IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Bajdenovo povlačenje iz izborne trke i Balkan: Nismo mi bitni, raduju se Orban, Vučić, VMRO i istomišljenici u CG… (fotom video)

Odlazeći predsjednik SAD Džo Bajden, odličan poznavalac Balkana devedesetih nije štedio riječi na agresivnu politiku Beograda dok je proteklih godina iz Bijele kuće vodio drugačiju politiku. Mijenja li se što po nas njegovim povlačenjem…

VAŠINGTON- PODGORICA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 22. 07. 2024… 17: 33… Bajdenovo povlačenje iz izborne trke i Balkan: Nismo mi bitni, raduju se Orban, Vučić, VMRO i istomišljenici u CG… (fotom video)

Povlačenje Josepha Bidena iz trke za 47. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država treba pozdraviti, iako ono neće imati nekog naročitog uticaja na naš region, a pogotovo na Crnu Goru, osim kao mogućnost da neko drugi kao kandidat Demokratske stranke bude imao više šanse za pobjedu kao rival bivšem predsjedniku Donaldu Trampu, saglasno je nekoliko diplomata i vanjskopolitičkih analitičara s kojima smo razgovarali. 

Miodrag Vlahović, ministar vanjskih poslova Crne Gore od jula 2004. do novembra 2006, dakle u vrijeme kada je to bilo jedno od najvažnijih državnih zaduženja, nakon toga prvi ambasador Crne Gore u SAD, reagovao je munjevito na vijest o povlačenju Joea Bidena:

„Prava odluka“, napisao je Vlahović na mreži X. Kao jednu od malobrojnih ličnosti koja proteklih godina redovno i kvalitetno analizira vanjsku politiku Crne Gore, velikih sila i država našeg regiona pitali smo za ocjenu eventualnog uticaja ili refleksije jučerašnje vijesti iz SAD na Crnu Goru. 

„Bidenova odluka je bila nužna i očekivana. Da li je do nje moglo doći ranije – sada je manje značajno. Pretpostavljam da su događaji u vezi s atentatom na Donalda Trumpa ubrzali procese unutar Demokratske stranke, mada je Bidenova narušena mentalna kondicija izazvala opravdanu zabrinutost i poslije prvog TV duela“, kaže Vlahović za Standard. 


Predsjednik SAD Geogre W. Bush i ambasador CG Miodrag Vlahović – prilikom predaje akreditiva 

On dodaje da tek treba vidjeti kakve su izborne šanse potpredsjednice SAD Kamale Harris i ko će biti njen „running mate”. 

„Sigurno je da ovakav razvoj događaja može spriječiti već viđenu Trumpovu pobjedu. To sve znači da je to dobro i za Crnu Goru. Drugi Trumpov mandat bi predstavljao ozbiljni problem za evro-atlantsku zajednicu i za NATO.

Nema slučajnosti u tome koje bi političke grupacije bile osnažene u Evropi. Pored Jean- Marie Le Pen i Viktora Orbána, britanskih i njemačkih ekstremnih desničara i nacionalista.

U našim krajevima Aleksandar Vučić i Milorad Dodik i njihovi saveznici u Crnoj Gori željno očekuju da im se vrati Richard Grenell i da promoviše „ekonomske teme” i svjetonazor koji– mnogo elokventnije od samog Trumpa– sada obrazlaže potpredsjednički kandidat, senator James David Vance.

Čitaj još:   ANALITIČAR IZ BEOGRADA O DEŠAVANJIMA U CRNOJ GORI: “Milo im je glavna prepreka, jer ga zapad…”

Izlazak predsjednika Bidena iz kampanje– za kojeg mi u Crnoj Gori, koji smo učestvovali u obnovi njene nezavisnosti i u učlanjenju u NATO, možemo da govorimo sa izrazima iskrenog poštovanja – dobar je razvoj događaja i za Crnu Goru“, kaže Vlahović za Standard, 

Nekadašnji šef naše diplomatije i prvi ambasador u Vašingtonu od obnove nezavisnosti zaključuje da s druge strane „ne možemo zaboraviti da oporavak i očuvanje demokratske i građanske Crne Gore, kao suverene i nezavisne države, na početku i na kraju, zavisi od nas samih“. „Nesporno je da bi to bilo manje teško i mučno ako se Donald Trump ne vrati u Bijelu kuću“, kaže Vlahović za Standard. 

