IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRESTATI GURATI GLAVU U PIJESAK: Bakir Izetbegović o “svesrpskom saboru”, Najteži napad na BiH, SDA poziva PIC da uvede sankcije… (foto, video)

Stvari o kojim se nije smjelo govoriti prije 10-15 godina sada su postale programom. Radi se o nastavku velikosrpske politike kojoj je u ovom trenutku cilj destabilizacija BiH i postupno stvaranje uslova za pripajanje dijela njene teritorije Srbiji.

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, petak, 05, 07. 2024… 15: 12… PRESTATI GURATI GLAVU U PIJESAK: Bakir Izetbegović o “svesrpskom saboru”, Najteži napad na BiH, SDA poziva PIC da uvede sankcije… (foto, video)

Predsjedništvo SDA usvojilo je danas nekoliko zaključaka u vezi aktuelnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, a glavna tema je bio održani “sverspski sabor”, deklaracija s tog sabora i aktivnosti u Bosni i Hercegovini na bazi zaključaka tog sabora. 

Predsjedništvo SDA je analiziralo deklaraciju sa “svesrpskog sabora” i usvojilo niz zaključaka posvećenih ovoj temi.

– To je najteži napad na suverenitet Bosne i Hercegovine i uvod u napad na teritorijalni integritet BiH od 1992. godine. Stvari o kojim se nije smjelo govoriti prije 10-15 godina sada su postale programom. Radi se o nastavku velikosrpske politike kojoj je u ovom trenutku cilj destabilizacija BiH i postupno stvaranje uslova za pripajanje dijela njene teritorije Srbiji…

Radi se o realizaciji planova ranije sadržanih u memorandumima Sanu 1 i 2, rezoluciji SNSD-a iz 2015. godine kojom se zagovara srbijanska i srpska hegemonija i dominacija nad građanima BiH, aparthejd nad nesrbima u RS-u, i stvaraju preduslovi za odvajanje RS-a od BiH – kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, na press konferenciji nakon sjednice Predsjedništva SDA.

Istakao je da su preambula i zaključci sabora bazirani na neistinama, na iskrivljenim, pogrešnim i zlonamjernim tumačenjima historijskog događaja i bazičnih dokumenata koji su bitni za odnose BiH i Srbije, odnosno pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Recimo, prava Srbije kojeg nigdje nema u Dejtonskom sporazumu, teritorija RS, autonomija RS-a. Bazirana je na pogrešnom tumačenju procedure imenovanja visokog predstavnika, na pogrešnom tretiranju RS-a kao države, na pogrešnom i neistinitom tumačenju Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici gdje se pokušava involvirati čitav narod srpski, na pogrešnom tumačenju da su Srbi u zakonodavnim i izvršnim organima BiH predstavici Srba. Oni su predstavnici građana.

Čitaj još:   Danas i narednih dana sunčano i toplo, temperature i do 40 C... (foto)

Zaključci sabora zagovaraju uspostavu retrogradnih, kleronacionalnističkih državnih i paradržavnih sistema u BiH i enitetu RS. Pokušavaju se Srbiji dati prava koja nema u Dejtonskom sporazumu u odnosu na BiH. Srbija ima izričitu obavezu poštivanja BiH po Dejtonskom sporazumu, da se nikada ponovo ne upusti u stvari i ponavljanje historijskih grešaka koje dovele do patnje i razaranja epskih razmjera na Balkanu i u BiH- naglasio je Izetbegović.

Kazao je da deklaracija i zaključci “svesrpskog sabora” polaze od postavke da je bosanskohercegovački entitet RS entitet samo srpskog naroda, te da “svjedočimo ponovnom pokušaju nametanja srpskih simbola, himne, praznika, svim građanima RS-a kao da drugih osim Srba i nema, simbola i himne koji su već ukinuti od strane Ustavnog suda”.

– Deklaracijom i zaključcima se Srbija agresivno umiješala u unutrašnje stvari BiH, grubo podrivajući Dejtonski mirovni sporazum. Zauzimaju se stavovi kako trebaju funckionirati Predsjedništvo BiH, Parlamentarna skupština BiH… Zauzimaju se stavovi oko praznika, obrazovanja, kao da ne postoje drugi narodi i građani u RS-u.

Najavljuje se nastavak započetih i planiraju novi projekti na imovini u BiH bez da se pita država BiH o tome. Daje se za pravo RS-u da može aktivirati sve nadležnosti koje su prenesene s entiteta na državu – rekao je Izetbegović.

Kazao je da se osporava legalnost izbora aktuelnog visokog predstavnika, mada je na upit člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović generalni sekretar UN-a jasno potvrdio da su ispoštovane procedure.

– Ponovo se osporavaju odluke Haškog tribunala, Rezolucija UN-a, udara se na odluke suda UN-a i protiv Generalne skupštine UN-a. Ide se na saradnju sigurnosnih sistema Srbije i RS-a kao da ne postoji BiH. Pa se ide na to da RS odluči o vojnoj neutralnosti BiH, a već su doneseni zakoni na bazi kojih je BiH trasirala put u NATO- dodao je Izetbegović.

Istakao je da je Predsjedništvo SDA na bazi ovih stavova i nalaza usvojilo niz zaključaka.

– Pozivamo Vijeće za provedbu mira (PIC) i države svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma da hitno zaustave opisane aktivnosti Srbije i entiteta RS kojim se podriva Dejtonski mirovni sporazum i mir na Balkanu. Tražimo od država svjedoka i PIC-a uvođenje sankcija zvaničnicima Srbije koji provode i iniciraju takve politike.

Čitaj još:   KOJI UŽAS- Dječak, ubio roditelje: Sestru nije uspio, pa izmislio priču o provali... (foto, video)

Nazire se blokada institucija, prije svega Doma naroda, pa smo zatražili od OHR-a da pripremi set odluka kojim će spriječiti blokade koje očigledno slijede. Zatražili smo da OHR spriječi najavljenu promjenu imena grada Srebrenice i izmjenu naziva ulica.

Institucije BiH su dužne da o ovim antidejtonskim aktivnostima obavijeste sve relevantne međunarodne faktore i da se svim legalnim sredstvima suprotstave nakanama organizatora i učesnika “svesrpskog sabora”.

Od Tužilaštva tražimo da prestane ignorisati udare na ustavnopravni poredak BiH koji godinama traju vrlo konkretno, i posebno upozoravamo na materijal koji se zove razdruživanje entiteta RS i FBiH.

BONUS VIDEO: Odgovor na secesionističke politike: U Sarajevu Konvencija „Bosna je naša – bosanska“!

izvor Faktor,ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more