IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILAN Lekić, promili koji još čekaju kaznu na Sudu za prekršaje u Bijelom Polju… (foto)

Sud za prekršaje Bijelo Polje još nije izrekao kaznu predsjedniku Odbora direktora Rudnika uglja Milanu Lekiću

Sud za prekršaje Bijelo Polje još nije izrekao kaznu predsjedniku Odbora direktora “Rudnika uglja” Milanu Lekiću zbog toga što je saobraćajna policija u Pljevljima u noći, 25. maja ove godine oko 03.40 časova, tokom alkotestiranja utvrdila da je službeni automobil vozio pijan.

Lekiću su policajci te noći izmjerili 1,19 promila alkohola u krvi, ali nije noćio u betonjerci što je uobičajena procedura tokom lišavanja slobode, jer se prilikom privođenja požalio na zdravstvene probleme, a potom je odveden u Medicinski centar gdje se dežurni ljekar izjasnio da “lice nije za zadržavanje u prostorijama policije”…

Predsjednik bjelopoljskog Suda za prekršaje Alija Beganović saopštio je “Vijestima” da je dva dana kasnije zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Lekića tom sudu podnijet u redovnom, a ne u hitnom postupku.

“Kako u odjeljenju Pljevlja ne postoji sudija, zbog odlaska postojećeg u penziju, a još nije izabran novi od strane Sudskog savjeta, redovni predmeti iz odjeljenja Pljevlja se delegiraju drugim odjeljenjima suda i sudijama radi postupanja. Tokom juna, delegiranje predmeta je vršeno odjeljenju Mojkovac i predmet je delegiran 6.06.2024. godine”, naveo je Beganović u odgovoru.

On je pojasnio da je riječ o predmetu koji je poslat u redovnom postupku, a ne u hitnom imajući, a imajući u vidu broj predmeta u kojima postupa svaki sudija – odluka još uvijek nije donijeta.

“Sudija koja postupa u odjeljenju Mojkovac je od 15.06.2024. godine na bolovanju zbog operacije, nakon čega će biti na godišnjem odmoru i vjerovatno će po povratku kao i sve druge predmete u kojima postupa zakazati i ovaj predmet i postupiti”, naveo je Beganović.

Sud za prekršaje u Bijelom Polju oglasio se u danu kada je Lekić lišen slobode zbog prekršaja upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola.

Čitaj još:   PITATE SE: Zbog čega vas svrbe oči? (foto i video)

Tada su u saopštenju naveli da dežurni sudija tog suda u intervalu od 22 sata do 7 ujutro ne obavještava o hapšenjima iz svoje nadležnosti već se nakon toga uhapšeni privede sudiji ili on naloži kada da se privede.

“M. L. je odmah po lišenju slobode zatražio medicinsku pomoć i isti je sproveden u Medicinski centar Pljevlja. Ljekar u Medicinskom centru je na izvještaju konstatovao da lice nije za zadržavanje u prostorijama policije, nakon čega je uz konstatovanje službenom zabilješkom i nakon izvještaja doktora okrivljeni pušten”, saopštili su tada u bjelopoljskom Sudu za prekršaje.

Oni su pojasnili da dežurni sudija uopšte nije te noći ni obaviješten o lišenju slobode Lekića niti je on naložio puštanje okrivljenog na slobodu.

“Već su to službenici policije odradili nakon izvještaja ljekara i pregleda okrivljenog. Sud ne zanima ime i prezime okrivljenog niti bilo koje drugo svojstvo ili pripadnost već isključivo počinilac prekršaja i sud će po svakom zahtjevu postupiti bilo da je podnijet u hitnom ili redovnom postupku. Radnje prije obavještavanja dežurnog sudije ili prije podnošenja zahtjeva nijesu u nadležnosti suda”, naveli su tada.

Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u članu 296 stav 1 predviđa da je ovlašćeni policijski službenik, u skladu sa zakonom kojim se uređuju prekršaji, lišiti slobode vozača, mladog vozača, vozača početnika ili instruktora vožnje kod kojeg je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji većoj od 1 g/kg.

Zbog toga što je Lekić pušten na slobodu, nakon izvještaja ljekara, u Upravi policije pokrenuta je interna kontrola o tome da li su službenici pljevaljske policije postupali zakonito jer prvi čovjek “Rudnika uglja” zbog vožnje u alkoholisanom stanju nije noćio u “betonjerci”.

Osim toga, UP je tražio i podatke od Medicinskog centra i pojašnjenja o procedurama u ovakvim slučajevima kako bi se utvrdilo da li je Lekić imao povlašćen tretman.

Čitaj još:   MILAN Lekić eliminisan iz trke za direltora Rudnika Uglja PLJEVLJA na ,,mig“ MILOJKA Spajića i vlade... (foto)

Globa od 300 do 500 eura

Prema podacima sa sajta Suda za prekršaje u Bijelom Polju uobičajena sudska praksa u tom sudu zbog prekršaja iz čl.318.st.1.t4. – upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola u organizmu u koncentraciji od 1 do 2 promila je da novčana globa bude u rasponu od 300 do 500 eura.

Sudija Andrijana Bulatović je tako nedavano izrekla tri kazne za vožnju u alkoholisanom stanju gdje su novčane kazne za okrivljene bile 300 i 350 eura.

Sudija Vukajlo Smolović je bio nešto stroži u kažnjavanju pa je tako trojicu okrivljenih, zbog vožnje u alkoholisanom stanu gdje su promili bili od 1 do 2 kaznio sa 500 eura.

izvor: vijesti.me

LION: Rudar sezonu počine s crno- bijelim u dvomeču s Partizanom…

ŽREB U LIONU: Partizanova sezona opet počinje u Crnoj Gori... Rudar Read more

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more