IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Firme bliske MILU Dodiku mijenjaju vlasnike da bi izbjegle sankcije SAD: Gazde postaju članovi uprave, CEDIS to može skupo da košta… (foto, video)

CEDIS je u posljednjih godinu i po sklopio tri ugovora vrijedna 475.000 eura sa kompanijama koje su povezane sa firmama sa crne liste SAD…

PODGORICA- BANJA LUKA: Regija, Ekonomija, vijesti, utorak, 16, 07. 2024… 09: 12… Firme bliske MILU Dodiku, mijenjaju vlasnike da bi izbjegle sankcije SAD: Gazde postaju članovi uprave, CEDIS to može skupo da košta… (foto, video)

Kompanije Infinity ITSS and energy i Una world, koje se nalaze od juna na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država obavljaju promjene vlasništva kako bi mogle nesmetano da posluju u regionu.

Obje kompanije Infinity ITSS and energy i Una world imaju svoje kćerke firme koje posluju u Crnoj Gori.

Podaci sa sajta companywall.me dokazuju da firme Infinity ITSS and energy i Una world su aktivne u Crnoj Gori.

Promjena vlasnika urađena je sa kompanijom Infinity international group koja je u petak saopštila da su promijenili dosadašnje vlasnike.

-Novi vlasnici novih kompanija koji su dio menadžmenta i kolektiva maltene od samog početka, pokazali su nevjerovatnu odgovornost, entuzijazam i lojalnost, što je najbolji pokazatelj da je sve ono u šta smo godinama ulagali imalo smisla i da je naša poslovna politika da su nam ljudi i kvalitetan kadar najveća vrijednost bila ispravna – naveli su u saopštenju.

Rizik

Upravo je dio kompanije Infinity international group firma Infinity ITSS and energy (50 odsto vlasništva) koja ima poslove sa državnim CEDIS.

“Kompanija nesmetano obavlja sve svoje poslovne aktivnosti u Crnoj Gori”, kazali su iz “Infinity ITSS and energy” na pitanje RSE da li strahuju od posljedica američkih sankcija pod kojima je njihov suvlasnik.

Ona samostalno ili kao dio konzorcijuma sa sankcionisanim “Prointer ITSS” nastupa i u javnim nabavkama u Crnoj Gori. Tako je za posljednjih godinu i po dobila tri ugovora državnog “Crnogorskog elektrodistributivog sistema” (CEDIS) vrijedna 475.000 eura. Predsjednik Borda direktora CEDIS je godinama Vladimir Čađenović, funkcioner Demokrata. Posljednji ugovor, koji je kompanija dobila samostalno, potpisan je sredinom aprila.

Na pitanje da li će na buduću saradnju uticati to što je suvlasnik podgoričke kompanije na ‘crnoj listi’ SAD, iz CEDIS-a su kazali da svoje poslovanje temelje na poštovanju zakona.

“A svaka buduća saradnja zavisiće od mogućnosti ispunjavanja uslova koji su definisani odredbama važećih zakona”.

Koliko će CEDIS ispaštati zbog saradnje sa kompanijama koje su na crnoj listi SAD?

Međutim, promjena vlasništva možda trenutno daje prostora da kompanije posluju, ali je izvjesno da će sve to biti pod budnim okom ažurne administracija SAD, jer su lica koja su novi vlasnici višegodišnji zaposleni kod osoba sa crne liste. Takođe, situaciju komplikuje i CEDIS sam sebi jer vrijedni ugovori sa sankcionisanim može skupo da ih košta.

Čitaj još:   IVAN Vuković: Predaću kandidaturu za poziciju potpredsjednika DPS- a... (foto)

Podsjetimo, iz Ambasade SAD u Podgorici su za portal AKTUELNO da ”finansijske institucije i druge osobe koje učestvuju u transakcijama ili aktivnostima sa sankcionisanim osobama mogu sebe izložiti sankcijama”.

