IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Svečano otvoreni “514. dani Ajvatovice”: Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu, važan segment naše kulture, tradicije i duhovnosti… (foto, video)

Manifestacija Ajvatovice s tradicijom dužom od pet stoljeća predstavlja “dio našeg identiteta”…

PRUSAC: BiH, Zanimljivosti, vijesti, subota, 29, 06. 2024… 07: 32…. Svečano otvoreni “514. dani Ajvatovice”: Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu, važan segment naše kulture, tradicije i duhovnosti… (foto, video)

Ovogodišnja vjersko- kulturna manifestacija “514. dani Ajvatovice” večeras je svečano otvorena na platou Musale u Pruscu, u prisustvu državnih i vjerskih zvaničnika, predstavnika javnog i kulturnog života te džematlija i stanovnika Prusca i drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

Konjanici odjeveni u tradicionalnu nošnju, učeći tekbire i ilahije, uz prve zrake sunca prošli su kroz malo mjesto Karaulu, dok su ih s prozora kuća i avlija ispraćali i sretan put poželjeli lokalni mještani.

Manifestacija "514. dani Ajvatovice": Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu
Manifestacija "514. dani Ajvatovice": Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

Prolazak konjanika kroz selo i sveukupan prateći ambijent na trenutak je posmatrače mogao vratiti u neka minula vremena. Nekoliko mališana također je jutros na konjima krenulo ka Ajvatovici, što ukazuje da će ova tradicija biti nastavljena i u godinama koje slijede.

Manifestacija "514. dani Ajvatovice": Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

Dženeta Pajić iz Karaule ove godine će po drugi put pohoditi Ajvatovicu i jedna je od rijetkih dama koja se pridružila konjanicima.

– Ajvatovica je jedna velika tradicija za nas, naše mjesto, Prusac i Donji Vakuf, ali isto tako tradicija za našu porodicu pošto je dedo išao 25 godina na Ajvatovicu. Dede više nema tu ali evo ima neko da ga naslijedi – kazala je Pajić za AA.

Manifestacija "514. dani Ajvatovice": Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

Iz Turske, tačnije iz Inegola u Bursi, sa sinovima je došao 58-godišnji Ahmet Sert, ispred Udruženja mislilaca “Alija Izetbegović”.

Podsjetio je da, prema informacijama koje ime, gosti iz Turske s turskom zastavom su među konjanicima bili prije oko 100 godina.

– Sada, nakon 100 godina, želimo oživjeti tu tradiciju. Ako Bog da, na konju ćemo nastaviti dalje”, rekao je Sert i dodao da ih je sedmero došlo iz Turske, a da ih je troje među konjanicima.

Manifestacija "514. dani Ajvatovice": Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

Hamza Jusić je najmlađi među konjanicima koji su jutros krenuli iz Karaule.

Šestogodišnji Hamza je kazao da je malo umoran zbog ranog ustajanja, ali veoma sretan što je danas s konjem Jadranom krenuo put Prusca.

Manifestacija "514. dani Ajvatovice": Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

– Mjesto susreta hiljada ljudi –

U nedjelju ujutro konjanici će tradicionalno krenuti ispred Handanagine džamije u Pruscu prema Ajvaz-dedinoj stijeni. Nakon toga bit će prozvani i bajraktari. Nakon prolaska kroz stijenu i učenja dove, na platou Ajvatovice bit će održan svečani program manifestacije.

Manifestacija "514. dani Ajvatovice": Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

Čitaj još:   Jutarnji pregled, pisanja turskih medija 16.08.2019... (foto)
Manifestacija "514. dani Ajvatovice": Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. vijeku u Bosnu došao s prostora današnje Turske. Nakon 1947. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine. Jubilarna, 500. manifestacija održana je u junu 2010. godine.

Manifestacija "514. dani Ajvatovice": Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

Ajvaz Dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana i 40 noći učio je dovu moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima o Ajvaz-dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište, stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda, koju i danas posjetioci Ajvaz Dedine stijene imaju priliku okusiti.
Ajvatovica je danas mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije.

Manifestacija "514. dani Ajvatovice": Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

Obraćajući se prisutnim predsjednik Organizacionog odbora manifestacije muftija travnički Ahmed-ef. Adilović ukazao je na značaj Ajvatovice.

