IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MOSTAR: 20 godina od obnove STAROG MOSTA- Najava manifestacije za pamćenje… (foto, video)

Stari most u Mostaru sagrađen je davne 1566. godine, a, nakon oštećenja u ratu 1992. i rušenja tokom rata 1993. godine, obnovljen je 23. jula 2004. godine.

Povodom obilježavanja 20. godišnjice završetka obnove Starog mosta i 19. godišnjice upisa Mostara na popis UNESCO-ove kulturne baštine, Grad Mostar najavio je manifestaciju za pamćenje te spektakularan koncert Hari Mata Harija koji će biti održan idućeg utorka ispod Starog mosta.

Po riječima predsjednika mostarskog Gradskog vijeća i organizacijskog odbora manifestacije Salema Marića, program obilježavanja započeo je jučer tradicionalnom radionicom arhitekture koja se bavi zaštitom kulturno-istorijskih spomenika, a njena tema je “Dvadeset godina od obnove Starog mosta”.

Kako je dodao, u sklopu manifestacije bit će održana i međunarodna konferencija “Dijalog za budućnost 2024” koja će početi 22. jula u večernjim satima, a njen glavni dio bit će održan 23. jula ujutro.

– Nosioci aktivnosti glavnog dijela konferencije su predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Ministarstvo vanjskih poslova BiH na čelu s ministrom Elmedinom Konakovićem, a na njemu se očekuju prisustvo i svih ministara vanjskih poslova iz regiona te mnogih zvaničnika i uglednih gostiju koji su dali svoj doprinos kako u obnovi Starog mosta, tako i u pomoći Gradu Mostaru- naglasio je Marić.

20 godina od obnove Starog mosta: Mostar najavio manifestaciju za pamćenje

Kako je najavio, ministri će na toj konferenciji potpisati i jednu deklaraciju koja bi u godinama koje dolaze trebala preći u tradiciju.

Centralna manifestacija počet će 23. jula u 21 sat u sklopu koje je planirao obraćanje gostiju, dodjela zahvalnica istaknutim osobama i zemljama koje su pomogle u obnovi i razvoju Grada Mostara te spektakularan koncert Hari Mata Harija koji će biti održan ispod Starog mosta s početkom u 22 sata.

– Taj koncert je poklon Grada Mostara svojim građanima u povodu obilježavanja 20 godina od obnove Starog mosta i pozivam sve građane Mostara, HNK i BiH da nam se pridruže – poručio je Marić.

Čitaj još:   VUKOVAR- Masovna tučnjava Hrvata i Srba: Više tinejdžera završilo u bolnici! (foto)
20 godina od obnove Starog mosta: Mostar najavio manifestaciju za pamćenje

Doprinos manifestaciji direktnim prenosom ceremonije dat će i BHRT o čemu je na konferenciji za novinare govorila predstavnica te medijske kuće Medina Šehić.

– BHRT će u skladu sa svojim programskim opredjeljenjem i ulogom i misijom javnog servisa dati svoj doprinos obilježavanju ovog velikog događaja, obnove Starog mosta u Mostaru kroz direktan prenos same ceremonije, kao i snimanjem i emitiranjem koncerta grupe Hari Mata Hari te drugih televizijskih sadržaja, najava, priloga, reportaža i slično. BHRT je ponosan što je dio ove manifestacije – poručila je Šehić.

Novinarima se obratio i Hari Varešanović koji je najavio vrhunski ugođaj za sve posjetioce na koncertu ispod Starog mosta.

– Godine 1566. moj imenjak neimar Hajrudin napravio je taj most. Prije nego što sam počeo pjevati ja sam crtao i slikao. Svaki umjetnik koji uzme papir i olovku ima neku svoju viziju, a ja sam uvijek crtao mostarski most i doveo sam do savršenstva i lukove i kamen kao da sam arhitekta i to je nešto što niste znali. Bit će mi čast biti kruna ove manifestacije i nadam se da će se duša svih ovih tajnih stvari koje sam otkrio osjetiti za vrijeme koncerta – kazao je Varešanović.

Inače, Stari most u Mostaru sagrađen je davne 1566. godine, a, nakon oštećenja u ratu 1992. i rušenja tokom rata 1993. godine, obnovljen je 23. jula 2004. godine. Rekonstrukcija Starog mosta u Mostaru bila je zahtjevan građevinski projekt i trajala je punih šest godina.

Čitaj još:   NEK' ZASIJA BELVEDER! Poziv svim građanima na BAKLJADU

BONUS VIDEO: Dvadeset godina od obnove Starog mosta: Grad Mostar najavio manifestaciju za pamćenje…

izvor: hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

BIH MOSTAR: DANAS 452. TRADICIONALNI SKOKOVI SA STAROG MOSTA…

U Mostaru će se danas održati tradicionalni, 452. po redu Read more