IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BOŽIDAR Proročić: ANDRIJA Mandić Rajo, bi da obnovi kapelu na Lovćenu, ispunjava želju Amfilohija, Politika podjela i provokacija… (foto, video)

Mandićevi planovi za obnovu kapele na Lovćenu nisu ništa drugo do pokušaj da se unese razdor i podjela u društvu koje teži evropskim vrijednostima i progresu. Svaki pokušaj narušavanja svetih mjesta Crne Gore biće dočekan s odlučnim otporom svih građana koji vrednuju svoju baštinu i slobodu.

PODGORICA: Crna Gora, Kolumne, subota, 13, 07. 2024… 11: 12… BOŽIDAR Proročić: ANDRIJA Mandić Rajo, bi da obnovi kapelu na Lovćenu, ispunjava želju Amfilohija, Politika podjela i provokacija… (foto, video)

Opasne namjere Andrije Mandića sistematski su smišljene da izazovu nemire i provokacije. Međutim, dok god bude ijednog Crnogorca, građanina Crne Gore, Cetinjanina i Njeguša, neće se dozvoliti da jedan od najuzvišenijih spomenika i mauzoleja na svijetu dobije bilo kakvu nakaradnu građevinu ili dodatak. 

Piše: Božidar Proročić

Andrija Mandić, predsjednik Skupštine Crne Gore, ponovno je izazvao kontroverze pozivajući na obnovu kapele na Lovćenu povodom dodjele 13. julske nagrade. Ovaj dugogodišnji negator građanskog i nacionalnog bića Crne Gore koristi svaku priliku da promoviše retrogradne ideje koje su u suprotnosti sa modernim i evropskim vrijednostima koje Crna Gora nastoji usvojiti.

Njegov zahtjev za obnovu kapele predstavlja provokaciju koja cilja na destabilizaciju nacionalne harmonije i vraćanje u prošlost, umjesto fokusiranja na napredak i jedinstvo. Mandić, poznat po svojim desničarskim stavovima i podršci velikosrpskoj ideologiji i ruskom svetu, koristi istorijske simbole za političke poene, ignorišući stvarne potrebe i želje građana Crne Gore.

Obnova kapele na Lovćenu, mjesta koje je simbol slobode i nezavisnosti, pod njegovim pokličima bi postala sredstvo za dalju polarizaciju i podjelu društva. Ovime Mandić dokazuje da je spreman žrtvovati nacionalnu koheziju radi političkog kapitala, čime nastavlja svoj dugogodišnji destruktivni politički angažman.

Čitaj još:   VRIJEME ZA DUGO, TOPLO MIHOLJSKO LJETO…: Vrijeme do narednog petka...

Mandićevo dušebrižništvo i velikosrpska retorika odavno su doživjeli slom. Pokušaji da se manipuliše istorijskim simbolima i nacionalnim identitetom Crne Gore više nemaju odjeka među građanima koji prepoznaju prave namjere takvih provokacija.

Mandićevi planovi za obnovu kapele na Lovćenu nisu ništa drugo do pokušaj da se unese razdor i podjela u društvu koje teži evropskim vrijednostima i progresu. Svaki pokušaj narušavanja svetih mjesta Crne Gore biće dočekan s odlučnim otporom svih građana koji vrednuju svoju baštinu i slobodu. Crna Gora će ostati nepokolebljiva u svojoj borbi za očuvanje kulturnog integriteta i nacionalnog jedinstva, uprkos svim retrogradnim i destruktivnim agendama. Opasne namjere Andrije Mandića sistematski su smišljene da izazovu nemire i provokacije.

Međutim, dok god bude ijednog Crnogorca, građanina Crne Gore, Cetinjanina i Njeguša, neće se dozvoliti da jedan od najuzvišenijih spomenika i mauzoleja na svijetu dobije bilo kakvu nakaradnu građevinu ili dodatak. Iako ima podršku militantne SPC, nećemo dozvoliti nove nakaradne „građevine” kojima bi se narušio istorijski integritet i kulturna baština Lovćena. Svaki pokušaj narušavanja ovog simbola slobode i nezavisnosti biće odlučno odbijen, jer Lovćen nije samo planina, već i svetinja crnogorske državnosti i identiteta.

Bonus video: Predsjednik Skupštine priredio svečanost povodom Trinaestojulske nagrade, 12.07.2024.

Politika koju je vodio Mandić kroz decenije političkog djelovanja i službovanja u interesima druge države (Srbije i Vučića) jasno pokazuje njegov pravi put. Njegovo kontinuirano zalaganje za velikosrpsku ideologiju i promovisanje ruskog uticaja otkriva destruktivne namjere prema suverenitetu i integritetu Crne Gore.

Mandićeve akcije, uvijek usmjerene ka destabilizaciji i izazivanju podjela, potvrđuju njegovu posvećenost retrogradnim ciljevima, suprotstavljenim modernim i evropskim vrijednostima koje Crna Gora teži usvojiti. Ovaj čovjek, vođen ličnim i političkim interesima drugih država, nastavlja svoju destruktivnu kampanju protiv jedinstva i napretka Crne Gore i to je jedini cilj.

Čitaj još:   BRAVO ZA BiH: Uplaćen avans, za 1,2 miliona vakcina protiv KOVID- 19... (foto)

Crna Gora je izgradila svoj identitet i slobodu kroz vjekove borbe i otpora a Lovćen je simbol te nepokolebljive snage i odlučnosti. Andrija Mandić i njegovi saveznici neće uspjeti da razbiju jedinstvo i naruše svetinje koje čuvaju duh našeg naroda. Crnogorci, Cetinjani i svi građani koji vole ovu zemlju, ustaniće zajedno, spremni da brane svaku stopu svoje zemlje, svaku svetinju i svaki simbol slobode. Jer Lovćen nije samo planina– on je srce Crne Gore, a srce se ne predaje.

BONUS VIDEO: Zapis o gradnji mauzoleja na Lovćenu (1972)

izvor aktuelno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more