijskog tereta rasne i rodne diskriminacije u SAD- u.

Bonus video: Ko je Kamala Harris?

Preuzela inicijativu

Nedavno, mnogi unutar Bijele kuće i Bidenove kampanje su privatno brinuli da bi Harris mogla predstavljati rizik za kampanju. Situacija se značajno promijenila otkako je preuzela inicijativu u vezi s pravom na abortus i pridobila mlade birače.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 8. oktobar 2023. godine

Nedavni anketni rezultati sugeriraju da bi Harris mogla bolje proći protiv Trumpa, republikanskog kandidata, iako bi se suočila s tijesnom utrkom. Anketa CNN- a objavljena 2. jula pokazuje da birači preferiraju Trampa u odnosu na Bajdena za šest postotnih poena, ili 49% prema 43%. Harris je također zaostajala za Trampom, 47% prema 45%, unutar margine greške…

Također je otkriveno da neovisni birači podržavaju Harris 43%- 40% u odnosu na Trampa, a umjereni birači obje stranke preferiraju nju 51- 39%….

BONUS VIDEO: Kamala Harris: A Stronger Candidate Against Trump? | WSJ

izvor Klix.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more