IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANKARA: Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan primio akreditivno pismo nove ambasadorice BiH u Turskoj… (foto, video)

Nova ambasadorica BiH u Republici Turskoj je Mirsada Čolaković, dugogodišnji karijerni diplomata, s bogatim radnim iskustvom u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i brojnim diplomatskim bh. predstavništvima u svijetu…

ANKARA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 17. 07. 2024… 15: 33… ANKARA: Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan primio akreditivno pismo nove ambasadorice BiH u Turskoj… (foto, video)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan primio je akreditivna pisma novih ambasadora nekoliko država u Ankari, uključujući i ambasadoricu Bosne i Hercegovine Mirsadu Čolaković i ambasadora Srbije Acu Jovanovića.

Pored BiH i Srbije, Erdogan je u Predsjedničkoj palati danas primio i akreditivna pisma novih ambasadora Bahreina Bessama Ahmeda Ali Marzuka i ambasadora Guatemale Eduarda Enriquea Hernandeza Recinosa

Nova ambasadorica BiH u Republici Turskoj je Mirsada Čolaković, dugogodišnji karijerni diplomata, s bogatim radnim iskustvom u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i brojnim diplomatskim bh. predstavništvima u svij

Bivša stalna predstavnica BiH pri Ujedinjenim narodima primila je u decembru prošle godine prestižnu nagradu “Diwali pečat – Snaga pojedinca”, što je takozvani diplomatski Oscar. Nagrada joj je uručena u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Čitaj još:   ANKARA: Turska, traži od SAD,da joj preda baze u Siriji

Čolaković je imenovana iz “drugog pokušaja”. Naime, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović imao je namjeru za ambasadora u Ankari postaviti Kadriju Hodžića, bivšeg SDP-ovog premijera Tuzlanskog kantona.

Po samoj objavi imena kandidata, Bećiroviću je sa više strana signalizirano da Kadrija Hodžić nije poželjna osoba u ulozi ambasadora u Turskoj i da bi za Bosnu i Hercegovinu bilo najbolje da predloži novo ime jer Hodžić neće dobiti agreman.

Bećirović je ostao nijem na ova upozorenja i u oktobru prošle godine predložio Kadriju Hodžića.  No, agreman iz Ankare nikada nije stigao što je bila jasna poruka da Hodžić nije poželjan. Cijeli slučaj prijetio je da naruši bilateralne odnose BiH u Turske, što bi imalo jako loše posljedice po našu zemlju. 

BONUS VIDEO: Erdogan primio akreditivno pismo nove ambasadorice BiH u Turskoj

izvor iBalkan.et

Čitaj još:   Volodimir ZELENSKI SE POSVAĐAO sa RUMENOM Radevim PREDSJEDNIKOM BUGARSKE: Ne daj Bože da si na mom mjestu... (foto, video)
ANKARA: DANAS Počeli predsjednički i 27. parlamentarni izbori u Turskoj…

RANO DANAS U Turskoj se održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni Read more

Erdogan i AK partija ubjedljivo vode, građani na ulicama Istanbula…

Prema prvim nezvaničnim i nepotpunim rezultatima prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih Read more

ANKARA Polaganju zakletve predsjednika Erdogana će prisustvovati 22 predsjednika…

Ukupno 22 predsjednika u ponedjeljak u predsjedničkoj palati u Ankari Read more