IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Fotografija LAMINA Jamala i LIONELA Mesija obišla planetu… (foto, video)

Mesi se prije skoro 17 godina fotografisao sa tada bebom Jamalom i ispostavilo se da je to bio prst sudbine.

Nekada naizgled naivna fotografija može da ima potpuno drugačiju vrijednost i dobije potpuno drugačije značenje tokom vremena, tako je bilo sa fotografijom nekadašnje zvijezde Barselone Lionela Mesija i sadašnjeg asa istog kluba Lamine Jamala.

Mesi se prije skoro 17 godina fotografisao sa tada bebom Jamalom i ispostavilo se da je to bio prst sudbine.

Sa 16 godina i 362 dana Jamal je postao najmlađi strijelac u istoriji evropskih prvenstava, a način na koji je postigao gol je priča za sebe, pa se i rekordi nižu.

Jamal je najmlađi asistent na Evropskom prvenstvu, najmlađi učesnik, bio je i najmlađi debitant u El Klasiku, najmlađi strelac u Primeri, najmlađi asistent uz Barseloni, najmlađi igrač sa 50 utakmica u dresu katalonskog giganta, najmlađi igrač u nokaut utakmici Lige šampiona i sve to nakon što je kao beba bio u naručju Lionela Mesija.

Laminov otac Munir Nasraui je rođen 1989. godine, a fotografija je nastala još u decembru 2007. kada je Jamal imao svega pet mjeseci nepunih 17 godina je čekala da obiđe svijet.

“Bilo je zaista teško uslikati je. Morao sam da se preznojim. Mesi je i danas stidljiv. A tada je bio mnogo stidljiviji. I onda se nađe u prostoriji sa bebom i lavorom punim vode, i bebinom majkom. Isprva nije bilo mnogo interakcije. Nikome nije bilo lako. Ali malo po malo, počelo je da se dešava i na kraju je ispala baš dobro”.

Monfort, sada fotograf madridskog Asa, te 2007. je angažovan da fotografiše kalendar Barselonine fondacije i katalonskog dnevnika Diario Sport. Sav prihod od prodaje kalendara išao bi u dobrotvorne svrhe, Unicefu i različitim nevladinim organizacijama u regionu.

Čitaj još:   PODGORICA: CRNA GORA, uvodi dobrovoljno služenje vojhnog roka, u kasarne od 2019...

Barselonini fudbaleri su se fotografisali sa djecom. Tokom godina, na stotine porodica je učestvovalo. Uglavnom naravno one zaluđene fudbalom. I većina fotografija je nestala, izuzev u kućama srećnih roditelja. Tako bi završila i ova u kojoj Mesi kupa Jamala, da Lamin u međuvremenu nije izrastao u najblistaviji fudbalski dijamant Evrope.

BONUS VIDEO: Spain vs France 2-1 | Goals and Highlights – EURO 2024 || Lamine Yamal Goal

Monfort naravno nije ni znao da je slikao Lamina Jamala. I kad ga je zvao bivši kolega iz Diario Sporta… “Pitao me je: ‘Da li je ovo tvoja fotografija?’ Kažem da jeste. Pitam ga: ‘Ko je beba?’ On počne da se smeje i da viče: ‘Lamin, Lamin’. On mi je rekao da je otac okačio fotografiju. U Diario Sportu nisu mogli da vjeruju. Ni oni nisu znali šta su imali. Sve nas je iznenadilo”.

Nije ni čudo. Lamin je imao svega šest mjeseci. Majka Šejla Ebana je morala da bude tu da bi se beba opustila. Mesi je već imao dve titule La Lige u džepu, ali još je bio “pomoćno osobolje”, u sjenci Ronaldinja, Samjuela Etoa, Ćavija, Andresa Inijeste… Niko nije mogao tada ni da zamisli gdje će danas biti ova beba, a ni šta će Mesi postati. Sudbina je to”.

Mesi tada jedva da je znao kako se drži dijete.

“Daju ti listu od 12 igrača, po jedan za svaki mjesec. Igračima se žuri, brzaju, a ti moraš da budeš strpljiv. Umije da bude hladnjikavo. Slikaš dvije osobe koje se ne poznaju. Jedno ima šest mjeseci, drugo je u dvadesetim. Nije lako. Majka je mnogo pomogla. Njeno prisustvo je bilo nužno, da bebi sve to ne bi bilo previše čudno. Na kraju je bilo slatko”.

Inače, baš je Monfort na svoju ruku uvijek slao fotografije porodicama. Pa i mladom marokanskom-gvinejskom paru iz gradića Mataro, sjevero-istočno od Barselone.

Čitaj još:   BEOGRAD: PRIJETI KAZNA DO 40 GODINA ZATVORA, MAJKI KOJA JE BACILA BEBU U KONTEJNER... (foto)

“Igračima je to možda dosadno, ali roditelji djece su zaista uzbuđeni. Ovi su došli iz Matara, to je 40 kilometara od Barselone. Ne bi to svi radili, ne sa malom bebm. Putuješ, pa čekaš da se sve postavi, pa čekaš igrača…”

Šest i po godina kasnije taj put od Matara do Barselone i akademije La Masija postao je svakodnevan za Lamina Jamala. Sad je već jasno– bilo je suđeno.

BONUS VIDEO: VIRAL foto MESSI dan LAMINE YAMAL?!! #euro2024 #messi #barcelona #lamineyamal

izvor: aktuelno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more