IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AMERIKA je u ŠOKU: Donald Tramp ranjen u pucnjavi- napadač identificiran i neutraliziran, FBI slučaj tretira kao pokušaj atentata… (foto, video)

Napadnut je bivši predsjednik i republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp lakše je ozlijeđen. Sve se dogodilo u gradu Butleru u Pennsylvaniji dok se Trump obraćao pristašama okupljenima na skupu u sklopu njegove kampanje. Napadač je identificiran i ubijen. U pucnjavi je ubijen jedan od sudionika skupa, a još su dvije osobe ranjene i u teškom su stanju, potvrdila je policija…

BUTLER, PESILVANIJA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 14, 07. 2024… 07: 12… AMERIKA je u ŠOKU: Donald Tramp ranjen u pucnjavi- napadač identificiran i neutraliziran, FBI slučaj tretira kao pokušaj atentata… (foto, video)

Bivši američki predsjednik i predsjednički kandidat Donald Trump tokom predizborne kampanje u Penzilvaniji upucan je u predjelu uha, a Federalni istražni biro (FBI) slučaj tretira kao pokušaj atentata, javlja Anadolu.

Nakon nekoliko hitaca Trump se srušio na bini iza govornice, a potom ga je obezbjeđenje udaljilo s mjesta događaja koji je izazvao paniku među prisutnima.

U prvoj izjavi nakon događaja Trump je poručio da je dobro i da je na medicinskim pretragama.

Osoba za koju se smatra da je napadač je pronađena mrtva na mjestu događaja.

Usred Trumpova govora začuli su se pucnji i bivši američki predsjednik uhvatio se za desnio predio glave i vrata te legao na pod. Odmah su ga okružili tjelesni čuvari iz Tajne službe i zaštitili. Snimke povrđuju da je bivši predsjednik ranjen u predjelu desnog uha. Dok su mjesto skupa osiguravale interventne snage, Trump je evakuiran u vozilo i kolona se brzo udaljila. Pomoć mu je pružena u lokalnoj bolnici.

FBI je kao napadača identificirao 20-godišnjeg Thomasa Matthewa Crooksa.

Napad na Donalda Trumpa potaknuo je pitanja o tome kako je republikanski predsjednički zaštićen tijekom kampanje i što je uzrokovalo očite sigurnosne propuste na tom skupu.

Čitaj još:   VELIKI SPORTISTA DANILO Ikodinović o Vučiću i Đokoviću: "Umjesto što kukamo nad sudbinom zlom i malobrojnim gov**ma iz RS ..."(foto, video)

Svjedoci o napadu na Donalda Trumpa

– Uočili smo čovjeka kako puže po krovu zgrade pokraj nas, otprilike 15 – 18 metara od nas. I počeli smo pokazivati rukama prema njemu, čovjek je imao pušku u rukama. Policija je okolo trčala, a mi smo govorili: hej, gore je čovjek s puškom, policajci su bili zbunjeni. Nisu shvaćali što se događa. I onda sam pomislio: zašto Trump još govori, zašto ga nisu povukli s pozornice, ja sam pokazivao na tog čovjeka 2 – 3 minute, tvrdi Greg Smith, očevidac.

– Dok smo ovdje sjedili, netko je rekao: o Bože, ovaj ima pušku. Pogledao sam uvis i na vrhu zgrade je bio čovjek s puškom M-16 i prostiračem ispod sebe i ciljao je prema predsjedniku. I onda je počeo pucati: bum, bum, bum. Tada sam gurnuo svojeg prijatelja Jima na tlo i kad sam ponovno pogledao, vidio sam da je tom čovjeku raznesena glava hicima koje je ispalila tajna služba, dodaje očevidac Ryan Knight.

– Vidjeli smo mnogo ljudi kako se bacaju na tlo, izgledajući zbunjeno, čuo sam pucnjeve, zvučalo je kao nešto između petardi i malokalibarskog pištolja, rekao je za AFP svjedok s lica mjesta John Yeykal.

Čitaj još:   Penzija "ludog Irca" je BILA LAŽ, Habib ponovo u ringu, ZA TITULU u Abu Dabiju! (video)

Napad je osudio i aktuelni američki predsjednik i Trumpov protukandidat Joe Biden.

BONUS VIDEO: Donald Trump ranjen tokom pucnjave na izbornom skupu, napadač ubijen

izvor agencije AA

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more