IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO- U prostorijama Centralne izborne komisije BiH žrijebom odlučeno: PDP dobija mandat u Domu naroda PSBiH, Nenad Vuković peti delegat… (foto, video)

U prostorijama Centralne izborne komisije BiH u Sarajevu je održano žrijebanje za dodjelu mandata delegatu iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 01, 07. 2024… 11: 12… SARAJEVO- U prostorijama Centralne izborne komisije BiH žrijebom odlučeno: PDP dobija mandat u Domu naroda PSBiH, Nenad Vuković peti delegat… (foto, video)

 Iz kinder jajaeta izvučen je PDP što znači da će ova stranka imati delegata u Domu naroda PSBiH, a to će biti Nenad Vuković.

Na osnovu Odluke o utvrđivanju rezultata posrednih izbora u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH RS 30.05.2024. godine, utvrđeno je da dvije kandidatske liste: kandidatska lista PDP– Partija demokratskog progresa i kandidatska lista predlagača Ranke Perić Romić, imaju identičan broj glasova– 12. Zbog toga je bilo potrebno provesti postupak žrijebanja za dodjelu jednog mandata delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS. 

SNSD ima tri delegata u Klubu srpskog naroda, SDS jednog, a danasse odlučivalo između Snježane Novaković-Bursać (SNSD) i Nenada Vukovića (PDP).

Čitaj još:   SARAJEVO: Uznemiravajuće i nemile scene na Baščaršiji, bh. strongmen (snagator) se sukobio sa suprugom... (foto, video)

Do ovog postupka je došlo nakon što se PDP žalio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, kada je jedan listić tokom izbora delegata iz redsa srpskog naroda u NSRS proglašen nevažećim. Centralna izbora komisija je zatim proglasila listić važećim, ali ga je Sud BiH poništio.

Tako će sada delegati iz reda srpskog naroda u Domu naroda PSBiH bizi: SNSD – Sredoje Nović, Radovan Kovačević, Nikola Špirić, SDS- Želimir Nešković i PDP – Nenad Vuković.

Uoči žrijebanja u CIK-u, počelo se pričati o mogućnosti pokretanja rekonstrukcije aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH, no mnogi su rekli i da je to malo vjerovatno jer SNSD ipak ima tri delegata.

BONUS VIDEO: Izvučena kuglica za novog delegata u Domu naroda BiH

izvor N1.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more