– Ajvatovica je značajan segment naše tradicije, kulture i duhovnosti i ona je nastala u našem narodu, stasala, razvijala se i davala svoje plodove, a naš narod je s ponosom preko 500 godina prenosi s generacije na generaciju. Ona je naše kolektivno pamćenje i njome pokazujemo ko su bili naši preci, ko smo mi danas i kakve će biti naše generacije iza nas – kazao je muftija Adilović.

Ajvatovicom pokazujemo da smo stoljećima bili dobar i čestit narod, plemenitog srca i dobre duše, dobronamjerni prema svim ljudima, ali i prema svemu što nas okružuje, jer nas tako naša vjera uči, dodao je muftija.

– Bosna je uvijek bila šarena i lijepa, u njoj je bilo mjesta za sve dobronamjerne ljude, bez obzira koje bili nacije, vjere i kojoj kategoriji pripadali i tako će, ako Bog da, biti i u budućnosti – poručio je, između ostalog, muftija travničk Ahmed-ef. Adilović.

BONUS VIDEO: Vjersko- kulturna manifestacija Ajvatovica i ove godine nudi brojne sadržaje

Muftija je ovom prilikom naveo i da će manifestacija obuhvatiti više od 60 raznovrsnih programskih sadržaja, od kojih je najviše kulturnih, njih 29, zatim vjerskih i sportskih po devet, edukativnih osam i humanitarnih šest.

Manifestaciju je proglasio otvorenom i prigodno se obratio potpredsjednik FBiH Refik Lendo. On je skup opisao kao priliku za ujediniti se kada su u pitanju zajednički ciljevi.

– Zajednički cilj u Bosni i Hercegovini je da poštujemo svoju tradiciju, kulturu te da se sjećamo boraca koji su dali svoje živote, kako u odbrani od agresije, tako i kroz historiju Bosne i Hercegovine – naglasio je Lendo.

Čitaj još:   NOVAK OPET URLAO I PSOVAO NA TERENU: Poludio na gledaoca koga je obezbjeđenje vrlo brzo... (foto, video)

Poručio je da Bošnjaci žele živjeti skupa s drugim narodima u Bosni i Hercegovini te akcentirao šta treba biti u fokusu međudržavne komunikacije i saradnje.

– Šaljemo poruku prijateljstva našim susjedima u Srbiji i Hrvatskoj, da razgovaramo o zajedničkim projektima, umjesto miješanja u pitanja imovine države i entiteta. Mi ćemo u Parlamentu Republike Bosne i Hercegovine dogovoriti se šta ćemo s državnom imovinom, a šta treba dati na korištenje entitetima i općinama. Nije dobro da Srbija pa čak i Međunarodna zajednica vode računa o našem unutrašnjem uređenju – zaključio je Lendo.

Ova manifestacija pored vjerskog obilježja ima i kulturno-obrazovni karakter i primjer je kako se na kvalitetan način mogu uskladiti vjerske i sekularne potrebe stanovništva, i koegzistirati uz puno poštovanje vrijednosti vjere, tradicije i savremenih potreba ljudi.

– Kanton je, između ostalog, prepoznatljiv i po ovoj manifestaciji. Ona ima izuzetan značaj i ona je za Bošnjake ono što je tradicija, identitet, spoznaja, duhovno uzdizanje. Ona nosi poruku Ajvaz dede i može se primijeniti i u današnje vrijeme – kazao je premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo.

U realizaciji svečanog programa učestvovali su Saudin-ef. Lužić, Hor Elči Ibrahim-pašine medrese i Vokalno instrumentalni sastav “Forte”.

Centralni događaj ovogodišnje manifestacije bit će održan u nedjelju, 30. juna, kada će nakon dove kod Ajvaz-dedine stijene biti upriličen svečani program na platou Ajvatovice.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, duboko ukorijenjeno u identitet Bošnjaka. Ona je danas mjesto susreta desetaka hiljada muslimana.

BONUS VIDEO: Prusac: Otvaranje vjersko-kulturna manifestacija “514. dani Ajvatovice”

izvor iBalkan.net/ Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more