IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRŽAVNI ZATVOR BOSNE I HERCEGOVINE: Kako izgleda dan zatvorenika u Vojkoviću- aktivnosti su isplanirane, a može se i zaraditi… (foto, video)

Državni zatvor u Vojkovićima prostire se na površini od 140 duluma, a u njemu su smješteni počinitelji težih krivičnih djela osuđeni pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH)…

SARAJEVO:: BiH, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 14, 07. 2024… 19: 12… DRŽAVNI ZATVOR BOSNE I HERCEGOVINE: Kako izgleda dan zatvorenika u Vojkoviću- aktivnosti su isplanirane, a može se i zaraditi… (foto, video)

Državni zatvor u Vojkovićima je zatvorenog tipa, a ima kapacitet za smještaj skoro 300 zatvorenika, ali i 80 osoba koje su u pritvoru.

U njemu kaznu služe osobe koje su osuđene za ratne zločine, terorizam i organizovani kriminal.

Kućni red

Sa direktorom državnog zatvora u Vojkovićima Sinišom Perkovićem razgovarali smo o načinu na koji zatvorenici provode vrijeme.

Kazao nam je da su dnevne aktivnosti, kao i druga pitanja u vezi izvršenja krivičnih sankcija, te prava i obaveze zatvorenika propisana su Pravilnikom o kućnom redu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine.

“Navedenim propisom predviđeno je da lica lišena slobode po rasporedu dnevnih aktivnosti u razdoblju od 7:00 do 8:00 sati ustaju, obavljaju osobnu higijenu, spremaju prostoriju u kojoj borave, doručkuju i pripremaju se za rad. Osuđeni ručaju u razdoblju od 13:00 do 15:00 sati kada imaju pravo na dnevni odmor, a večeraju od 18:00 do 19:00 sati. Povečerje i spavanje traje od 23:00 do 7:00 sati”, objašnjava nam Perković.

Pored navedenog, osuđeni ima pravo da izvan zatvorenih prostorija, na svježem zraku provede najmanje dva sata dnevno prema rasporedu koji utvrđuje Zavod prema svojim mogućnostima.

“Zavod u sklopu tretmana osuđenika organizira različite oblike aktivnosti za zadovoljavanje fizičkih, umjetničkih, kulturnih i radnih potreba osuđenih kao i sportsko-rekreativne aktivnosti u skladu sa mogućnostima, a radno sposobnim zatvorenicima koji su izrazili volju za radom, Zavod u skladu sa svojim mogućnostima osigurava radni angažman”, navodi Perković.

Čitaj još:   Politički progon koji je sve intenzivniji: Bivši ministri saslušani zbog spomen- ploče u Morinju... (foto, video)

Također, zatvorenici imaju mogućnost plaćenog rada u zatvoru. Oni mogu raditi u kuhinji, poslovima pomoćnog radnika na održavanju objekta, u vešeraju, stolariji,

“Osnovica za obračun mjesečne naknade utvrđuje se prema vrsti posla, količini i kvalitetu rada, dužini radnog vremena, te prosječnoj plati za tu vrstu poslova, a sve u skladu sa Pravilnikom o naknadama za rad pritvorenika i zatvorenika u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH”, objašnjava.

Trošenje novca

Kaže nam i da zatvorenici ne mogu novac držati kod sebe, već se on deponuje na depozitni račun Zavoda otvoren za te svrhe te se plaćanja zatvoreničkih obaveza vrši preko nadležne službe Zavoda.

“Osobe lišene slobode imaju pravo raspolaganja novčanim sredstvima koje su imali u trenutku lišenja slobode, novcem koji im na depozitni račun Zavoda uplati porodica za zatvorenika te od novca koji dobiju kao naknadu za rad u Zavodu.

Zatvorenici slobodno raspolažu sredstvima koja prime kao naknadu za svoj rad, s tim da u zatvorskoj trgovini mjesečno mogu potrošiti ukupno novca u visini prosječne mjesečne plate, dok se dio novca obavezno odvaja za plaćanje troškova telefoniranja zatvorenika, a cijeli iznos novca mogu poslati porodici”, kaže nam Perković.

U zatvorskoj kantini zatvorenici mogu nabaviti ili kupiti prehrambene i druge stvari za ličnu upotrebu.

U svakoj zajedničkoj prostoriji u kojoj tokom dana prema predviđenom rasporedu borave zatvorenici, nalazi se jedan TV prijemnik, koji zatvorenici imaju pravo gledati tokom boravka u toj prostoriji.

Čitaj još:   VIC DANA: Mostarac u rano jutro sreo komšiju kako ulazi u haustor sav prljav, a onda– urnebes… (foto)

U zajedničke prostorije se svakodnevno dostavlja printana dnevna štampa koju zatvorenici imaju mogućnost čitati.

Upravnik Zavoda može dozvoliti da se TV prijemnik o trošku zatvorenika instalira u ćeliju zatvorenika na njegov zahtjev, a sve u skolopu procesa resocijalizacije zatvorenika, i isto se tretira kao unutarzavodska pogodnost.

BONUS VIDEO: Obilazak državnog zatvora u Vojkovićima

izvor Klix.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more