IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PORUKA Reis- l- uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića iz Potočara: Ovdje smo da se zavjetujemo da ćemo našu zemlju učiniti slobodnom, snažnom i ponosnom… (foto, video)

Reisu- l- ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je kazao, u onome što vidimo ispred nas je ono što nas čeka, ako ne budemo brinuli o sebi…

SREBRENICA- POTOČARI: Regija, Zanimljivosti. vijesti, črtvrtak, 11, 07. 2024… 17 12… PORUKA Reis- l- uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića iz Potočara: Ovdje smo da se zavjetujemo da ćemo našu zemlju učiniti slobodnom, snažnom i ponosnom… (foto, video)

Genocid u Srebrenici je poznata svjetska činjenica, čije se nijekanje gubi i postaje nečujno među glasovima dostojanstvenog i javnog sjećanja, poručio je danas u Potočarima reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Reis Kavazović je u Potočarima klanjao kolektivnu dženazu i ukop 14 novoidentifikovanih žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

“Nažalost, polahko se umnožavaju i decenije od njegova krvavog događanja, a da se potpuna pravda i istina o žrtvama čekaju. Genocid u Srebrenici je postao kamen međaš naše biološke egzistencije, razdjelnica naše ukupne narodne fizionomije. Mi od prije ne ličimo na sebe od poslije genocida. Srebrenica je postala naše okupljalište, izvorište svijesti o sebi i svijetu u kojem živimo. I danas smo ovdje, u posjeti našim šehidima, u moru bijelih nišana, koji nas podsjećaju na čistoću njihovih duša i nevinost njihovih srca. Ovdje smo zbog njih, da ih se sjećamo i upućujemo dove Svevišnjem za njih”, kazao je Kavazović.

Čitaj još:   Miloš BIKOVIĆ, izbačen iz produkcije "WHITE LOTUS": Srpski glumac, zbog izjava o Rusiji protjeran iz HBO- ove popularne serije, oglasio se o svemu... (foto, video)

Naglasio je da smo “ovdje i zbog nas živih, da obnovimo zavjet Bogu, očevima i zemlji, da više nikada nećemo nikome dozvoliti da nekažnjen počini zločin genocida nad našim narodom”.

“Ovdje smo da se zavjetujemo da ćemo našu zemlju učiniti slobodnom, snažnom i ponosnom, mjestom mira i suživota svih njenih ljudi. Zato, braćo i sestre, zagledajmo se u ove bijele nišane, njihovo uspravno i gordo stajanje. To su uskličnici koji nas opominju. Izdignimo se iznad naših prizemnih sebičnosti, pohlepe i umišljenosti. Neka njihova bjelina bude dovoljno snažna i inspirativna za nas da svoje male živote učinimo velikim i snažnim kotačima našeg mira, sigurnosti i budućnosti”, poručio je reis Kavazović.

Kako je kazao, u onome što vidimo ispred nas je ono što nas čeka, ako ne budemo brinuli o sebi.

“Mi ne gubimo nadu u hrabrost sinova i kćeri bosanskih, u Božiju milost i historijsku pravdu. I zato nećemo dopustiti nečasnima da nas obeshrabre na putu istine. Istina o Srebrenici je potrebna svim ljudima na Zemlji. Srebrenica jeste mjesto našeg stradanja. Ali, mi je zajedno možemo učiniti mjestom mira, mjestom nade i ohrabrenja za sve nas, mjestom istine za žrtve i pravdom za zločince i za one koji ih štite i veličaju. Ako budemo vjerovali da nas samo istina može izbaviti, pronaći ćemo svoj put ka ozdravljenju”, naglasio je Kavazović.

Čitaj još:   NASTAVAK AKCIJE, SIPA-e kodnog naziva „Zlatni karat“ uhapšeno 30 osoba...

Pozvao je i one koji nose moralnu odgovornost za počinjeni zločin u Srebrenici da i sami pronađu snagu u sebi i hrabro i javno stanu na stranu istine i pravde.

BONUS VIDEO: Reisul- ulema: Bijeli nišani nam trebaju biti pouka šta nas čeka ako ne budemo vodili računa o sebi…

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more