IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HAKAN Fidan, Turski šef diplomatije: Treba ozbiljno shvatiti prijetnje o Trećem svjetskom ratu… (foto, video)

Ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan, upozorio je na opasnost od Trećeg svjetskog rata, usred eskalacije regionalnih kriza i prijetnje nuklearnim ratom, ističući diplomatski prioritet Turske da osigura regionalni i globalni mir.

ANKARA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, utorak, 26, 06. 2024… 07; 52… HAKAN Fidan, Turski šef diplomatije: Treba ozbiljno shvatiti prijetnje o Trećem svjetskom ratu… (foto, video)

DANAS se iz Ankare oglasio Ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan upozorio je na opasnost od Trećeg svjetskog rata, usred eskalacije regionalnih kriza i prijetnje nuklearnim ratom, ističući diplomatski prioritet Turske da osigura regionalni i globalni mir.

– Mislim da svijet treba ozbiljno shvatiti ovaj scenarij, ovu prijetnju o Trećem svjetskom ratu – rekao je Fidan u prijenosu uživo u ponedjeljak navečer.

Šef turske diplomatije je rekao da Turska vodi razgovore sa svim akterima u vezi sa ratom u Ukrajini koji uključuju i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Fidan je nedavno posjetio Moskvu i održao sastanke s nekoliko ruskih zvaničnika, uključujući Putina. On je u prijenosu uživo rekao da je dobio priliku detaljno razgovarati o porukama predsjednika Turske Recepa Tyyipa Erdogana ruskom kolegi, koji bi se s njim uskoro mogao sastati u Kazahstanu.

Istakao je i snažnu tursko-rusku saradnju u vezi sa Sirijom i bilateralnom trgovinom i energijom. Naveo je i stav Ankare u vezi s ratom u Ukrajini ističući “da bi on mogao biti skup za regiju i svijet” usred rizika od prelijevanja i korištenje nuklearnog oružja.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 21. jul 2022. godine…

Fidan je rekao i da je Putin dva dana nakon razgovora odmah objavio popis nužnih koraka za okončanje rata.

– Bilo je važno da predsjednik Vladimir Putin to iznese u javnost. Turska diplomatija daje prioritet naporima da se okončaju ratovi, a naš predsjednik također ima volju u tom pogledu – naglasio je Fidan.

Upozorio je i na to da se ne može izbjeći prijetnja nuklearnim oružjem sve dok traje rat koji bi, kako dodaje, mogao izazvati i druge sukobe u regiji.

– Turska diplomatija daje prioritet naporima da se okončaju ratovi, a naš predsjednik također ima volju u tom smislu – poručio je Fidan, piše Daily Sabah.

U svom obraćanju dotakao se i prijetnji Hezbolaha upućenih Kipru upozorivši da su kiparski Grci dozvolili Izraelu da svoj dio otoka pretvore u operativnu bazu.

– Regionalni akteri moraju uvidjeti militarizaciju na otoku i spriječiti je- dodao je HAKAN Fidan…

Čitaj još:   RODITELJI IZ PAKLA: Mučili ćerku (5) jer je debela i na kraju je ubili!

BONUS VIDEO: 3. Dünya Savaşı ufukta mı? Hakan Fidan'dan korkutan açıklama!

izvor Hayat.ba

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more