IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAKON HAPŠENJA U NJEMAČKOJ: Otkriven identitet navijača Srbije, političar uhapšen u tučnjavi s policijom na Euru, nosio je majicu s referencom na genocid u Srebrenici… (foto, video)

Političar iz Srbije Nenad Radić, kako prenose mediji, nalazi na poziciji direktora Elektroizgradnje Beograd i navodno bi mogao postati i predsjednik SO Zvezdara uhapšen u tučnjavi s policijom na Euru…

MINHEN: Svijet, Sport, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 27, 06. 2024… 07: 52… NAKON HAPŠENJA U NJEMAČKOJ: Otkriven identitet navijača Srbije, političar uhapšen u tučnjavi s policijom na Euru, nosio je majicu s referencom na genocid u Srebrenici… (foto, video)

Posljednji dan učešća fudbalske reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj nije mogao proći bez nereda.

Nakon sukoba navijača s policijom, fotoreporteri su zabilježili trenutak kada je njemačka policija odvela muškarca koji je nosio bijelu majicu sa zastavom Srbije na kojoj je pisalo “Srbi nisu genocidan narod”, piše Nova.rs.

Njih su inicirali navijači Srbije kada su nekoliko sati prije utakmice sa Danskom napali navijače ove zemlje, ali i njemačku policiju.

Odgovor pripadnika sigurnosti bio je žestok, ubrzo su potjerali navijače Srbije i uhapsili nekoliko njih, a posebno zanimljivo je jedno ime.

Čitaj još:   ALIBEGA ZVAO POZNANIK, ONDA, NAPADAČ ZAPUCAO: Pokušaj ubistva vođe ZABRANJENIH dobio preokret... (foto)

Naime, na fotografiji koja je obišla društvene mreže prikazan je muškarac sa majicom ‘Mi nismo genocidan narod‘, koga je uhapsila njemačka policija, a koji je, vjerovali ili ne, bivši sekretar za obrazovanje grada Beograda. 

Riječ je o Nenadu Radiću koji je na mjesto sekretara postavljen 2022. godine, a ostavku na isto podnio u septembru 2023. 

Radić se sada, kako prenose mediji, nalazi na poziciji direktora Elektroizgradnje Beograd i navodno bi mogao postati i predsjednik SO Zvezdara. 

Slogan ‘Mi nismo genocidan narod‘ ima posebnu referencu na genocid u Srebrenici koji zvanična politika Srbije, uprkos zvaničnim presudama, ne priznaje. 

Iako genocid nikada nije pripisivan cjelokupnom srpskom narodu, ovakvi slogani su samo jedan u nizu pokušaja Srbije da izbjegne odgovornost za zlodjela počinjena na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka, a posebno u Bosni i Hercegovini. 

BONUS VIDEO: Serbian fans scuffle with police in Munich

izvor (SB)

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more