IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LAMIN Jamal, fudbalska senzacija i najljepša migrantska priča: Čudesno dijete iz Mesijevog naručja… (foto, video)

Znate zbog čega se Lamin Jamal (17), najbolji mladi igrač i senzacija Evropskog prvenstva u Njemačkoj, toliko raduje ,,Finalisimi“ protiv Argentine i duelu sa Lionelom Mesijem – nakon što je argentinski velikan osvojio Kopa Ameriku istog 14. jula? Znaju odlično u Unicefu.

Prvi put se Jamal u medijima pojavio– u Mesijevom naručju. Bio je beba, Unicef je snimao kalendar sa Barseloninim fudbalerima… I tada, prije 16 godina, Lamina je u jednoj plastičnoj kadici kupao i u krilu držao Leo Mesi! Eto ih fotografije, corpus delicti za jednu ,,za nevjerovati“ priču… Ali, Laminov životni put već je mnogo više od toga.

Zidar i konobarica

Lamin, ljevonogi maestro iz Barse, španski reprezentativac, sa iste pozicije krilnog napadača po desnoj strani koju je Mesi proslavio, već odlično zna da u životu nema slučajnosti.

Kao što zna i da mu je tržišna vrijednost procijenjena obeštećenjem od čak milijardu eura, do isteka ugovora na ljeto 2026. godine… I sve to, taj teret nosi na leđima– a tek je ovog mjeseca proslavio 17. rođendan. Najmlađi učesnik finala i polufinala nekog velikog takmičenja, ikad! Šampion Evrope. Sve to Lamin može, jer dobro zna ko je, odakle je došao i šta je sve prošao.

Migrantsko dijete iz Afrike. Laminov otac je Marokanac, a mama iz Ekvatorijalne Gvineje. Prošli su težak put, maltene životnu golgotu, dok su se dokopali prvih španskih gradova na marokanskoj granici. Negdje usput se i upoznali. Tata zidar i moler, mama konobarica.

Migrantsko dijete Lamin Jamal prošlo je i odrastanje u domu samohrane majke. Kada je imao tri godine, roditelji su mu se razveli. Rođen je u radničkom predgrađu Barselone – Espluges de Ljobrat. Sa četiri godine počeo je da trenira fudbal. Sa šest– taman u vrijeme kada mu se oboje roditelja preselilo u migrantsko predgrađe Rokafonda– primijećen od nekih bitnih fudbalskih trenera. Ljudi iz Barsine ,,fabrike talenata“, čuvene fudbalske akademije La Masija, već tada su prepoznali talenat.

BONUS VIDEO: Lamine Yamal'dan olağanüstü gol vuruşu! X MediaMarkt

Barselona je za Lamina bila spas. Od prvog dana, kada je prošao sve testove za La Masiju – dobio je i stipendiju i besplatnu hranu i obrazovanje, naravno i smještaj… Od šeste godine, Lamin Jamal je rastao svjestan – da svaki uloženi cent u njega treba da vrati na najbolji način. I sve mu je padalo lako.

Čitaj još:   UGROŽENI TEMELJI: Dritan ”relaksirao” bezbjednost, a izdajnici, BIA i FSB lešinare po državi... (foto)

I da, roditelji su mu ostali u dobrim odnosima. Sa ocem Lamin provodi i dalje skoro svaki vikend. Tata Munir Nazrui se pred kamerama toliko puta ovih dana obratio i na španskom govorio – da je na dan sinovog rođenja bio ubijeđen da ga čeka nešto veliko u životu.

Šifra ,,304“

I znate kako svaki gol proslavlja Lamin Jamal? Tako što rukom pokazuje brojeve: tri, pa nula, pa četiri. To ,,304“, to su tri cifre poštanskog koda onog njegovog kvarta Rokafonda. Dijela Barselone u kome su generacije migranata pronašle životni mir, šansu za ostvarenje. On je njihov simbol i ponos. I tek mu je 17 godina….

U prvom timu Barselone debitovao je sa samo 15 godina i 290 dana. To što je tada oborio klupski rekord, star skoro vijek– najmanje je bitno. Bitnije je to što se već sa 16 godina izborio za status startera u sezoni za nama.

Najmlađi Barsin fudbaler u Primeri– koji je postigao gol, pa najmlađi koji je zabilježio asistenciju, pa zaigrao protiv Reala na najvećem derbiju ,,El klasiko“… Pa najmlađi strijelac dva gola na meču Primere, najmlađi sa deset golova u ligi… Treba li još rekorda da nižemo?

U finalu EP u Njemačkoj bio je asistent. Prethodno je golčinom rješavao polufinale. Ljevonogi maestro pred kojim su tek rekordi. A sve čemu se nada – da on i njegov idol Mesi budu zdravi i da obojica budu spremni za taj ,,Finalisima“ duel šampiona Evrope i Kopa Amerike. Jer više od svega cijeni svoj životni put. A uskoro će biti poznati i datum i stadion na kojem će se meč naredne godine odigrati…

Kuće za babu, tatu i mamu

Katalonski list Sport je ovog ljeta objavio priču da je tinejdžer od prve velike zarade u Barseloni Lamin Jamal kupio kuću– za svoju baku, u predgrađu njegovog odrastanja Rokafondi, nekih 35 kilometara od centra Barselone.

Potom je kuću kupio i mami, nedaleko od ulice gdje je proveo najveći dio djetinjstva. A u Barsi, bliže centru, kupio je kuću i za oca. Lamin ima stariju sestru i mlađeg brata – a njih dvoje i njegova majka našli su se na terenu, da sa njim proslave trijumf Španije u polufinalu EP u Njemačkoj, protiv Francuske.

Čitaj još:   PODGORICA- PREDIZBORNA OBEĆANJA NIKAD MAŠTOVITIJA: Veće plate i manje rada, samo da ne završimo po ”grčkom scenariju”... (foto, video)

Nije želio Leovu ,,desetku“

Lamin Jamal odlučio je da u sezoni pred nama u Barseloni nosi broj ,,19“ na dresu. Isti broj nosio je za Španiju na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

Španski mediji su istakli da je to iznenađenje, ali da je to Laminov izbor. Ističe se – da tinejdžer smatra da i dalje nije dostojan ,,desetke“ Lionela Mesija. A broj 19 na dresu u Barseloni nosili su, između ostalih – Serhio Aguero i Patrik Klajvert.

Natpisi na kopačkama

Lamin Jamal na kopačkama nosi izvezena imena domovina njegovih roditelja – Maroka i Ekvatorijalne Gvineje. Fudbalski savezi obje zemlje pokušavali su godinama da ga ubijede da izabere dres tih država. Maroko je odustao od pregovora tek prošle godine, a savez druge afričke zemlje čak je angažovao njegovog djeda po majci u pregovorima…

– Rođen sam u Španiji, od selekcije do 15 godina uvijek sam nastupao samo za Španiju, oni su mi pružili priliku… Od tada, uvijek sam želio samo da igram za špansku selekciju – kratko je objasnio Lamin svoj izbor.

Autor:Stojan Stamenić

izvor: pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more