IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DENIS Bećirović i ZUKAN Helez odgovorili ALEKSANDRU Vučiću: „Nismo mi Beograd držali pod opsadom! Prijetiš miru BiH!“… (foto, video)

Denis BEĆIROVIĆ i poruka za Aleksandra VUČIĆA: Onaj koji je izjavljivao da za jednog Srbina treba ubiti 100 muslimana ne može nikome držati lekcije…

SARAJEVO- BEOGRAD: Regija, vijesti, subota, 13, 07. 2024… 07: 12…  DENIS Bećirović i ZUKAN Helez odgovorili ALEKSANDRU Vučiću: „Nismo mi Beograd držali pod opsadom! Prijetiš miru BiH!“… (foto, video)

Nakon Vučićeve reakcije i prozivki, odgovorili su mu ministar odbrane BiH, Zukan Helez, i član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović.

„Druga i treća reakcija su reakcije na Vučićevu reakciju. Denis Bećirović i Zukan Helez odgovaraju Aleksandru Vučiću. Helez, citiramo: ‘Laganje na majku Srebrenice pokazuje monstruoznost vlasti u Srbiji!’ Bećirović pita Vučića šta mu tačno smeta u njegovom govoru…“

Predsjedavajući i bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović reagirao je danas na, kako je navedeno iz njegova ureda, najnovije napade i neutemeljene izjave predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

– Bosna i Hercegovina je jedina država u Europi gdje je nakon Drugog svjetskog rata počinjen genocid. To su presudili najviši sudovi Ujedinjenih nacija (UN). Republika Srbija je jedina država na svijetu koja je presuđena od strane najvišeg suda UN- a da je prekršila Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, usvojenu 9. prosina 1948. godine.

To su pravne činjenice koje nitko ne može izbrisati. Iz njih treba izvući pouke i ne dozvoliti da se genocid nikada i nikome ponovi – istakao je Bećirović.

Dodao je da “osoba koja je javno u najvišem zakonodavnom organu Srbije tvrdila da za jednog Srbina treba ubiti 100 Muslimana ne može nikome držati lekcije o ratnohuškačkoj retorici”.

– Za mene je jedan Bošnjak uvijek bio i ostao jednak kao i jedan Srbin, Hrvat, Rom, Židov ili bilo koji drugi čovjek. Slično kao i 1990-ih godina, Aleksandar Vučić i njegovi propagandisti ponovno izmišljaju neizgovorene rečenice, plasiraju laži, etiketiraju, ocrnjuju, optužuju, presuđuju… Umjesto podvala i zamjena teza,

Vučić je trebao istinito i konkretno navesti što mu smeta u mom govoru koji sam održao na komemoraciji žrtvama genocida u Potočarima 11. srpnja 2024. godine. Smeta li mu što sam rekao da poštujem Republiku Srbiju i njene građane i da ne stavljam znak jednakosti između režima i građana? Ili pozivanje na pravosnažne presude sudova Ujedinjenih nacija?

Čitaj još:   Dnevni horoskop za utorak 25. jul 2023. godine…

Smeta li mu početak implementacije Rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici? Zašto mu smeta poziv na mir i ravnopravnu suradnju Bosne i Hercegovine i Srbije? Umjesto što se referira na nepostojeće dijelove mog govora, Vučić bi trebao pogledati istini u oči i prestati potkopavati suverenitet Bosne i Hercegovine – poručio je Bećirović.

Naveo je da “država Bosna i Hercegovina, Europa i svijet dobro znaju čime se bavio i čime se, nažalost, još uvijek bavi bivši ministar informiranja zloglasnog Slobodana Miloševića i aktualni predsjednik Republike Srbije”.

– Vučićeva manipulantska strategija i taktika je razotkrivena, jer sada svi dobro znaju njegove propagandne obmane. Vučić velikodržavni ciljevi su jasni. Nakon što je u Beogradu 8. lipnja ove godine organizirao velikosrpski sabor i izglasao velikosrpsku deklaraciju, nitko više nema dilemu čime se zaista bavi predsjednik Srbije.

Realizacija Vučićeve deklaracije značila bi nestanak države Bosne i Hercegovine i zato u interesu očuvanja mira mora biti zaustavljena. Deklaracija flagrantno ugrožava međunarodno i nacionalno pravo, kao i suverenitet države Bosne i Hercegovine. Ona predstavlja podrivanje temeljnih načela na kojima počiva Europska unija i osnovnih međunarodnih principa na kojima se zasnivaju međudržavni odnosi članica UN-a – navodi Bećirović.

Poručio je da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata neovisna, suverena i nedjeljiva država i to je trajna činjenica koju više nikada i nitko neće moći promijeniti.

– Dobro bi bilo za regiju da se Vučić bavi unutarnjim pitanjima države koju predstavlja. Nažalost, bez ikakvog povoda i ovlaštenja, suprotno međunarodnom i nacionalnom pravu, kontinuirano i sve agresivnije se miješa u unutarnja pitanja neovisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine.

Postavlja se pitanje što bi predsjednik Srbije učinio da, primjera radi, neka od susjednih država Srbije usvoji deklaraciju u 49 točaka s Vojvodinom i da sadržaj te deklaracije ne poštuje suverenitet Srbije. Opravdanje za Vučića ne mogu biti paralelne veze, jer je Ustav BiH jasan.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 18. avgust 2024.godine...

Ustavom BiH, koji je sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, propisano je da: „Entiteti imaju pravo da uspostavljaju paralelne odnose sa susjednim državama, u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine“ (član III-2 (a). Bosanskohercegovački entitet RS je dužan dosljedno poštovati suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine, jednako kao i susjedna Srbija – istakao je Bećirović.

Dodao je da država Bosna i Hercegovina i Republika Srbija trebaju graditi dobre i ravnopravne međudržavne odnose.

– Budućnost Bosne i Hercegovine i Srbije je u istinskom međusobnom uvažavanju i poštovanju. Sve ono što Vučić ne bi želio Srbiji neka to ne radi ni Bosni i Hercegovini. Vrijeme je da predsjednik Srbije ostavi državu Bosnu i Hercegovinu na miru! Regija treba mir, razvoj i ravnopravnu suradnju država – poručio je Bećirović, priopćeno je iz njegova ureda./HMS/

BONUS VIDEO: Bećirović i Helez odgovorili Vučiću: „Nismo mi Beograd držali pod opsadom! Prijetiš miru BiH!“

izvor FACE TV.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more