Bidenova politika bila je predvidiva, tome je kraj 

Kosovski istoričar i publicista Ylber Hysa, nekadašnji ambasador Kosova u Crnoj Gori kaže za Standard da je „Biden značio predvidljivost, a da njegov odlazak znači suprotno“. 

„Ta predvidljivost je bila klasika američke politike ne samo prema svijetu, već i prema ovoj regiji. Biden i njegov tim su rasli i saživjeli se s Balkanom i prostorom bivše Jugoslavije, i u njemu svojevremeno napravili istorijski zaokret.

Odlazak Joea Bidena i njegovog tima je možda i kraj jedne klasike u shvatanju Balkana i u ponašanju prema ovom regionu“, kaže za Standard kosovski istoričar i publicista Ylber Hysa, nekadašnji ambasador Kosova u Crnoj Gori. 

Y
lber Hysa kao ambasador Kosova u CG i predsjednik CG Milo Đukanović

Na naše pitanje kako se u predvidivost Joa Bidena i njegove administracije uklapa činjenica da su SAD upravo u mandatu odlazećeg predsjednika promijenile politiku prema našem regionu tolerišući ili nekada čak podržavajući ekspanzionističku politiku Srbije, Hysa kaže da je to sve bilo predvidivo u okviru Bidenove politike da po svaku cijenu zadrži Srbiju u njenoj povezanosti Zapadom, u odnosu na veze s Rusijom.

Dodaje da s druge strane predsjednik Biden i njegova administracija nijesu bili za to da Srbija u procesu evropske integracije bude na bilo koji način povlašćena. 

„Ono što dolazi je nepredvidljivo, ali u svakim slučaju će biti drugačije od ovoga do sada. Što se ovog dijela svijeta tiče, kako sada stvari stoje, jedini koji se sigurno radiju Bidenovom odlasku su uz mađarskog premijera Viktora Orbána, još Aleksandar Vučić i makedonski VMRO“, kaže za Standard Ylber Hysa. 

Čitaj još:   TUGA VELIKA ŠIROM BOSNE: Zna se datum Dženaze BERIZU Belkiću, obaviće se na Gradskom groblju u Sarajevu... (foto)

Balkan nije još od rata u Bosni i 1999. američki prioritet 

Jedan bivši crnogorski diplomata, je ocijenjo u izjavi Standardu datoj pod uslovom anonimnosti da povlačenje Josepha Bidena nije iznenađujuće, ali da ni Balkan još od vremena rata u Bosni i Hercegovini i intervencije NATO-a 1999. nijesu u fokusu američke vanjske politike te da ni od bilo kojeg drugog kandidata Demokratske stranke ne treba očekivati naročiite, a pogotovo ne beze promjene politike prema ovom dijelu svijeta. 


Devedesete kada je Balkan bio Americi važan – Predsjednici CG i SAD – Milo Đukanović i Bill Clinton i državna sekretarka Madeleine Albright

„Ta promjena bi se mogla eventualno desiti ako oni dobiju, ali se ona ne bi dogodila tako brzo. Biden je odličan poznavalac Balkana, vjerovatno najbolji pored pok. Johna McCaina.

Tim je čudnije da je on prepustio State Departmentu politiku prema ovom regionu, a tu politiku najbolje reprezentuje ambasador SAD u Srbiji Christopher Hill. Ta inercija bi, u slučaju pobjede kandidata Demokratske stranke, potrajala do formiranja novog State Departmenta. Ali, i ako pobjedi demokrata ne bih očekivao prevelike promjene što se nas tiče“, kaže ovaj naš bivši diplomata. 

Dodaje da se do kraja mandata predsjednika Bidena, i u prvih pola godine mandata idućeg predsjednika vrlo vjerovatno Bjela kuća neće baviti nama. 

BONUS VIDEO: Da li će se Bajden povući iz izborne trke?

izvor Portal Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more