IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HAOS: Pop sa Pala, prodavao lažne diplome Šumarskog fakulteta… (foto)

Izvor tvrdi da sveštenik i dalje služi u parohiji, da se nije pokajao, ni izvinio za svoje postupke, jer su oba šumara dobila po godinu i po dana uslovne kazne i nemogućnost vraćanja na posao

Šokantno je ko stoji iza lažnih diploma u slučaju koji je prije četiri godine potresao Pale. Priča da su dva šumara kupila lažne diplome Šumarskog fakulteta Univerziteta iz Sarajeva i da su zbog toga ostali bez posla i krivično odgovarala, svima je već poznata. Ono što se ne zna i što je zataškano od javnosti da je u sve upleten paljanski lokalni sveštenik B.K.

Jedan od šumara, koji je spreman i na poligraf da ide, ispričao je da je na prijedlog sveštenika pristao da poslovno “napreduje” tako što će od njega kupiti fakultetsku diplomu za “povoljnu” cijenu.

“Rekao je da je diploma skupa i da se ne može naći ispod 18.000 maraka, ali da on svojim vezama i poznanstvom koje ima može završiti za 6.000 maraka”– ispričao je N.C. (puno ime i prezime poznato je redakciji 369portala). 

Priča da su prvih 3.000 KM morali da odnesu kao kaparu, na kućni prag, kako bi izrada fakultetske diplome mogla početi. Drugi dio isplaćen je, tvrdi, po preuzimanju, a cijeli proces, kaže, išao je preko sveštenika B.K.

Čitaj još:   ANKARA: Uhapšeno 90 osumnjičenih terorista u osam turskih provincija...

Brza izrada i primopredaja išla je ekspresno. Diplome, poslije provjere, odmah su otkrivene kao lažne i pokrenut je disciplinski postupak protiv dvojice šumara u ŠG “Jahorina”, što je rezultiralo otkazom sa mjesta čuvara šuma, potvrđeno je i u ŠG “Jahorina”.

”U disciplinskom postupku dokazano je da je počinio povredu radne obaveze zbog koje se izriče mjera prestanka radnog odnosa, a iz razloga što je podnio zahtjev za promjenu radnog mjesta i priložio diplomi inženjera šumarstva za koju se nakon provjere kod Šumarskog fakulteta Sarajevo ustanovilo da je falsifikovana”, stoji u dopisu ŠG “Jahorina” Pale.

Slučaj lažnih diploma prijavljen je i policiji koja je utvrdila da se radi o dva krivična djela “navođenje na potvrdu neistinitog sadržaja” i ” falsifikovanje dokumenata”. Policija glavnog aktera nije ispitala. Razlog tome je i ćutanje šumara kojima je pop obećao da će se lično pobrinuti da sve prođe bez sankcija i da će se vratiti na posao, jer kako je tvrdio ima politički uticaj.

”Naivno smo mu vjerovali, zbog mantije koju nosi, ali i zbog vidljivog političkog uticaja sa određenom stranačkom strukturom na koju se pozivao i poziva dan danas” – kaže N.C.

Isti izvor tvrdi da sveštenik i dalje služi u parohiji, da se nije pokajao, ni izvinio za svoje postupke, jer su oba šumara dobila po godinu i po dana uslovne kazne i nemogućnost vraćanja na posao.

Čitaj još:   VANREDNA SITUACIJA: Još jedna opština proglasila da su Maske obavezna... (foto)

Također tvrdi da nisu jedini slučajevi sa lažnom diplomom i da je zbog “dobrog biznisa” sveštenik pribavio zavidnu materijalnu korist koja je rezultirala kupovinom stana u Palama i izgradnjom solarnih panela na području Opštine, piše banjaluka.net

izvor: SB

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more