IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TRAUMATIČAN DAN i TOTALNA DRAMA ŠIROM REGIONA: Raspala se elektroeneretska mreža u tri države- Građani zaglavljeni u liftovima, saobraćajni kolaps, problemi u bolnicama… (foto)

Kako saznaje Hina, još se nikad dosad nije dogodio raspad elektroenergetskog sustava kroz tri države.

Eksplozija na 400 kilovati dalekovoda CGES-a, prema informacijama Pobjede, uzrok je nestanka struje na skoro cijeloj teritoriji Crne Gore.

Iz CGES-a o ovim pojedinostima nijesu obavijestili javnost, a izvor Pobjede navodi da za popravku dalekovoda moraju angažovati helikoptere.

– Na teritoriji Crne Gore, osim većeg dijela sjevera, usljed poremećaja regionalnih razmjera, došlo je do nestanka napona. Takođe do ispada i beznaponskih stanja većih razmjera došlo je i u Albaniji, Bosni i Hercegovini i značajnom dijelu Hrvatske. Uzrok još nije poznat, a CGES u saradnji sa kolegama iz okruženja radi na rješavanju problema kako bi svi potrošači u Crnoj Gori uskoro dobili struju – saopšteno je iz CGES-a.

Pored Crne Gore, danas su bez struje ostali i gotovo cijela Dalmacija i Bosna i Hercegovina.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović rekao je da je problem nestanka struje regionalne prirode, i da se radi o regionalnom kvaru.

– Zemlje u regionu su bez struje, radi se o Albaniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – rekao je Mujović u izjavi za Portal RTCG.

Dodaje da su operatori prenosnog sistema maksimalno fokusirani, mada se u ovom momentu još ne zna gdje je kvar.

– Radi se na tome da se situaicja normalizuje, i da se obavi restauracija sistema – kaže on.

Stava je da je do ovoga dolšlo uslijed velikog opterećenja.

Čitaj još:   UŽASAN OKRŠAJ U SRBIJI: PRETUKLA STAROG OCA, ćerka ga udarala pesnicama i šutirala... (foto)

– Naglo je porasla potrošnja uslijed visoke temperature. U situaciji visokih temperatura dešava se da je vazdušno hlađenje slabije, a visoke tempoerature dovode do toga da vod ispadne – istakao je Mujović.

Naš elektro-energetski sistem je povratio naponske prilike, kaže Mujović, koji vjeruje da će se sve vrlo brzo vratiti u normalu.

– Električna energija dospijeva do CEDIS-a, a CEDIS sada ima posla da je usmjeri dalje prema gradovima. To može da potraje, jer CEDIS ima posla da riješi situaciju u svakom gradu posebno – istakao je Mujović i rekao da ne može sve riješiti odjednom.

U momenu kada se desio ispad, pretpostavka je da su svi potrošači ostali uključeni, i nadamo se da prilikom ponovnog puštanja u rad opterećenje neće biti veliko, i da to ne izazove nove ispade.

– Kada će se sve vratiti u normalu, diskutabino je – zaključio je Mujović.

Traumatičan dan je iza mnogih građana u BiH i regionu. Struja je nestala bez ikakvih najava i stvorila totalni kolaps.

Poseban problem nestanak struje stvorio je u gradovima.

Kako saznajemo, veliki broj građana (bio) je zaglavljen u liftovima širom Sarajeva, ali i drugih većih centara.

Zbog nestanka struje prestali su raditi i semafori, pa je to dovelo do saobraćajnog kolapsa. Zbog toga su brzo širom gradova raspoređeni policajci kako bi mogli regulisati saoobraćaj. Također, stao je i tramvajski saobraćaj. 

Velika je neizvjesnost vladala i u bolnicama budući da su mnogi aparati neophodni za normalan rad i tretman pacijenata.

Čitaj još:   Mile DODIK POTPUNO PODIVLJAO I VRIJEĐA: "Šta su drugo muslimani u BiH nego bivši Srbi"... (foto)

Trgovine su također prestale raditi jer kase nisu mogle evidentirati promet.

Zbog prestanka napajanja električnom energijom, u pojedinim gradovima došlo je do problema u vodosnadbijevanju budući da pumpe rade na struju.

izvor: pobjeda.me-SB

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more