IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LjUBOMIR Filipović o ALEKSANDRU Vučiću: “Izvinite Rusi, ali Posao je Posao…” (foto)

Dobro jutro! Neka navike se teško iskorjenjuju. Zašto bi režim koji je prodavao municiju protivničkoj strani u roku rata, oklijevao da isto to radi i kada su u pitanju Rusi i Putin, navodni mu prijatelji.

Vučić: Izvinite Rusi, ali posao je posao

Ovo je priča koju često pričam:

Hodnik neke od bosansko-hercegovačkih institucija u Sarajevu nakon rata. Na hodniku stoje Atif Dudaković i Manojlo Milovanović. Prvi je general Armije Bosne i Hercegovine i komandant njenog Petog korpusa. Drugi je isto general, načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. Obojica školovani JNA kadar. Odjednom hodnikom nailazi Alija Izetbegović i navodno govori:

“Milo mi je da vidim da dva ratna komandanta razgovaraju”. Dudaković tada Izegbegoviću govori “Objašnjavam Milovanoviću kako sam odbranio Bihać”, na šta mu Izetbegović odgovara “vraga bi ti odbranio da nisam to platio 35 miliona maraka”.

Pišem po sjećanju, pa cifra može biti i druga. Uglavnom, ovo Milovanović govori u dokumentarcu Filipa Švarma “Jedinica”, u kojoj su intervjuisani i on i Dudaković, kojima se priča oko ratovanja u Cazinu i Bihaću mnogo ne razlikuje.

Peti korpus je opkoljen i Milovanović čeka da istroše posljednje zalihe municije kako bi krenuo u čišćenje i zauzimanje terena. I taman kada je sve utihnulo, i sprema se ofanziva, ARBIH kreće opet intenzivno da puca. Milovanović uzima vezu i kontaktira Dudakovića i pita ga “Odakle ti municija Dudakoviću?”, na šta mu ovaj odgovara “Prodali mi tvoji Srbi”.

Čitaj još:   Krivokapić: Neću podnijeti OSTAVKU- Raste mi broj antitijela, ne znam zašto je kod mene takav FENOMEN!!!

Nije tajna da su srpski DB i ekipa svašta radili kako bi tokom rata zaradili. Ubijali svoje kao u Pandi u Peći, a evo vidimo prodavali municiju kojom su ubijani vojnici bosanskih Srba koje su isti ti iz DB-a prvo popalili da se pobune.

Jugoslovenska vojna industrija je bila umiješana u brojne konflikte širom svijeta, i to tako što je nerijetko naoružavala obije strane u konfliktima tipa Iran vs. Irak. Neko će kasnije reći da je rat u Jugoslaviji karma zbog svega toga.

Srbija danas nastavlja sa tradicijom. Zaboravlja se da je prije par godina zbog kombinacija sa naoružanjem pobijeno nekoliko njihovih diplomata u Libiji npr.

Sada slušamo kako neki izvori govore da je od početka invazije Rusije na Ukrajinu Srbija (srpske firme) preko trećih posrednika Ukrajini prodala artiljerijske municije u vrijednosti od 800 miliona dolara. I sve to ovamo glumeći prijatelja Rusiji.

“Moj posao je osigurati da rukujemo našom municijom legalno, da je prodajemo. Moram se brinuti za svoje ljude i to je to. To je sve što mogu reći. Imamo prijatelje u Kijevu i Moskvi. To su naša slavenska braća”

I ovo bi bilo čak i dobro i plemenito što prodaju municiju Ukrajini. Samo da Vučić ovim ne dobija novac da finansira svoje operacije uticaja na Balkanu, koje često korespondiraju sa onim što Rusija čini svojim komšijama. Da nije NATO-a u regionu, vjerovatno bi bilo identično sa onim što Rusija radi.

Čitaj još:   LJUBOMIR Filipović: Ko je Četnik iz Staroga Bara? (foto)

Dakle, podrška Srbiji da nastavi da naoružava Ukrajinu. Samo neka nekako nas u regionu ostavi na miru.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi kolumnista nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

izvor: http://cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more