IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA IZNAD BOSNE i HERCEGOVINE: Na Ahiret preselio SINAN Ramadanović- Otišao je posljednji mostarski Mladi musliman… (foto)

”Valja istaći da je Sinan Ramadanović – u vrijeme privođenja maloljetna osoba sa šesnaest i po godina, srednjoškolac – upao u misterioznu klopku komunističkog jednoumlja, koju je zahvaljujući svojoj visprenosti, entuzijazmu i životnom optimizmu nekako predeverao. Ovdje je interesantno napomenuti da je sva maltretiranja kroz koja je prošao prihvatio kao iskušenja koja prate vjernika u životu, a kroz koja se čovjek kali i dokazuje vjerodostojnost svoje ideje”, pojašnjava nekadašnji mostarski muftija Seid Smajkić.

Sinan Ramadanović, član organizcije Mladi muslimani iz Mostara, preselio je na Ahiret u ponedjeljak 27. maja u 92 godini života. Svoje zadnje mjesece života prevo je u Centru za stare osobe u Podveležu koji djeluje u okviru Medžlisa Mostar.

Dženaza je obavljena u utorak u Šarića haremu.

On je rođen 2 oktobra 1932. godine u Mostaru. Mekteb i osnovnu školu završio je Mostaru, kao i mehaničarski zanat.

Član organizacije „Mladi muslimani“ postao je 1947. godine, kada ga je u rad Organizacije uključio Mustafa Hadžiosmanović. Pošto je Organizacija u tom periodu bila ilegalna, tako je i rad članova bio strogo konspirativan i zasnivao se na principu tri člana u jednoj grupi.

Sinan Ramadanović bio je u grupi sa Džemalom Hadžiosmanovićem i Salihom Mišićem, a kasnije je bio vođa grupe koju je činio sa Ahmedom Rustempašićem i Mustafom Gušićem. Zadatak njegove grupe bio je organizacija podjele vjerskih brošura i širenje stavova i pogleda Organizacije među omladinom, odnosno omasovljenje Organizacije.

Čitaj još:   TRAGEDIJA U BEČIĆIMA: Dvoje poginulih u padu paraglajdera...

Uhapšen je u junu 1949. godine kao član organizacije „Mladi muslimani“ i prebačen u zatvor Ćelovina u Mostaru. Nakon jednomjesečne istrage bez optužnice i presude prebačen je u Travnik na izdržavanje kazne društveno- korisnog rada u trajanju od dvije godine, a zatim na imanje Rilić na Kupresu, gdje je nastavio izdržavanje kazne radeći u kamenolomu. Kaznu je izdržavao i radeći na izgradnji naselja Čengić Vila u Sarajevu, u Gračanici kod Tuzle te u okolici Zenice.

Poslije izlaska iz zatvora završio je započetu tehniču školu i zaposlio se u preduzeću „Remont“ kao automehaničar, pa onda u preduzeću Sokol iz Mostara.

Nije se ženio. Bio je jedan je od većih hercegovačkih vakifa i dobrotvora.

Početkom devedestih godina prošlog stoljeća i nakon demokratskih promjena u BiH zajedno sa članom Organizacije Smailom Velagićem, a na inicijativu Edaha Bećirbegovića, dao je doprinos u radu na obnovi i uspostavi mostarskog MDD „Merhamet“.

Njegova autobiografija je objavljenja u knjizi MM – sjećanja u izdanju mostarskog udruženja Toprak, saopćeno je iz Udruženja Mladi muslimani.

Čitaj još:   VELIKA TUGA: Na bolji svijet preselio ENVER Kapidžić, bivši igrač FK Željezničar... (foto)

izvor: stav.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more