IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO- DANAS ZAKAZANO ROČIŠTE: U Sudu BiH nastavak suđenja MILORADU Dodiku, poznato ko će svjedočiti u njegovu korist… (foto, video)

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljen sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića. Očekuje se da Dodikova odbrana na ovom ročištu počne iznošenje svojih dokaza…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 17. 07. 2024… 08: 33… SARAJEVO- DANAS ZAKAZANO ROČIŠTE: U Sudu BiH nastavak suđenja MILORADU Dodiku, poznato ko će svjedočiti u njegovu korist… (foto, video)

Sud je prihvatio prijedloge Dodikove odbrane za saslušanje predsjednice Vijeća naroda Srebrenke Golić i generalne sekretarke predsjednika Jelene Pajić Baštinac. Također, prihvaćeni su i prijedlozi Lukićeve odbrane za saslušanje generalnih sekretara Vlade i NSRS-a Dalibora Panića i Borana Bosančića.

Na prethodnom ročištu, Tužilaštvo BiH je završilo s iznošenjem materijalnih dokaza, dok su odbijeni zahtjevi odbrane za svjedočenjem visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Dodik i Lukić optuženi su za nepoštovanje odluka visokog predstavnika Schmidta.

Podsjećamo, Dodik i Lukić su se na ročištu 16. oktobra prošle godine izjasnili da ne razumiju optužnicu, te su se izjasnili da nisu krivi. Ročište će početi u 13:00 sati, a proces vodi sutkinja Sena Uzunović.

Čitaj još:   SRETNO LEGENDO: Husref Musemić, mora u bolnicu, operacija u srijedu... (foto)

Jučer je Ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Staša Košarac izjavio da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne bi trebao doći na suđenje zbog navodnih sigurnosnih prijetnji u Sarajevu.

Košarac je rekao da je prisutna “atmosfera linča i opšte antisrpske histerije, koju kreiraju radikalne bošnjačke strukture uz podršku zapadnog faktora”, te da je zato opravdano postaviti pitanje sigurnosti predsjednika RS- a.

Međutim, iz MUP-a Kantona Sarajevo su saopćili da nemaju informacije o prijetnjama po sigurnost Milorada Dodika. Slično su izjavili i iz Federalne uprave policije, naglašavajući da nemaju saznanja o ugroženoj sigurnosti predsjednika Republike Srpske.

Ostaje nejasno na osnovu čega je Košarac zaključio da je Dodikova sigurnost ugrožena u Sarajevu, budući da nije iznio konkretne dokaze koji bi potkrijepili njegove tvrdnje.

BONUS VIDEO: Nastavak suđenja Dodiku

izvor Klix.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more