”Milorad Dodik, koji je na američkoj listi sankcionisanih osoba i entiteta, koristi svoj službeni položaj za gomilanje ličnog bogatstva kroz kompanije povezane sa njim i njegovim sinom Igorom Dodikom. Finansijske institucije i druge osobe koje učestvuju u transakcijama ili aktivnostima sa sankcionisanim osobama mogu sebe izložiti sankcijama”, navodi se u odgovoru dostavljenom portalu Aktuelno iz Ambasade SAD u Podgorici gdje je ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke.

U problemu se našla druga državna firma u energetskom sektoru Solar gradnja, ćerka kompanija Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), koja je u nadležnosti Ministarstava energetike na čijem je čelu Saša Mujović, sklopila je u martu sumnjiv ugovor sa firmom Kaldera iz Laktaša, čime je zvanično i na velika vrata omogućen ulazak kapitala i interesa Milorada Dodika, koji slovi za vlasnika iz sjenke ove energetske kompanije iz Banja Luke.

Iz straha da sankcije ne pogode i crnogorsku državnu firmu, Solar gradnja je ove sedmice saopštila da je raskinula poslovni ugovor sa kompanijom iz Bosne i Hercegovine “Kaldera company”. Prije raskida ugovora, Mujovićevo Ministarstvo energetike i rudarstva je uputilo dopis EPCG Solar gradnji da razmotri raskid ugovora sa kompanijom koja se nalazi na crnoj listi SAD-a.

Još jedna kompanija iz medijskog biznisa posluje u CG

Kako su objavili mediji u regionu, računi Una TV u bankama u Srbiji odblokirani su 2. jula, nakon što su sedam dana, od 25. juna, bili u blokadi. Kada je objavljeno da su računi ove kompanije blokirani, na sajtu Narodne banke Srbije pisalo je da je ukupan iznos blokade veći od 120.000 eura. Samo sedam dana kasnije, račun kompanije “Una world DOO Beograd” je odblokiran.


Da li za Sašu Mujovića i Milojka Spajića išta znači američka ”crna lista”?

Dan nakon deblokade računa, 3. jula, Una TV saopštila je da je završen prenos cjelokupnog vlasničkog udjela dosadašnjem članu Upravnog odbora i regionalnom direktoru Aleksandru Radošu i dosadašnjem predsedniku UO Srđanu Praštalu. Dosadašnji vlasnik je bila Una world network d.o.o, preduzeća iz Banjaluke, koje je poslovalo u okviru “Infinity International Group”. Srđan Praštalo se u dokumentima u Crnoj Gori vodi kao zastupnik kompanije Una world.

Čitaj još:   Menadžer Fenera, Čenk Renda: Pričao o svom iskustvu "Koronavirus je gori od smrti..." (foto)

Američka Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija je sredinom juna sankcionisala dvije osobe i sedam kompanija iz BiH, koje se povezuju sa porodicom Dodik.

Na listu su, prema ovim navodima, tokom juna dodati Milenko Čičić i Đorđe Đurić, te kompanije “Infinity International Group” Banjaluka, “Infinity Media”, “K-2 audio usluge”, “Kaldera Company”, “Prointer ITSS”, “Sirius 2010” i “Una World Network”.

Kako se navodi u saopštenju američkih vlasti, sve te kompanije su dio mreže koja obezbjeđuje „značajne izvore prihoda“ za Milorada Dodika, i njegovu porodicu.

Milorad Dodik je od ranije pod američkim sankcijama, kao i njegov sin Igor i kćerka Gorica. OFAC ističe da je Milorad Dodik „svoj službeni položaj koristio za gomilanje ličnog bogaćenja kroz kompanije povezane s njim i Igorom Dodikom“.

Milorad Dodik je, kako navodi OFAC, iskoristio svoj službeni položaj kako bi ugovore Vlade RS usmjerio na mrežu privatnih kompanija koje on i sin Igor nadziru.

„Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu povezanost s njima oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore“, pojašnjava se u saopštenju. (D.G.)

BONUS VIDEO: Nove američke sankcije kompanijama bliskim Miloradu Dodiku

izvor Poirtal aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more