IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAMATIČAN KRAJ: Engleska u 90. minuti srušila (Holandiju) Nizozemsku, izborila finale Eura 2024 sa Španijom… (foto, video)

Reprezentacija Engleske je u polufinalu Evropskog prvenstva u Dortmundu savladala selekciju (Holandije) Nizozmeske rezultatom 2: 1 i plasirala se u finale gdje će igrati protiv Španije…

DORTMUND: Svijet, Sport, vijesti, četvrtak, 11, 07. 2024… 00: 12… DRAMATIČAN KRAJ: Engleska u 90. minuti srušila (Holandiju) Nizozemsku, izborila finale Eura 2024 sa Španijom… (foto, video)

Gordi albion je u drugom polufinalu savladao Holandiju sa 2: 1 u Dortmundu.

Čovjek odluke bio je Oli Votkins, koji je ušao u igru desetak minuta prije kraja. Sjajno je pogodio iz okreta na isteku 90. minuta i riješio meč.

U prvom poluvremenu gledali smo fantastičnu utakmicu. Poslije greške Rajsa, Ćavi Simons je fenomenalnim udarcem sa 20 metara doveo Holandiju u vođstvo već u sedmom minutu.

Međutim, desetak minuta kasnije poslije duela Kejna i Damfrisa, sudija Cvajer gledao je snimak i svirao penal.

Upravo ga je izveo napadač Bajerna i izjednačio.

Do odlaska na odmor još nekoliko sjajnih šansi. Poslije šuta Fodena, Damfris je izbacio loptu sa gol linije, a dva puta tresao se i okvir gola.

Pogađali su ga Damfris nakon kornera sa jedne, odnosno Foden udarcem sa distance sa druge strane.

U nastavku je ritam bio malo slabiji, ekipe su bile opreznije, ali su na opisan način preko Votkinsa Englezi vizirali kartu za Berlin.

Veliko finale je u nedjelju od 21 sat.

Fantastično prvo poluvrijeme

Nizozemci su izvrsno otvorili susret i poveli već u sedmoj minuti. Xavi Simons je oteo loptu Declanu Riceu na engleskoj polovici, sjurio se prema šesnaestercu i s 21 metra silovitim udarcem pogodio za 1:0.

Englezi su se ekspresno vratili iz kaznenog udarca. Denzel Dumfries udario je Harryja Kanea po nozi neposredno nakon što je kapetan Engleske uputio udarac prema golu. Felix Zwayer je nakon pregleda snimke u 18. minuti odlučio pokazati na bijelu točku, a Kane je bio siguran izvođač.

Čitaj još:   STRAVA i UŽAS u TUZLI- UVIĐAJ i DALJE TRAJE: Ubistvo žene i djece, najvjerovatnije izvršeno sjekirom... (foto, video)

Svega pet minuta poslije Engleska je imala priliku i za preokret. Phil Foden je kroz gužvu provukao loptu pored Barta Verbruggena, no Dumfries je to očistio s gol-linije. Nizozemci su uzvratili u 30. minuti, kada je Dumfries udarcem glavom pogodio gredu, dok je na drugoj strani dvije minute poslije Foden dalekometnim pokušajem uzdrmao vratnicu.

Watkins u 90. minuti odlučio pobjednika

Drugo poluvrijeme nije bilo ni izbliza tako uzbudljivo kao prvo. Krenulo je s dominacijom Engleske u posjedu lopte kroz prvih 20-ak minuta, da bi uslijedio period bolje igre Nizozemske. U 65. minuti je Jordan Pickford lijepo zaustavio pokušaj Virgila van Dijka nakon ubačaja iz slobodnog udarca, dok je u 79. minuti gol Bukaya Sake poništen zbog zaleđa.

Postajalo je vrlo izvjesno da će utakmica ići u produžetke, no u trenucima dok je četvrti sudac pokazivao da će se igrati još dvije minute sudačke nadoknade, ukazao se Ollie Watkins. Napadač koji je samo deset minuta ranije zamijenio Harryja Kanea u šesnaestercu je primio dodavanje Colea Palmera dok mu je na leđima bio Stefan de Vrij, ali je sjajnim udarcem provukao loptu kroz noge svog čuvara i neobranjivo pogodio za veliko slavlje za Engleza.

Engleska će u finalu u nedjelju u Berlinu igrati protiv Španije od 21 sat.

Čitaj još:   Prognoza FHMZBIH: Slijedi "temperaturni šok"...

Sastavi

Nizozemska (Holandija): Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké – Schouten, Simons, Reijnders – Malen, Depay, Gakpo

Engleska: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka, Mainoo, Rice, Trippier – Bellingham, Foden- Kane

Utakmica (Holandija) Nizozemska- Engleska iz minute u minutu:

Holandija) Nizozemska- Engleska 1: 2 (Simons 7'/ Kane 18’ pen., Watkins 90’)

BONUS VIDEO: Engleska protiv Nizozemske (2-1) Istaknuto | Polufinale | UEFA EURO 2024 | Vrhunci utakmice danas!

izvor iBalkan.net/ agencije

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more