IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SJENICA: JEZERO UVAC, OAZA NESTVARNE LJEPOTE- Jedinstveno mjesto, nevjerovatna priroda, nepoznate pećine… (foto, video)

Prelijepi pogledi na meandre kojima se prostire i veličanstveni beloglavi supovi sa rasponom krila od tri metra koji lete nad njim čine Uvačko jezero kod Sjenice jednom od omiljenih destinacija mnogobrojnih turista.


Obale jezera dugog 26 kilometara i dubokog preko 100 metara, koje je za potrebe proizvodnje električne energije izgrađeno na rijeci Uvac, jesu najveće stanište beloglavog supa na Balkanu. Ovi “nebeski kraljevi”, težine šest do osam kilograma, lete na velikim visinama gotovo bez mahanja krilima, kruženjem i “jedrenjem”, zbog čega su glavna atrakcija ovih predjela.

Osim ove rijetke vrste orla lešinara, inače jako korisnog za prirodu jer sprečava širenje zaraza i vrši “prirodnu reciklažu”, turiste na Uvačko jezero privlači i to što je jako bogato ribom, pogodno za kupanje i u okolini ima prelijepe šetačke staze do nekoliko vidikovaca, kao i brojne pećine.

Čitaj još:   Autobus se prevrnuo, jedno lice poginulo...

Svima zastane dah kada se popnu na vidikovac “Molitva”. Tako su, priča se, turisti iz Izraela i Danske bili toliko oduševljeni pogledom da su odustali od puta u Novi Zeland koji su planirali i riješili da još vremena provedu u kanjonu.

Uvačko jezero, uz Zlatarsko i Radoinjsko, dio je specijalnog rezervata “Uvac”, zaštićenog prirodnog dobra od izuzetnog značaja čiju centralnu cjelinu predstavljaju kanjonska dolina rijeke Uvac sa dolinom njenih pritoka.

Pogledajte predivan video koji je realizovao Boško Kozarski – Kulturista / Coolturista,

izvor: OAZA 75

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more