IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ADNAN Čirgić: Zaoštravanje odnosa s Hrvatskom… Crna Gora ne smije prihvatiti ulogu trojanskoga konja… (foto)

„Premijerov pristanak na Mandićevu inicijativu za izglasavanje rezolucije o Jasenovcu demonstracija je njegove servilnosti Vučiću uprkos tome što je svjestan da će biti odbačen nakon što obavi zadatak koji mu je namijenjen“, poručio je profesor FCJK, Adnan Čirgić u razgovoru za Portal Analitika, komentarišući jučerašnje izglasavanje te rezolucije u crnogorskom parlamentu. 

Očekivano, iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova odmah su poručili da žale zbog toga što je Crna Gora odlučila da zanemari pozive Hrvatske da ne politizuje žrtve Jasenovca i ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na bilateralne odnose dvije zemlje ali i evropski put zemlje.

Jasenovac niko ne negira, genocid u Srebrenici negira se i te kako…

Sagovornik Analitike izričit je da zaoštravanje odnosa s Hrvatskom, koja je, kako podsjeća, Crnoj Gori bila od nemjerljive pomoći na putu ka EU, nije samo cijena no i svrha te rezolucije. 

„Vučićevi politički pioni u Crnoj Gori beskrupulozno instrumentalizuju jasenovačke žrtve radi postizanja toga cilja. Time se ujedno pomjera fokus sa svježega genocida u Srebrenici koji počiva na ideologiji koju baštini Vučićeva politička „elita“ u Srbiji i regionu“, podvlači Čirgić.

Ukazuje da između onoga što se zbilo u Jasenovcu i onoga što se zbilo u Srebrenici postoje dvije krucijalne razlike. 

„Jasenovac niko ne negira, naprotiv. Genocid u Srebrenici negira se – i te kako. Ideologija koja stoji iza Jasenovca osuđena je i presuđena, i danas je izvan života. Ideologija koja stoji iza Srebrenice živi i danas punim životim, to je ideologija vlasti u Srbiji, tzv. Republici Srpskoj i ideologija dominantnih činilaca vlasti u Crnoj Gori“, naglašava on.

Apsurdno, kako dodaje, tu ideologiju danas u Crnoj Gori implicitno vladajućom čine i oni čiji nestanak ona podrazumijeva. 

„Kako drugačije tumačiti koaliranje dijela albanskih partija u Crnoj Gori s baštinicima te ideologije te sve veću mogućnost budućega šurovanja bošnjačke političke elite s predstavnicima te ideologije“, pita Čirgić.

Čitaj još:   ADNAN ČIRGIĆ: Član PEN centra razotkriva, da su "DRITAN i URA kontinuitet autohtone nacionalne izdaje..." (foto)

Mandić odabrani Vučićev kadar za uništenje građanske Crne Gore

Nas je interesovalo smatra li da je jučerašnje „serviranje“ Rezolucije o Jasenovcu samo još jedan od ispunjenih zadataka iz agende Vučića koje sprovodi šef crnogorskog parlamenta s ciljem sabotiranja EU puta Crne Gore u korist srpskog sveta, te šta možemo od njega i njegovih ideoloških istomišljenika očekivati u narednom periodu. 

“Andrija Mandić odabrani je Vučićev kadar za uništenje građanske Crne Gore i nestanak Crnogoraca. Svi ostali izvođači su radova nižega ranga– od Kovačevića do Vraneša.

Godinama unazad, kamuflirana kao otklon od bivše vlasti, kreirana je društvena klima u kojoj je zorno raditi ono zbog čega su ne tako davno ljudi izlagani pred stubom srama, zbog čega su izlagani javnome šibikanju te potpunome društvenom preziru koji je počesto bio motiv za seobe u kakve dalje krajeve do kojih zajedno s njima nije mogla doprijeti njihova sramota“, napominje Čirgić.

Kako ističe, danas se više očito sramotnim ne drži promocija tuđih nacionalnih interesa na štetu sopstvenih, javno sluganstvo tuđim državama te izdaja sopstvene države. 

„Koliko god to uzelo maha, mi ne smijemo pristajati na normalizaciju takvoga stanja. A zadatak je i političara i intelektualaca i građanskih aktivista da razobličavaju takvo ponašanje. Pristanemo li na ciljeve koje je Vučić isporučio Mandiću i ostalim izdajnicima u političkome životu Crne Gore, pomirili smo se sa sudbinom da Crna Gora više nije mjesto za življenje“, upozorava Čirgić.

Ukazuje da čak i kad bi Mandić i njegovi poslušnici zbilja istrajavali na putu Crne Gore u EU, čak i kad bi za to dobijali pohvale od EU birokrata, niko bolje od građana Crne Gore, kaže, ne zna da to nije put ka vrijednostima nego put ka ostvarenju Vučićevih i Putinovih ciljeva sabotaže same EU. 

„Crna Gora ne smije prihvatiti ulogu trojanskoga konja i primiti na sebe sramotu nakon istorijskih zasluga koje su je proslavile u svijetu u minula dva vijeka. Nije toliko važno hoćemo li biti asimilovani u Srbe koliko hoćemo li mi i budući naraštaji prihvatiti velikosrpski sistem „vrijednosti“, podvlači Čirgić. 

Čitaj još:   EKSKLUZIVNO! Ovo je muškarac koji je sinoć pokušao skinuti tablu AĆIF EFENDIJE

Ako Spajić nije četnik onda je ucijenjen

Osvrnuo se i na najavu izmjena zakona o državljanstvu koju nam je ove sedmice nagovijestio premijer Crne Gore.

„To što Milojko Spajić nije četnik, za razliku od vojvode Mandića, ne znači da nije spreman da ispuni ključni zadatak velikosrpske agende u Crnoj Gori. A ako nije četnik, onda nema sumnje da je ucijenjen od strane struktura koje kontroliše Aleksandar Vučić“, kaže Čirgić.

Napominje da kad god je dosad Spajić demonstrirao želju da suvereno odlučuje o kakvome bitnom pitanju u skladu s crnogorskim a ne srpskim interesima, mediji pod kontrolom Vučića kreirali su neku novu aferu u cilju diskreditacije Milojka Spajića. 

izvor: analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more